Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Με κριτήρια πώλησης των γερμανικών εργοστασίων η πώληση λιγνιτικών - Αναζήτηση λύσεων για τις λογιστικές ζημίες της ΔΕΗ

Με κριτήρια πώλησης των γερμανικών εργοστασίων η πώληση λιγνιτικών - Αναζήτηση λύσεων για τις λογιστικές ζημίες της ΔΕΗ
Την Τρίτη 26/2 η νέα τηλεδιάσκεψη με την DG Comp
Σε αγώνα δρόμου για να βρεθεί λύση στο θέμα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group της ερχόμενης Παρασκευής (1/3) έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο εσωτερικό, αλλά και τηλεδιασκέψεις με τα αρμόδια στελέχη της DGComp στις οποίες συμμετέχει και η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητείται λύση σε ένα κυρίως ζήτημα:
Την μείωση της αποτίμησης των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αποτέλεσμα υποαξιών στα περιουσιακά στοιχείας της ΔΕΗ όπως αποτιμώνται λογιστικά και  στην μείωση των εγγυήσεων που έχει παραχωρήσει στις τράπεζες έναντι του δανεισμού της.


Κατά συνέπεια θα πρέπει να εγγραφούν λογιστικές ζημίες και στην συνέχεια και δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται είναι να γίνει η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων με βάση την αγοραία αξία όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε αντίστοιχες πωλήσεις εργοστασίων της Γερμανίας ή της Σουηδίας και όχι τη λογιστική αξία (book value) όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ.
Σε αυτή την περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις λογιστικές υποαξίες που θα δημιουργηθούν στον ισολογισμό της και παράλληλα να εξασφαλίσει τις περαιτέρω εγγυήσεις και τα ενέχυρα, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα της ζητηθούν από τις τράπεζες.
Πολύ δε περισσότερο που είναι σε φάση αναζήτησης νέας χρηματοδότησης ενόψει και της λήξης του ομολόγου της ύψους 350 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2019.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η προηγούμενη αποτίμηση  έδινε για μεν τη Μελίτη ως κατώτερο αποδεκτό τίμημα τα 153 εκατ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη τα 147 εκατ. ευρώ, ενώ και οι δυο προσφορές που υποβλήθηκαν (Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ- SEVEN ENERGY) απείχαν σημαντικά από τα ποσά αυτά.

Νέος διαγωνισμός ή συνέχιση του αρχικού;

Έτσι μεταξύ των ερωτημάτων που καλείται να απαντήσει η νέα τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη (26/2) είναι αν θα συνεχιστεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός ή θα προκηρυχθεί νέος.
Επίσης θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνουν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων στην κατεύθυνση του επιμερισμού του ρίσκου και με ποιο τρόπο κάτι τέτοιο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Στην περίπτωση που συνεχιστεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός, επιτυγχάνεται μεν η ταχύτητα που είναι κύριο ζητούμενο τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για την DGComp, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι δυο ενδιαφερόμενοι που έφτασαν ως το τέλος του διαγωνισμού θα παραλλάξουν τις διατυπωμένες θέσεις τους τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και όρων.
Πόσο μάλλον που σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η έγκριση από την ΕΕ του κανονισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για την διαθεσιμότητα ισχύος καθώς και οι όροι τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της περιοχής.
Σε περίπτωση που προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, τότε η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να προσελκύσει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές, όμως τότε η όλη διαδικασίας θα φθάσει  στον Μάιο, με το διαγωνισμό να εξελίσσεται εντός της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών και ίσως των εθνικών εκλογών.
Ένα άλλο ερώτημα που εξετάζεται είναι από ποιόν θα γίνει η νέα διαδικασία (ΔΕΗ ή τρίτος φορέας) και ποιες θα είναι οι αλλαγές στους όρους.
Το βασικό αγκάθι για την πώληση των μονάδων ήταν και παραμένει η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων που σύμφωνα με τους υποψήφιους επενδυτές τις καθιστά ζημιογόνες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της θεωρεί ότι μετά τη μείωση του προσωπικού οι μονάδες είναι βιώσιμες.

www.worldenergynews.gr