Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Προσφυγή της ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας για τα λεγόμενα ΑΔΙ ευελιξίας, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, η ΔΕΗ προχώρησε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (ΜΜΑΕ) και αναστολή της απόφασης εφαρμογής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η δημόσια εταιρία θεωρεί πως με το συγκεκριμένο Μηχανισμό οι υδροηλεκτρικές μονάδες αντιμετωπίζονται αρνητικά έναντι εκείνων του φυσικού αερίου και ζητά την ακύρωσή του.

Η ΔΕΗ δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του μεταβατικού μηχανισμού (προσωρινά ΑΔΙ), ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την επιχείρηση να επιδίωξε και την προσφυγή και στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Η εταιρία και στο παρελθόν, πριν την καθιέρωση των δημοπρασιών, κατέφευγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά του νόμου για τη χορήγηση των προσωρινών ΑΔΙ.
Τα επιχειρήματα που εγείρει η ΔΕΗ είναι αντίστοιχα με εκείνα που κατέθεσε η επιχείρηση κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση.
Σημειώνεται ότι η δημόσια επιχείρηση στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον ΜΜΑΕ και τον κανονισμό διενέργειας των δημοπρασιών είχε εκφράσει την αντίθεση της σε αυτήν αναφέροντας πως ο Μηχανισμός επιφυλάσσει αρνητική διακριτική μεταχείριση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων έναντι εκείνων του φυσικού αερίου.
Επίσης η ΔΕΗ είχε χαρακτηρίσει «ατυχή την επιλογή της ΡΑΕ να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού ευελιξίας του οποίου τη λειτουργία σχετίζει άμεσα με την αγορά εξισορρόπησης, αντί να επικεντρωθεί στη μέριμνα για την έγκαιρη λειτουργία των νέων αγορών και ενός μηχανισμού διασφάλισης επαρκούς ισχύος (target model και Μόνιμος Μηχανισμός Ισχύος)»
Υποστήριξε ακόμη ότι «η ίδια η Κομισιόν απορρίπτει την ιδέα για ΜΜΑΕ με τη χρονική οριοθέτηση της ισχύος του μηχανισμού ευελιξίας μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός διασφάλισης επαρκούς ισχύος και πάντως μέχρι το τέλος του 2019 το αργότερο».
Πάντως, παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν απορία αναφορικά με την κίνηση της ΔΕΗ να προσφύγει κατά του Μηχανισμού Ευελιξίας, όταν από την πλευρά της έχει εγείρει θέμα για τη θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων. Αποζημιώσεις, τις οποίες μάλιστα η εταιρία τις θεωρεί αναγκαίες προκειμένου να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Οι ίδιοι παράγοντες, σημειώνουν, την αντιφατική λογική της δημόσιας επιχείρησης, καθώς και τον κίνδυνο με την προσφυγή της να φέρει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ως προς την καθιέρωση μηχανισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων.


 https://energypress.gr/news/prosfygi-tis-dei-sto-ste-kata-toy-metavatikoy-mihanismoy-apozimiosis-eyelixias