Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πόσους εναλλακτικούς παρόχους χωρά η αγορά ρεύματος στην Ελλάδα

Κινητικότητα επικρατεί στην αγορά ρεύματος με πολλούς ιδιώτες παρόχους να βρίσκονται σε συζητήσεις για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες. Η αρχή έγινε ήδη από το 2018 όταν η Motor Oil εξαγόρασε το 90% της NRG με στόχο την αύξηση του μεριδίου της δεύτερης σε κοινά-στόχους πέραν των επιχειρηματικών πελατών (μέση τάση), χρησιμοποιώντας το δίκτυο του ομίλου (1.400 πρατήρια καυσίμων πανελλαδικά κλπ). Ομοίως, η συνεργασία Ήρων-Green (με τη δεύτερη να παραχωρεί το πελατολόγιο της λιανικής στην πρώτη), αποτελεί μία ακόμη στρατηγική συνεργασία που προέκυψε πέρυσι με απώτερο στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας των δύο επιχειρήσεων σε διαφορετικούς τομείς στην αγορά της ενέργειας.

Παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι: «η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος και τα επόμενα χρόνια καθώς η αγορά δεν χωράει πολλούς εναλλακτικούς παρόχους. Στις αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι έξι ή επτά και όχι πάνω από 20 όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το ίδιο θεωρώ ότι θα συμβεί και στην ελληνική αγορά. Πάρτε ως παράδειγμα τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κατά τα πρώτα χρόνια διείσδυσής τους στην αγορά. Τελικά έμειναν μόνο τρεις βασικές. Ήδη γίνονται συζητήσεις στον κλάδο. Θα υπάρξουν συνέργειες και συγχωνεύσεις. Αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμες οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα».

Παρ’ όλα αυτά, οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη τους για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς με τις πολιτικές marketing να ποικίλουν ανάλογα με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του εν δυνάμει πελατολογίου τους. Άλλοι κάνουν πιο συγκρατημένη προώθηση και έχουν θέσει ως προτεραιότητα επενδύσεις σε άλλους κλάδους ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις οι οποίες κινούνται πιο «επιθετικά» προσφέροντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια ή υλοποιώντας μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες.
Η συγκυρία πάντως δείχνει να είναι καλή για τους ιδιώτες παρόχους καθώς από τη μία πλευρά η ΔΕΗ έχει μειώσει την έκπτωση προς τους συνεπείς πελάτες και από την άλλη οι καταναλωτές έχουν αρχίσει σταδιακά να «απογαλακτίζονται» από την ΔΕΗ και να στρέφονται στους εναλλακτικούς παρόχους κυρίως ορμώμενοι από τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχουν κάποιοι από αυτούς. Η λύση που αναζητά η ΡΑΕ για το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος ίσως να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για τους καταναλωτές, ειδικά για τις ομάδες εκείνων οι οποίοι απογοητεύτηκαν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς που έλαβαν λόγω της ρήτρας.

Ήρων, Μυτιληναίος και Elpedison στις πρώτες θέσεις
Ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να είναι σφοδρός στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 76,61%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το μήνα Μάρτιο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο όμιλος Ήρων με 4,72%, από 4,49% τον Ιανουάριο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μυτιληναίος με 4,69% από 4,46% τον Ιανουάριο και στην τρίτη η Elpedison με 3,73% από 3,64% τον Δεκέμβριο.
Αναλυτικά τα μερίδια των παρόχων διαμορφώνονται ως εξής:
ΔΕΗ:  76,61%
Ήρων: 4,72%
Μυτιληναίος: 4,69%
Elpedison: 3,73%
Watt & Volt: 1,95%
NRG: 1,77%
Volterra: 1,54%
ΕΛΤΑ: 1,09%
ΚΕΝ: 0,90%
Αέριο Αττικής: 0,67%
Volton: 0,49%
ΕΠΑ ΘΕΣΣ: 0,47%
ΟΤΕ: 0,37%
Green: 0,26%
Viener: 0,23%
Growth: 0,04%
Interbetton 0,05% (0,05%) με 0,00% και 0,05%.

(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)