Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

"Κατέστρεψαν τη ΔΕΗ ο Τσίπρας, ο Σταθάκης κι ο Παναγιωτάκης"

Ο ειδικός σύμβουλος ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης, μιλά στο Manifesto

Η Βενεζουέλα είναι η χώρα που την έχει ως μοντέλο ο πρωθυπουργός μας-Ο ειδικός σύμβουλος νομικών θεμάτων ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης, μιλά στο Manifesto.
Ολομέτωπη επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση στη ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο Ειδικός Σύμβουλος Νομικών Θεμάτων Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Manifesto,δήλωσε χαρακτηριστικά «Ως εργαζόμενοι, το λιγότερο που μπορώ να σας πω, είναι πως είμαστε δυσαρεστημένοι με την «κατάντια» της μεγαλύτερης επιχείρησης, το μεγαλύτερο κορμό της εθνικής οικονομίας της χώρας μας, τη ΔΕΗ. Δεν είναι δυνατόν, μία επιχείρηση η οποία είναι ο κορμός της βιομηχανίας, ο κορμός της ανάπτυξης να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Χωρίς τη ΔΕΗ είναι σίγουρο πως δεν θα μπορεί να υπάρξει η χώρα την επόμενη μέρα».
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Ολομέτωπη επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση στη ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο Ειδικός Σύμβουλος Νομικών Θεμάτων Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Στράτος Μανικάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Manifesto, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως εργαζόμενοι, το λιγότερο που μπορώ να σας πω, είναι πως είμαστε δυσαρεστημένοι με την «κατάντια» της μεγαλύτερης επιχείρησης, το μεγαλύτερο κορμό της εθνικής οικονομίας της χώρας μας, τη ΔΕΗ.  Δεν είναι δυνατόν, μία επιχείρηση η οποία είναι ο κορμός της βιομηχανίας, ο κορμός της ανάπτυξης να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Χωρίς τη ΔΕΗ είναι σίγουρο πως δεν θα μπορεί να υπάρξει η χώρα την επόμενη μέρα».
Μάλιστα, ανάφερε σχετικά παραδείγματα με μπλακ-άουτ σε Καλιφόρνια και Βενεζουέλα. Ειδικά για τη δεύτερη, ο κ. Μανικάκης σχολίασε επικριτικά πως τον ίδιο τον κ. Τσίπρα «η Βενεζουέλα είναι η χώρα που την έχει ως μοντέλο ο πρωθυπουργός μας, ενώ εκεί οι άνθρωποι σκοτώνονται για να πάρουν ρεύμα με το δελτίο».
Και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως μία επιχείρηση, όπως η ΔΕΗ, η οποία διαθέτει περίπου 18.000 εργαζόμενους «φυλλορροεί», «φυτοζωεί» και δυστυχώς βρίσκεται σήμερα «στο χείλος του γκρεμού». Δεν είναι δυνατόν αυτή η επιχείρηση, το τονίζω, πως αυτή η οποία το 2014 είχε συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις ευρώ να έχει ξεπέσει σήμερα, το 201, στα 300 εκατ. Ευρώ».
Απαντώντας σε ερώτηση του Manifesto για το ποιοι κατά τη γνώμη του και την γνώση του, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, ο Οργανωτικός Γραμματέας ΔΑΚΕ ΕΤΕ Θεσσαλονίκης, είπε: «Εμείς ως ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε καταγγείλει το τρίπτυχο «της δυστυχίας της επιχείρησής μας» και αυτό αφορά στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, στον Υπουργό Ενέργειας τον κ. Σταθάκη και «φυσικά» το συνάδελφό μας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, τον κ. Παναγιωτάκη».
Η εποχή Σκουρλέτη
Ο κ. Μανικάκης, έκανε μία σύντομη αναφορά στη θητεία Σκουρλέτη σημειώνοντας πως επί κ. Σκουρλέτη, είχε θεσμοθετηθεί μία πολιτική «καλή» γι’ αυτούς ως κυβέρνηση αριστεράς, όπως θέλουν να αποκαλούνται. «Εκείνη, λοιπόν, είχε δώσει το δικαίωμα στους συμπολίτες μας, είτε αυτοί αφορούσαν σε χαμηλά και ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα είτε ενσυνείδητα «μπαταξήδες» να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θυμάστε το λαοπρόβλητο σ’ αυτούς κίνημα το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» και ο,τιδήποτε «αυτό» συμπεριελάμβανε. Θυμάστε επίσης, πως ο κ. Σκουρλέτης είχε βγάλει εντολή πως δε θα κόβετε το ρεύμα σε κανένα σπίτι, όταν ο λογαριασμός ερχόταν κάτω από τα 1000€».
Οι ζημίες
«Αυτό λοιπόν», εξήγησε ο Οργανωτικός Γραμματέας ΔΑΚΕ ΕΤΕ Θεσσαλονίκης, «είχε ως αποτέλεσμα από το 1,4 δις ευρώ που είχαμε ανεξόφλητα χρέη το 2014 να εκτιναχθεί σήμερα, το 2019, τα 2 δις 800 εκατ. Ευρώ σε χρέη».
Ταυτόχρονα, δικαιολόγησε και υπερασπίστηκε τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από την κρίση, ιδιαίτερα την τελευταία 4ετία, όπου το «δεν πληρώνω» έγινε «δεν μπορώ» τονίζοντας: «Συμφωνώ με αυτό που λέτε. Εμείς, ως εργαζόμενοι, είμαστε μαζί με τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Το θέμα όπως είναι, πως σ’ αυτό το «μοτίβο» σ’ αυτή τη «διαδικασία» μπήκαν και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα ώστε να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Απλά, αυτοί, εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την εξαγγελία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είχε ως αποτέλεσμα να χρεωθεί η ΔΕΗ τα αποκαλούμενα «ως φέσια» στην επιχείρηση».
Παράλληλα αποκάλυψε ότι: «Εμείς δεν είμαστε ενάντια, σ’ εκείνους τους ανθρώπους που υποφέρουν οικονομικά και τους χτύπησε η κρίση. Το αντίθετο. Εμείς οι ίδιοι είχαμε διοργανώσει κινήματα και δίναμε ρεύμα με δική μας πρωτοβουλία σε οικονομικά ευάλωτους και ασθενέστερους συνανθρώπους μας».
Η οικονομική κατηφόρα της ΔΕΗ
«Δυστυχώς για εμάς τους εργαζόμενους αλλά και δυστυχώς για τη χώρα μας, η κυβέρνηση αποδεδειγμένα, λειτουργεί χωρίς «κανέναν» σχεδιασμό», δήλωσε ο κ. Μανικάκης, εκφράζοντας την άποψή του, για τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης αναφορικά με την Επιχείρηση.
«Λειτουργεί μόνον για το σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τι θα φάμε σήμερα. Αυτό ακριβώς κάνει και τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Δεν είναι δυνατόν, από κερδοφόρα επιχείρηση με 90 εκατ ευρώ το 2014 να καταγράφει σήμερα 900 εκατ. Ευρώ ζημίες. Δεν είναι δυνατόν αυτή η εταιρία ενώ το 2015 είχε μικρότερο κόστος παραγωγής ενέργειας –λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου- 800 εκατ. Ευρώ και σήμερα να παρουσιάζει ζημίες 900 εκατ ευρώ. Δεν βγαίνουν αυτά τα νούμερα, κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις προεκλογικά και να λες ότι δεν πουλάω τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την επόμενη μέρα να πουλάς τον ΑΔΜΗΕ».
Ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Η επόμενη μέρα, από ότι φαίνεται «ξημερώνει πολύ δύσκολη για τη ΔΕΗ. Δεν μπορώ να διανοηθώ το τι μπορεί να γίνει αν πέσει έξω η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει την επιχείρηση να περπατήσει μόνης της. Διαθέτει τα οικονομικά περιθώρια να περπατήσει μόνη της η ΔΕΗ. Αν σταματήσει «αυτή» η λαίλαπα όπως είναι το να επιδοτούμε τους πάντες και τα πάντα τότε η επιχείρηση μπορεί να περπατήσει κανονικά»
Και διερωτήθηκε: «Πείτε, αναρωτηθείτε και απαντήστε στο εξής καίριο ερώτημα: Ποιος ιδιώτης παραγωγός και έμπορος, επιχειρηματίας θα αναλάβει τα ευαίσθητα κοινωνικά τιμολόγια όπως είναι των πολυτέκνων, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τα αγροτικά τιμολόγια, τα βιομηχανικά, τα εμπορικά –τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος- κ.λ.π. Κανένας από όλους τους παρόχους δεν αναλαμβάνει να πάρει και δεν παίρνει τα παραπάνω τιμολόγια. Κανείς. Μόλις ακούνε Κοινωνικό Τιμολόγιο… φεύγουν».
Η επόμενη μέρα
«Από το ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση οδεύει προς ένα έωλο και αδιευκρίνιστο καθεστώς για τη ΔΕΗ. Δεν διαφαίνεται τίποτα το ευοίωνο για το μέλλον της επιχείρησης. Πρέπει ν’ αλλάξουν οι πολιτικές. Πιστεύω πως εσκεμμένα έχουν απαξιώσει την επιχείρηση και την έχουν φτάσει σ’ αυτό το σημείο, ώστε να βάλλουν μέσα στη ΔΕΗ τους «μεγαλοεργολάβους τους», να κάνουν τα deal τους, πριν προλάβουν να φύγουν από την κυβέρνηση και να αφήσουν πίσω «καμένη γη. Δυστυχώς αυτή είναι τόσο η προσωπική μου άποψη όσο και των περισσοτέρων συναδέλφων μου» είπε ο κ. Μανικάκης.
«Δεν είναι δυνατόν να εκλιπαρούμε να γίνουν προσλήψεις, κι αντί γι’ αυτό, μας στέλνουν εργολαβικούς εργαζόμενους με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Έχουμε το εξής παράλογο στην εταιρεία. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε τακτικό και μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ γιατί μας το απαγορεύουν οι μνημονιακοί νόμοι, που υπέγραψε η κυβέρνηση. Δεν μας απαγορεύουν όμως να δίνουμε εργολαβίες…» επεσήμανε με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Μανικάκης.»Δεν μας απαγορεύει να πάρουμε ενοικιαζόμενους – εργολαβικούς εργαζόμενους, μέσω εργολάβου. Για όποιον κατάλαβε … κατάλαβε. Οδεύουμε σ’ ένα δουλεμπόριο…».
Η πρόταση Παναγιωτάκη
Τέλος ο Ειδικός Σύμβουλος Νομικών Θεμάτων Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, σημείωσε και ανέφερε πως το μόνον που περιμένουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης για το αν θα κατεβεί η πρόταση του κ. Παναγιωτάκη που έφερε στο Δ.Σ. η οποία έχει να κάνει με την παραχώρηση ενός μεγάλου κομματιού της ΔΕΔΔΗΕ –για την οποία πρόταση, ήρθε διάψευση στη συνέχεια- και αφορά στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας. «Μιλάμε για ένα έργο 1 δις 200 εκατ. Ευρώ. Αν αφαιρεθεί «αυτό» το κομμάτι από το ΔΕΔΔΗΕ, αυτόματα η ΔΕΗ θα χάσει εγγυημένα έσοδα, άλλα 200 εκατ. Ευρώ το χρόνο».