Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Κομισιόν: Υπό διακριτική παρακολούθηση οι ενεργειακές επενδύσεις κινεζικών εταιριών – Τι αναφέρουν αξιωματούχοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Διακριτική αλλά και αυξημένη είναι η προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις ενεργειακές επενδύσεις της Κίνας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Κομισιόν, η διείσδυση της Κίνας σε αγορές της Ευρώπης δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αρκεί οι όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες να είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή, ως γνωστόν, προβλέπει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγού – προμηθευτή ή διαχειριστή. Επιπλέον θα πρέπει να γίνεται και διαφανής τιμολόγηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη διάρκεια συνομιλίας δημοσιογράφων με αξιωματούχους της Ευρ. Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ετέθη το ζήτημα αν το κινεζικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην Ελλάδα τόσο με την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την State Grid όσο και με τη συμμετοχή της CHN Energy στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης είναι συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οι πηγές της Κομισιόν σχολίασαν πως «οι κινεζικές επενδύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται. Αρκεί αυτές να ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να πληρούν τις προϋποθέσεις της ασφαλούς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το κατά πόσον αυτό τηρείται στην περίπτωση της Ελλάδας, θα το εκτιμήσουμε όταν έλθει η ώρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, απαντώντας σε ερωτήσεις για την δραστηριοποίηση των κινεζικών εταιριών στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων παραγόντων, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η εκ νέου πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην περίπτωση που η Κινεζική CHN Energyκατέβει στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και πλειοδοτήσει. Ο λόγος είναι ότι τόσο η State Grid, όσο και η CHN Energy ανήκουν στο κινεζικό δημόσιο και συνεπώς ο ίδιος φορέας (το κινεζικό δημόσιο) θα εμφανίζεται με συμμετοχή και στην παραγωγή και στη μεταφορά ηλεκτρισμού.
Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι θα υπάρξει «μπλοκάρισμα» των εξελίξεων, αλλά είναι βέβαιον ότι θα τεθούν επιπλέον όροι ανεξαρτησίας για να επαναπιστοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Πάντως στις Βρυξέλλες επικρατεί συνολικότερος προβληματισμός, παρά το ό,τι δεν εκδηλώνεται πάντα με σαφήνεια κι ευθύτητα προς τα έξω, αναφορικά με την επέκταση των Κινέζων στην ενέργεια. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό της πρότασης εξαγοράς των μετοχών της πορτογαλικής εταιρίας EPD από την κρατική κινεζική εταιρία China Three Gorges.
Οι κινεζικές εταιρίες είναι υπό τον κρατικό έλεγχο και συνεπώς μια επιπλέον ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. να εξαρτάται από την Κίνα. Δηλαδή, αυτό που προσπαθούν να περιορίσουν οι Βρυξέλλες με την περίπτωση της ρωσικής Gazprom, να το συναντήσουν τελικά μπροστά τους με τις κρατικές εταιρίες της Κίνας.
Εξαιτίας αυτών των ανησυχιών, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια που αποδίδουν σε αυτό το λόγο την αρνητική αντίδραση της Κομισιόν απέναντι στη στάση της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Ως γνωστόν η ΡΑΕ έχει αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ – στον οποίο μέτοχος είναι η State Grid- την υλοποίηση του έργου. 

https://energypress.gr/news/komision-ypo-diakritiki-parakoloythisi-oi-energeiakes-ependyseis-kinezikon-etairion-ti