Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Κωστας Μανιάτης: Δεν υπάρχει ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός και ούτε θα υπάρξει


ΕΝΑΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΣΤΟ 56ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι, πριν πω οτιδήποτε άλλο πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας.
Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για εμάς.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστοί στο ραντεβού του δημοκρατικού διαλόγου και της υπεύθυνης συνδικαλιστικής τοποθέτησης, σας καλωσορίζουμε για μια ακόμη φόρα στην έναρξή του γενικού συμβουλίου του ιστορικότερου και μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Με σεβασμό απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που δεχτήκατε την πρόσκληση μας και τιμάτε με την παρουσίας σας όχι μόνο εμάς σαν πρόσωπά αλλά κυρίως τους θεσμούς, που αποτελούν τον ταξικό εκπρόσωπο των δικαιωμάτων της έμμισθης εργασίας στην επιχείρηση μας.
Είμαστε λοιπόν εδώ για μια ακόμη φορά πιστοί στο ραντεβού της συνδικαλιστικής ιστορίας της πατρίδας μας, για να σας ενημερώσουμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για όλα τα ζητήματα, που μας απασχολούν ως εργαζόμενοι στην χώρα μας και την επιχείρησή μας.


Είμαστε μπροστά από συνταρακτικές αλλαγές που αφορούν την επιχείρηση, την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του, καθώς και τους εργαζόμενους.
Έχουμε κάνει το χρέος μας σαν εργαζόμενοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του ελληνικού λαού, στην αυθαίρετη επιβολή νέο- φιλελευθέρων πολιτικών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι πολλά κομμάτια της ΔΕΗ παραμένουν φιλέτα προτεραιοτήτων για την ντόπια διαπλοκή.
Ως εργαζόμενοι βάλαμε από την τσέπη μας 5 δις από την μείωση των μισθών μας. Είναι μετρήσιμα επομένως τα αποτελέσματα της συνεισφοράς μας για να στηρίξουμε την επιχείρηση.
Τουλάχιστον μια δεκαετία τώρα αποκαλύπτουμε στον Ελληνικό λαό και τους καταναλωτές, ότι κάτω από την ταμπέλα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συγκαλύφθηκε η στρέβλωση της αγοράς, οι συνθήκες οικονομικής αυθαιρεσίας, με θύματα τους καταναλωτές, το δημόσιο συμφέρον και την ενεργειακή ασφάλεια.
Για να δημιουργηθούν υπερκέρδη για τους ιδιώτες στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τελικά η χώρα έχει μπει σε μια ατέρμονη κρίση που υπονομεύει την υγιή ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και της παραγωγικής οικονομίας της χώρας συνολικότερα.
Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα που αναζητούσε υποστηρικτές, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια για ανάπτυξη και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Δεν υπάρχει ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός και ούτε θα υπάρξει, αν δεν εκδηλωθούν πραγματικές διαθέσεις για πραγματικές επενδύσεις, από ιδιωτικά κεφάλαια και όχι στρατηγική διαχείρισης των φιλέτων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που το «παιχνίδι» δεν έχει κανόνες ισορροπίας, αλλά μια στρατηγική παράδοξης πρακτικής, που προβλέπει τον αυτοχειριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης.


Είναι ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός να αναγκάζεται η ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και τους ανταγωνιστές της και μάλιστα φτηνότερα απ’ ότι της κοστίζει και στη συνεχεία να αγοράζει την δική τους παραγόμενη ενέργεια ακριβότερα;

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, ποιοι κερδίζουν από όλο αυτό το στρατηγικό καλοσχεδιασμένο παιχνίδι και δεν προτίθενται να συμφωνήσουν για να γίνουν κάποιοι πλουσιότεροι και
- να διαλυθεί η ενεργειακή οικονομία της χώρας,
- να χαθούν θέσεις εργασίας,
- να μπει σε περιπέτεια η ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας και
- τελικά ο λαός που προς το παρόν τρώει την προπαγάνδα της φτηνότερης ενέργειας, να βρεθεί να πληρώνει την κρίση της.
Έχουμε κουραστεί να τονίζουμε ότι δεν είμαστε πολέμιοι με τον κόσμο των επιχειρηματιών και των επενδύσεων, όχι όμως των κρατικοδίαιτων της ενέργειας, αλλά με αυτούς που αναλαμβάνουν ρίσκο και επενδύουν πραγματικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Έχουν άραγε καταλάβει τι τους περιμένει με την αποδιοργάνωση της αγοράς και την σε εξέλιξη διάλυση της ΔΕΗ;
Γνωρίζουμε πως σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε η απαξίωση των συμφερόντων της ΔΕΗ;
· Η άνιση αντιμετώπιση του ισχυρού μας όπλου του εγχώριου λιγνίτη έναντι του λιγνίτη άλλων κρατών ;
· Η πτώση της κατανάλωσης που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό ως λύση για να βγούμε από την οικονομική κρίση ;
· Επί 4 χρόνια εισέπραξαν σε βάρος της ΔΕΗ προμήθειες πάνω από 800 εκ. € μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους των μονάδων παραγωγής (ΜΑΜΚ)
· Μέσω των αδειών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Σας θυμίζω τον Αύγουστο του 2013 τότε που η ΡΑΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α. ανακάλυψε την ανάγκη ευελιξίας στο Σύστημα και διπλασίασε τον αριθμό των ΑΔΙ που μπορούσαν να εκδώσουν οι θερμικοί παραγωγοί μονάδων Φ.Α. και ταυτόχρονα αναθεώρησε το τίμημα για τη διαθεσιμότητα ισχύος στις 56.000 €/MW έτος!

· Η μη καταβολή από το ελληνικό κράτος των οφειλόμενων από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ)
· Από την εφαρμογή των ΝΟΜΕ η επιχείρηση στις έξι δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει ήδη χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια.
· Το τέλος προμηθευτή υπέρ των VIP κατόχων ΑΠΕ που μέχρι στιγμής ζημίωσε την ΔΕΗ 341 εκατ. ευρώ.

· Αλήθεια αντέχουν οι καταναλωτές ιδιαίτερα στις μέρες μας, να επιφορτιστούν στους λογαριασμούς τους με ΕΤΜΕΑΡ για παραγωγή 8,5 TWh από ΑΠΕ;
Φαντάζεστε τι θα σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς;

· Αλήθεια αυτό το κόστος που έχει υποστεί η ΔΕΗ με την πολιτική να κάνει τον εισπράκτορα για το ΕΤΜΕΑΡ και να λαμβάνουν οι ιδιώτες ζεστό χρήμα από την τσέπη του ελληνικού λαού, με διακομιστή την ΔΕΗ, την έχει αξιολογήσει κανείς;
Δεν φτάνει που στο παρελθόν κυβερνητικές πολιτικές εξοβέλισαν την ΔΕΗ από τις ΑΠΕ για να περάσει η πίτα του ΕΤΜΕΑΡ ολόκληρη στα χέρια ολίγων και εκλεκτών επενδυτών, μας έκαναν και εισπράκτορες μισητούς από τον καταναλωτή.
· Η τιμολόγηση επί ζημία όλων των επιχειρήσεων βαριάς βιομηχανίας που μας καθιστά έμμεσο χρηματοδότη τους χωρίς ανταλλάγματα.

Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί συνάδελφοι


Νομίζω πως από τα λίγα στοιχεία που παρέθεσα, γίνεται κατανοητό πως η ΔΕΗ, είτε μεγάλη είτε μικρή, είτε μικρομέγαλη, δεν έχει κανένα μέλλον, γιατί απλά το ταμείο της έχει παραδοθεί σε ξένα συμφέροντα. Όσο καλά σχέδια και να κάνει η διοίκηση, όσο καλές προθέσεις και να έχει, δεν μπορεί να περάσει σε κερδοφορία ένα ισοζύγιο που βαραίνει μόνο από υποχρεώσεις. Και φρόντισαν αυτές τις άδικες υποχρεώσεις να τις κάνουν νόμους του ελληνικού κράτους, ώστε να επιχαίρονται οι πολιτικοί υπάλληλοι της διαπλοκής, πως όσες κυβερνήσεις και να αλλάξουν η πορεία δεν αλλάζει.
Νομίζω απαιτείται σχέδιο δεκαετίας σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης της, στην παραγωγή & την μεταφορά, την διανομή και την εμπορικής της πολιτική.
Οι θεωρίες εκποίησης τμημάτων της επιχείρησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων που την απασχολούν, είναι μπακαλίστικες προσεγγίσεις, στερούνται σοβαρότητας και υποδηλώνουν άγνοια των νομικών ζητημάτων και στην πραγματικότητα καθηλώνουν την εξέλιξη της επιχείρησης, απομειώνουν τα συμφέροντα των μετόχων και θέτουν σε περιπέτειες την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης.
Οι θεωρίες ότι το προσωπικό της επιχείρησης δεν είναι σύγχρονα καταρτισμένο και παραγωγικό, είναι αβάσιμες και εκπορεύονται από κακόβουλα σχέδια για την απαξίωση της επιχείρησης και είναι υποβολιμαία από τους γνωστούς αγνώστους κρατικοδίαιτους του επιχειρηματικού κόσμου.
Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που αξιολογείται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια από την Ελληνική αγορά και επιφορτίζεται με κόστη ασύλληπτα, γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα στο πλανήτη.
Επομένως το ερώτημα είναι απλό.
Που στο κόσμο και σε ποια επιχείρηση ιδιωτική μικτή ή δημόσια έχουν γίνει αυτές οι πολιτικές;
Η απάντηση είναι απλή.
Πουθενά.
Άρα τι συμβαίνει εδώ;

Ποιος κερδίζει από αυτή την διάλυση που επιχειρείται;
Τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας;
Ποιος θα προσφέρει ενέργεια κοινωνικής πολιτικής και ποιος θα πληρώνει;
Ποιος θα κάνει επενδύσεις μακράς απόδοσης και ποιος θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια και την ομαλότητα στη εμπορική αγορά;
Τα εργοστάσια, η μεταφορά και η διανομή, είναι το ιερό της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και ο εγγυητής της ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία για να βγούμε από την κρίση. Η κερδοφορία της εμπορίας είναι προϋπόθεση καλής λειτουργίας της επιχείρησης και μελλοντικών σχεδίων επένδυσης σε προσωπικό και εγκαταστάσεις.
Σας ρωτάω λοιπόν, ποιο κομμάτι μπορεί να λείψει από το ψηφιδωτό αυτό, και να μην πάθει ζημία το δημόσιο συμφέρον και η Ελληνική οικονομία;
Κανένα είναι η απάντηση!
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εθνική πολιτική για την ηλεκτρική ενέργεια, ενταγμένη σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Επένδυση σε νέες αγορές που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες ανάγκες των καταναλωτών, επένδυση στη τεχνολογία της εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτό πρέπει να είναι με λίγα λόγια το μέλλον της ΔΕΗ.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και το δημόσιο αγαθό που παράγει, δεν δωρίζεται, δεν παραχωρείται, δεν εκποιείται.
Είναι επιπλέον λόγος και τον τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι καμιά περαστική κυβέρνηση δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης δημόσιας βιομηχανικής επιχείρησης.
Τα κίνητρα της εισήγησης και της παρέμβασής μου είναι αληθινά, πηγάζουν από το ενδιαφέρον, την αγωνία και την ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Για την σημερινή εικόνα της ΔΕΗ, τις εξελίξεις για το εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον που την αναγκάζουν να λειτουργήσει, επιβάλλεται και απαιτείται ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ από όλους.
Από όλους που αποτελούν την οικογένεια της ΔΕΗ.
Η Ε.ΤΕ./ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία έχουμε ΚΑΘHΚΟΝ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σταθούμε εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια.
Η παραπάνω αρνητική εικόνα, ενισχύει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων.
Οπότε,
- Αγώνας και αποκάλυψη των κυβερνητικών επιλογών
- Αγώνας για την επιχείρηση, την κοινωνία, τις οικογένειες μας.
- Αγώνας γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέσουμε την Ε.ΤΕ. και την παρουσία μας με το ξεπούλημα και τον αφανισμό της επιχείρησης.

Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί συνάδελφοι

Για να έχουμε εργασία πρέπει να υπάρχει η επιχείρηση, για να έχουμε αμοιβές και δικαιώματα πρέπει η επιχείρηση να είναι κερδοφόρος και φυσικά να εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα με σχέδιο.
Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιλογές απαξίωσης και αδράνειας της επιχείρησης, λανθασμένες πολιτικές προσανατολισμού και γενικολογίες.
Το 56ο Γενικό Συμβούλιο της Ε.ΤΕ./ΔΕΗ μαζί με το ανώτερο όργανο της Γεν. Συνέλευσης , είναι ένα συμβούλιο που θα ασχοληθεί και με τα ιδιαίτερα προβλήματα των τεχνικών, που αποτελούν την πρώτη γραμμή εργασίας της επιχείρησης, υπερασπιζόμενη την καλή δημόσια εικόνα της, με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά της και πρέπει η διοίκηση να μας ακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας σε καθεστώς ιεράρχησης.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τεχνίτης εργαζόμενος, δεν είναι μόνο τεχνικό προσωπικό, που ρισκάρει με αντίξοες συνθήκες να συμπεριληφθεί στη λίστα των «αιωνίων συναδέλφων μας που έπεσαν στο καθήκον».
Είναι κι ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
Είναι ένα πρόσωπό που κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τους καταναλωτές, κερδίζει το σεβασμό, την αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της ΔΕΗ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας