Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Ποιά τα αδύνατα σημεία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών που οδηγούν σε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Ποιά τα αδύνατα σημεία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών που οδηγούν σε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Γιατί το βέλτιστο σενάριο είναι η παράταση μέχρι τον Μάρτιο που ζητά ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης
Σε νέα σιωπηρή παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Οι υποψήφιοι επενδυτές που με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα καλούνταν σήμερα 7/1 να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές θα έχουν στη διάθεση τους λίγες επιπλέον ημέρες προετοιμασίας έως την Τρίτη 15/1, αναμένοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της ΔΕΗ το τοπίο σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα απομείνουν τελικώς στις υπό πώληση εταιρίες.
Και τούτο διότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης να καταστήσουν ελκυστικές τις υπό πώληση μονάδες, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους της Μελίτης και της Μεγαλόπολης το επιθυμούν είτε να αποχωρήσουν λαμβάνοντας πλήρη αποζημίωση, είτε να μετακινηθούν στη ΔΕΗ ή στον ΔΕΔΔΗΕ.


Ως προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων έχει οριστεί η Πέμπτη 10/1 και ως εκ τούτου η άτυπη παράταση του διαγωνισμού ήταν αναγκαία ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων και να διαμορφώσουν το προσφερόμενο τίμημα.
Όμως και αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωρεί ικανοποιητικά αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα μετακινήσεων ή εθελούσιας εξόδου, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί από τις δυο ανώνυμες εταιρίες Μεγαλόπολη και Μελίτη πόσους και ποιους εργαζόμενους αποδεσμεύουν, ενώ και από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να μετακινηθούν όσοι το επιθυμούν.
Έτσι όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μειωθεί δραστικά από 231 που απασχολούνται σήμερα στη Μελίτη και 1017 στη Μεγαλόπολη.
Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η κατεύθυνση που δίνεται συνδικαλιστικά από τη ΓΕΝΟΠ είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Όμως το ζήτημα των εργαζομένων δεν είναι ο μόνος κίνδυνος αποτυχίας του διαγωνισμού που καθιστά εξαιρετικά ανήσυχη τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 
Tα CO2 και τα λιγνιτικά ΑΔΙ

Όλοι γνωρίζουν ότι με τιμή ρύπων 25 ευρώ ανά τόνο, είναι πολύ δύσκολο να υποβληθούν ικανοποιητικές προσφορές ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για πλήρη αποτυχία του διαγωνισμού.
Την ίδια ώρα ασαφή είναι και τα υπόλοιπα κίνητρα που έχουν δοθεί για να προσελκύσουν τους υποψήφιους επενδυτές.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα «λιγνιτικά ΑΔΙ» μπορεί να έχουν προκοινοποιηθεί στη ΕΕ με ενδεικτική τιμή αποζημίωσης τις 40.000 ευρώ ανά MW και στη συμφωνία μετόχων να προβλέπεται ρήτρα μείωσης του τιμήματος σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό το ποσό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο οι επενδυτές δεν μπορούν να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους πιθανά έσοδα από το συγκεκριμένο μηχανισμό με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καν κατ΄αρχήν έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Εξάλλου θολό είναι και το τοπίο σε σχέση με το αίτημα για επαρκή προμήθεια λιγνίτη σε συγκεκριμένη τιμή, για την μονάδα της Μελίτης.
Η παράταση που δόθηκε για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, ουσιαστικά δεν απαντά στο αίτημα, αφού δε διασφαλίζει ούτε τις αναγκαίες ποσότητες αλλά ούτε και την τιμή για το καύσιμο λειτουργίας της μονάδας.

Επομένως και εδώ υπάρχει σοβαρή αβεβαιότητα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα καθίσταται για μια ακόμη φορά επίκαιρο το πάγιο αίτημα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για παράταση του διαγωνισμού έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή και το Μάρτιο ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο να αρθούν οι αβεβαιότητες και να κλείσει ο διαγωνισμός με ικανοποιητικό τρόπο χωρίς να εγείρονται άλλοι κίνδυνοι για τη ΔΕΗ.