Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Αυξάνει η πίεση για ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Όλο και περισσότερα είναι τα σημάδια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που δείχνουν ότι οι προμηθευτές, ΔΕΗ και ιδιώτες, θέλουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων, κατά κύριο λόγο εκείνων της χαμηλής τάσης.
Ένα σημάδι εξ αυτών είναι και η πορεία των τιμών δημοπράτησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). Πρόκειται για τον μηχανισμό που αποφάσισε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει τη δημοπράτηση συγκεκριμένων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔEΗ με σκοπό ανεξάρτητοι προμηθευτές να τις αγοράζουν και στη συνέχεια να διαμορφώνουν προϊόντα προς τους πελάτες, ανταγωνιστικά σε σχέση με εκείνα της δημόσιας εταιρείας. Αποσκοπεί, δηλαδή, στο άνοιγμα της αγοράς.

Ωστόσο, ειδικά στις δύο τελευταίες δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές και έμποροι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα απέχουν πάρα πολύ σε σχέση με την ορισμένη από τη ΡΑΕ τιμή εκκίνησης. Η τελευταία, που αποτελεί και το «κατώφλι», υπενθυμίζεται ότι είναι στα 36,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα την ώρα.

Τα ρεκόρ τιμών στα ΝΟΜΕ

Την περασμένη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για ποσότητες ΝΟΜΕ 350 Μεγαβατωρών ανά ώρα, οι περισσότεροι παίκτες έδωσαν τιμές στα 54,04 ευρώ. Στην προτελευταία δημοπρασία και την τελευταία του 2018, που έγινε τον Οκτώβριο οι υψηλότερες τιμές που δόθηκαν για ποσότητες ρεύματος 683 Μεγαβατωρών ανά ώρα ήταν στα 54,74 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, οι ιδιώτες δίνουν τιμές σε αυτά τα επίπεδα σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα για να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη ΔEΗ. Επιπλέον επιδιώκουν να κάνουν hedging από το υψηλό κόστος χονδρικής που επωμίζονται.
Ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ δεν έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας και επιπλέον ζημιώνει την τελευταία. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιώτες προμηθευτές να έχουν επωμιστεί τεράστια κόστη στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν την επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνθηκαν και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) που επιβλήθηκε για να μειωθεί και να ισοσκελιστεί το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τον Ιούνιο, μήνας κατά τον οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναπροσαρμόζει την τιμή εκκίνησης, θα προχωρήσει σε αυξήσεις ανεβάζοντάς την στα 55 ευρώ από 36,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το ράλι της χονδρικής

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το σημάδι που δείχνει ότι η αγορά πιέζει και έχει ανάγκη τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Ανοδικά κινείται και η λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος, ή με πιο απλά λόγια η τιμή χονδρικής πώλησης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις προσφορές των μονάδων παραγωγής ρεύματος για να μπουν στην παραγωγή και από τη ζήτηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας πέρυσι η Οριακή Τιμή Συστήματος ήταν στα επίπεδα των 53,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο στα 71,25 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2019 η ΟΤΣ ξεπερνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ακόμη και τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην ΟΤΣ συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων που αγοράζει η ΔEΗ για τις λιγνιτικές μονάδες, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα 25 ευρώ ανά τόνο έναντι μόλις 5 ευρώ τον τόνο το 2017.
Ήδη κάποιοι ιδιώτες προμηθευτές ενεργοποιούν σε πελάτες τους ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος, ενώ η ΔEΗ στη μέση τάση επίσης επέβαλε ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.
Οι εταιρείες, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες, θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα κόστη από τη χαμηλή τάση από την οποία και ηλεκτροδοτείται η μεγάλη μάζα των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ιδιώτες αν αυξήσουν πρώτοι τα τιμολόγια θα χάσουν μερίδια. Οπότε περιμένουν τη ΔEΗ να τραβήξει τη σκανδάλη… κι έπειτα να ακολουθήσουν.
(euro2day.gr)