Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το σχέδιο Σταθάκη για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη το 2020 - Ποιές μονάδες θα αποσυρθούν και ποιές όχι

Κωνσταντίνος Φιλίππου



Τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης στο μεταβατικό στάδιο των δύο ετών μέχρι την ολοκλήρωσης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική σκιαγράφησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Στη διάρκεια της απάντησης που έδωσε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ για περιβαλλοντικούς λόγους, είπε ότι πρώτα θα αποσυρθούν οι πιο παλιές μονάδες και στη συνέχεια σταδιακά οι υπόλοιπες που εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ερμηνεύοντας τη σχετική οδηγία να επιτρέψει τη λειτουργία αεριοστροβιλικών μονάδων στα Λινοπεράματα Χανίων, συνολικής ισχύος 300 MW. Παράλληλα, θα ζητήσει από την Ευρ. Επιτροπή να χορηγηθεί κατά παρέκκλιση άδεια λειτουργίας στις ατμοστροβολικές μονάδες ισχύος 100 MW στον Αθερινόλακκο Λασιθίου.
Παράλληλα το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί και η μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη δίνοντας ενέργεια ισχύος 150 MW.
Πάντως, και όπως αναφέρουν πηγές στο Energypress, επειδή και πάλι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος η ΡΑΕ ήδη επεξεργάζεται και τη λύση προσθηκών στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης.
Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και οι ΑΠΕ που είναι εγκαταστημένες στο νησί, και ιδίως τα μεγάλα αιολικά πάρκα στη Σητεία. Εκτιμήσεις θέλουν να φτάνουν μέχρι και το 25% της ενεργειακής κατανάλωσης του νησιού.  


 https://energypress.gr/news/shedio-stathaki-gia-na-mi-meinei-horis-reyma-i-kriti-2020-poies-monades-tha-aposyrthoyn-kai