Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Βιομηχανία: Ο κ. Παναγιωτάκης διέβη το Ρουβίκωνα


Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ στη ΔΕΘ σε σχέση με τη βιομηχανία, φαίνεται ότι οδηγεί σε οριστική ρήξη τη ΔΕΚΟ με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες. Η βιομηχανία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναβρασμό, αλλά μετά τα όσα διημείφθησαν το Σάββατο, η απόσταση δείχνει πλέον αγεφύρωτη.
Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας Παναγιωτάκη που έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις της βιομηχανίας είναι εκείνο στο οποίο ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει λόγο για επιθετική τακτική: “Έχουν υιοθετήσει, κάποιοι από αυτούς, μια τακτική επιθετική απέναντι στη ΔΕΗ. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος, η τακτική αυτή είναι αδιέξοδη” είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Επί της ουσίας, ωστόσο, δύο άλλες αναφορές του προέδρου της ΔΕΗ είναι εκείνες που χτύπησαν κόκκινο με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ο κ. Παναγιωτάκης υπερέβη τα εσκαμμένα.

Το πρώτο σημείο αφορά στην δήλωσή του ότι “δεν είναι η ΔΕΗ που δε θέλει να  εξαντλήσει κάθε περιθώριο να τους δώσει όσο το δυνατό φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια”.
Ποιος είναι αυτός που δε θέλει η ΔΕΗ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για φθηνή ενέργεια στη βιομηχανία, σημειώνουν κύκλοι των ενεργοβόρων καταναλωτών ενέργειας. Ο κ. Παναγιωτάκης οφείλει να βγει και να πει δημόσια εάν υπάρχει κάποιος που είναι εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.
Το δεύτερο σημείο της ομιλίας είναι εκείνο στο οποίο ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρει ότι  είχε προειδοποιήσει  εδώ περίπου και δυο χρόνια “ότι δε μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με τους όρους και τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια”.
Για ποιο πράγμα είχε προειδοποιήσει διερωτώνται οι ίδιες πηγές; Για αυξήσεις των τιμών; Η βιομηχανία πληρώνει και μάλιστα ακριβά τα διοξείδια, προσθέτουν καλώντας τον κ. Παναγιωτάκη να πει δημόσια ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος για τη ΔΕΗ εάν θα διατηρήσει τα ίδια τιμολόγια για τη βιομηχανία.
Και βέβαια ο συνομιλητής μας θέτει  θέμα διακριτικής μεταχείρισης, επικαλούμενος το παράδειγμα της Αλουμίνιον και της Λάρκο, που υπέγραψαν συμβάσεις μέχρι το 2020.
Τα ερωτήματα που βάζει ο ίδιος στον επικεφαλής της ΔΕΗ είναι τα εξής:
Θα αυξηθούν  και τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης όπου υπάρχει ανταγωνισμός;
Τι εννοούσε με τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ; Ότι θα τιμωρήσει με αυξήσεις τη βιομηχανία που δανείζεται με 7% γιατί δεν ενεπλάκη στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων;

Και βέβαια ένα ερώτημα απευθύνεται και προς την κυβέρνηση, εάν οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, καλύπτουν και εκφράζουν τις κυβερνητικές θέσεις απέναντι στη βιομηχανία.
Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία θεωρεί ότι η επιλογή του κ. Παναγιωτάκη να επιτεθεί στη βιομηχανία, ήταν συνειδητή και συγκεκριμένη επιλογή ρήξης. Υπό αυτήν την έννοια ο επικεφαλής της ΔΕΗ διέβη τον Ρουβίκωνα…


 http://industrealist.gr/?p=3189