Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ανησυχία στους εργαζόμενους από την κόντρα ανάμεσα στη ΔΕΗ και την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» - Έγιναν ήδη οι πρώτες 8 απολύσεις

Γιάννα Παπαδημητρίου
Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», με φόντο την επικείμενη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση και του ΑΗΣ Μελίτης, που τροφοδοτείται κατά αποκλειστικό σχεδόν τρόπο από τα συγκεκριμένα ορυχεία.
Η απόφαση της ΔΕΗ να «παγώσει» τις πληρωμές προς την εταιρεία, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε συμψηφισμό αποπληρωμών τιμολογίων με ρήτρες για ελλιπείς παραδόσεις λιγνίτη, με σκοπό να πιέσει την εταιρεία να μειώσει το τίμημα σε επίπεδα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας και συνεπώς να δικαιολογούν την επένδυση των υποψήφιων αγοραστών, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της εταιρείας του Χρ. Παυλίδη.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι εντάσσονται οι απολύσεις 8 εργαζομένων στα ορυχεία στις οποίες προχώρησε η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», την ώρα που στην αντιπαράθεση των δυο επιχειρήσεων οι περίπου 600 εργαζόμενοι στα ορυχεία αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης αξιοποιούνται εκατέρωθεν ως μοχλός πίεσης.

Από τη μια, η πλευρά της «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» επικαλείται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα ορυχεία σε περίπτωση που γίνει από τώρα αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΗ να μειωθεί η τιμή του τόνου από τα 23 στα 18 ευρώ, αντιπροτείνοντας η ανατιμολόγηση να ισχύσει από το 2020 και αφότου ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του οικισμού Αχλάδας.
Από την άλλη, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το τίμημα των 23 ευρώ/τόνο που καλείται να καταβάλει βάσει της ισχύουσας σύμβασης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εγκαλώντας την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» για τις πρακτικές που ακολουθεί για την εξόρυξη του λιγνίτη, οι οποίες αυξάνουν αναίτια το κόστος.
Αν η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» διακόψει την παραγωγή, τότε δε μένουν στον αέρα μόνο οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, που θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα αυτής της επιχειρηματικής αντιπαράθεσης, αλλά έωλο θα είναι και το μέλλον των εργαζομένων στον ΑΗΣ Μελίτης. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που διακοπεί η εξόρυξη λιγνίτη, τότε τα αποθέματα που υπάρχουν στη Μελίτη δεν επαρκούν παρά για λίγες μόνο ημέρες.
Έτσι, η κυβέρνηση καλείται και από τις δυο πλευρές να παρέμβει, έχοντας κατά νου ότι η «καυτή πατάτα» του διαγωνισμού μπορεί να κάψει τα χέρια της, την ώρα που οι τύχες των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία και τη Μελίτη εξαρτώνται άμεσα από την έκβαση της αντιπαράθεσης των δυο εταιρειών.

 https://energypress.gr/news/anisyhia-stoys-ergazomenoys-apo-tin-kontra-anamesa-sti-dei-kai-tin-lignitoryheia-ahladas-eginan