Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Γ.Περιστέρης: Στόχος τα 2000 MW - Καθυστερούν οι διασυνδέσεις - Προσπαθούμε για ευόδωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών

 Εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προσπάθειές μας, διαχρονικά η Πολιτεία δεν προχωρά με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την υλοποίηση επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας
Βασικά σημεία τοποθέτησης του Προέδρου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργου Περιστέρη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας είναι τα εξης:

Για την πορεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέος στόχος τα 2.000 MW

-    Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1166 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει. Νέος στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.0
00 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
-    Στον τομέα των ΑΠΕ ήδη υλοποιούμε νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα προωθούμε δύο σημαντικότατα έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω για μία ακόμη φορά ότι πρέπει η Πολιτεία να διαμορφώσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις αποθήκευσης, που προωθούνται κι από εμάς κι από άλλους ομίλους στην Ελλάδα. Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή κι ειδικά για την Ελλάδα, λόγω της γεωμορφολογίας, τα έργα αντλησοταμίευσης θα συνδράμουν όχι μόνο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην φθηνότερη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
-    Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσουμε και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη), ενώ παρακολουθούμε στενά και τις εξελίξεις στην Αττική. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σημειώσω ότι πολύ σύντομα ξεκινά η λειτουργία του έργου της Ηπείρου, ενός έργο – προτύπου που υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ ελπίζουμε στις αρχές του 2019 να ξεκινήσουμε τις εργασίες και στην Πελοπόννησο.
-    Τέλος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι, παράλληλα με την συνολική μας προσπάθεια για το καλό της εταιρείας, δείχνουμε έμπρακτα και τον σεβασμό μας προς τους μετόχους μας με αποφάσεις που ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη τους, όπως η σημερινή απόφαση της γ.σ. με την οποία αυξάνεται κατά 15% σε σχέση με πέρυσι η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην εγχώρια και διεθνή αγορά ενέργειας ο κ. Περιστέρης, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Εδώ και μια δεκαετία δεν έχουμε σταματήσει να τονίζουμε την σημασία της ενίσχυσης και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διασυνδέσεων των μη διασυνδεδεμένων νησιών και την επίλυση των αγκυλώσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση πολύτιμων επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με βάση την αντλησοταμίευση. Όλοι εσείς οι μέτοχοί μας, που πιστά μάς ακολουθείτε τόσα χρόνια, ίσως και να έχετε κουραστεί να μας ακούτε να λέμε τα ίδια πράγματα.
Δυστυχώς, όμως, είμαστε αναγκασμένοι να τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, καθώς όλες οι εξελίξεις με τις οποίες βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η εγχώρια ενεργειακή αγορά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο επιβεβαιώνουν την επιμονή μας στο τρίπτυχο ΑΠΕ – διασυνδέσεις – αποθήκευση. 
Τι έχει συμβεί σωρευτικά τα τελευταία χρόνια και πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση;
1.    Υπολειπόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την διείσδυση των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε ακόμα σε μεγάλο βαθμό από κυρίως εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, με αρνητικότατες συνέπειες στο κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία της χώρας. Δείτε τι έχει συμβεί με την ραγδαία άνοδο των τιμών των αέριων ρύπων CO2 σε διεθνές επίπεδο και πώς αυτό έχει επηρεάσει συνολικά την εγχώρια αγορά ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εκτιμούμε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων, διότι υπολειπόμαστε πάρα πολύ των στόχων που έχουν τεθεί.
2.    Δεν έχουν υλοποιηθεί εγκαίρως οι απαραίτητες διασυνδέσεις. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια για αυτό το θέμα. Δείτε ενδεικτικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει πλέον με την Κρήτη. Οι καταναλωτές πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ επί πολλά συναπτά έτη μέσω των ΥΚΩ για να παραμείνει σε λογικά επίπεδα το κόστος ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και πλέον ειδικά η Κρήτη έχει έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών. Υπολογίζεται ότι αν είχαν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες διασυνδέσεις το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν της τάξης των 4 - 5 δισ. ευρώ και το κόστος των διασυνδέσεων θα είχε πλήρως αποσβεστεί. Εμείς επιμένουμε ότι στις διασυνδέσεις πρέπει να περιληφθούν εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά ας τελειώνουμε επιτέλους έστω με την Κρήτη.
3.    Εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προσπάθειές μας, διαχρονικά η Πολιτεία δεν προχωρά με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την υλοποίηση επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες πέρα από την σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία τους, την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, θα επιδρούσαν καταλυτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα ενίσχυαν την ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία της χώρας και την απεξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας.  Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Ειδικά για την Κρήτη έχουμε επισημάνει το πρόβλημα κι εμείς κι η ΔΕΗ και άλλοι εδώ και χρόνια κι ως Όμιλος έχουμε προτείνει αρκετές λύσεις ήδη από το 2016 κι αναμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών.
Αν είχαμε εγκαίρως προχωρήσει με το τρίπτυχο ΑΠΕ – Διασυνδέσεις – Αποθήκευση, όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα θα είχαν εγκαίρως αντιμετωπιστεί.


Ερωτηθείς για την ΔΕΗ και τους διαγωνισμούς για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε: 


Πάγια θέση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κι υγιή ΔΕΗ. Τόσο επειδή η ΔΕΗ είναι περιουσία του ελληνικού λαού όσο κι επειδή είναι απαραίτητη ως ισχυρός και υγιής ενεργειακός πυλώνας για την ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος. Με χαρά βλέπουμε ότι πλέον σε αυτή την άποψη έχουν συμπαραταχθεί κι άλλοι. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει ισχυρή. Και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση και στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr