Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Άκαρπες προς ώρας οι διαπραγματεύσεις για μείωση του κόστους τροφοδοσίας της Μελίτης

Άκαρπες προς ώρας οι διαπραγματεύσεις για μείωση του κόστους τροφοδοσίας της Μελίτης
Η ΔΕΗ επιδιώκει να εξασφαλίσει μείωση της τάξεως των 5 ευρώ για κάθε τόνο λιγνίτη, εξοικονομώντας έτσι περί τα 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο
Αν και συνεχίζονται εντατικά οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας, από το οποίο ανεφοδιάζεται η Μελίτη με καύσιμο, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο «μέτωπο» του κόστους τροφοδοσίας της μονάδας με λιγνίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν μέρος και στελέχη του ΥΠΕΝ, πέρα από εκπροσώπους της διοίκησης της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί προς ώρας κάποια πρόοδος στην προοπτική μείωσης της τιμής του καυσίμου.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.


Ωστόσο, με δεδομένο ότι έως τώρα ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται ανυποχώρητος, σπεύδουν να συμπληρώσουν πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται προεξοφλημένο πως τελικά θα αλλάξει στάση.
Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν, αυτό δεν επετεύχθη κατά τον πρώτο «γύρο» των διαπραγματεύσεων, ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Μελίτης και των μονάδων στη Μεγαλόπολη.
Το τρέχον κόστος τροφοδοσίας της μονάδας ανέρχεται σε 23 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη, το οποίο στόχος της ΔΕΗ είναι να μειωθεί κατά 5 ευρώ.
Μία μείωση που θα «μεταφραζόταν»  σε εξοικονόμηση της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, με δεδομένο πως η Μελίτη προμηθεύεται κάθε χρόνο 2,5 εκατ. τόνους καυσίμου.

Αδιάλλακτος ο ιδιοκτήτης του ορυχείου

Στον πρώτο «γύρο» των διαπραγματεύσεων, βασικό επιχείρημα της ΔΕΗ ήταν πως ο αγοραστής της Μελίτης θα μπορούσε να παρακάμψει το ορυχείο της Αχλάδας, προμηθευόμενος καύσιμο από άλλες πηγές (το εξωτερικό) για μία διετία, μέχρι δηλαδή να αναπτύξει το ορυχείο στο Κλειδί, το οποίο θα του παραχωρείτο στο πλαίσιο της αποεπένδυσης.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το επιχείρημα αυτό δεν έκαμψε τον ιδιοκτήτη, η πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του οποίου τού έδωσε εξάλλου ένα ακόμη διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος τροφοδοσίας της Μελίτης αποτελεί μία από τις σημαντικές εκκρεμότητες που φαίνεται να οδήγησαν σε ναυάγιο τη διαδικασία πώλησης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.
Έτσι, η μείωσή του θα καθιστούσε αναμφίβολα πιο ελκυστικό το χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο επανεκκίνησης της σχετικής διαδικασίας.

www.worldenergynews.gr