Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

"Kαινοτομία στην υπηρεσία του καταναλωτή οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος"

«Μεγάλη καινοτομία στην υπηρεσία του καταναλωτή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, την πολιτική τοποθέτηση 224.000 «έξυπνων μετρητών» κατανάλωσης ρεύματος από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104, 9FM», ανέφερε ότι κάτι τέτοιο «θα έπρεπε να υπάρχει ήδη στη χώρα μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους διαδικασίες».
Όπως σημείωσε, αντίστοιχο πιλοτικό έργο είχε ξεκινήσει το 2010.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει «μπλοκαρισμένος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο διαγωνισμός για το πιλοτικό πρόγραμμα, γεγονός που δεν επιτρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την κεντρική προμήθεια 7,4 εκατ. μετρητών χαμηλής τάξης (σ.σ. λόγω δικαστικών προσφυγών, που έχουν καταθέσει στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία).
Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι «οι έξυπνοι μετρητές είναι στην υπηρεσία τόσο του καταναλωτή, όσο και της ΔΕΗ, για να αποφεύγονται έκνομες πράξεις από επιτήδειους όπως είναι οι ρευματοκλοπές» και διευκρίνισε πως «ο καταναλωτής θα μπορεί ακόμα και να επιλέγει ποια ώρα θα χρεώνεται, ανάλογα με τις προσφορές που θα υπάρχουν από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, με τη φθηνότερη τιμή».
Η απώλεια από τις ρευματοκλοπές για την Επιχείρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «είναι περίπου 80 με 90 εκατ. ευρώ» ενώ το κόστος των «έξυπνων μετρητών» το αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο ΔΕΔΔΗΕ.
Αναφερόμενος, δε, στις δυνατότητες που παρέχουν οι «έξυπνοι μετρητές» ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες από αυτήν τη μεγάλη καινοτομία που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα να μπορεί να αφήσει ο ΔΕΔΔΗΕ μικρή ποσότητα ρεύματος στο σπίτι του καταναλωτή, για το ψυγείο ή για το φως». «Πρόκειται για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει οφειλές, αλλά δεν μπορεί να μένει και στο σκοτάδι, χωρίς καθόλου ρεύμα. Όπως στην κινητή τηλεφωνία, που μπορούν οι εταιρείας να σου κόβουν τις εξερχόμενες κλήσεις, αλλά σου επιτρέπονται εισερχόμενες» πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.


 https://energypress.gr/news/genop-kainotomia-stin-ypiresia-toy-katanaloti-oi-exypnoi-metrites-katanalosis-reymatos