Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

«Καμπανάκι» για τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος πολλοί δικαιούχοι να χάσουν το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις υφιστάμενες και ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς θεωρείται πρακτικά αδύνατο να προλάβουν όλοι την προθεσμία για την διαδικασία χορήγησης και διατήρησης, που λήγει στις 31 Μαΐου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αγρότες ανησυχούν ότι η ΔΕΗ θα προβεί σε μονομερή καταγγελία των Συμβάσεων Προμήθειας και την τελική διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Από τη μεριά των αγροτών επισημαίνεται ότι μέσα στο Μάιο, με την αγροτική δραστηριότητα να είναι αυξημένη, είναι πρακτικά αδύνατο να προλάβουν όλοι οι αγρότες να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να τα υποβάλλουν στη ΔΕΗ.
Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που απαιτείται ένας μεγάλος όγκος δικαιολογητικών που εκδίδονται από διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίες, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες, κάτι που επιφέρει μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Η προβλεπόμενη διαδικασία απαιτεί από τους αγρότες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση να προσκομίσουν Άδειας Χρήσης Ύδατος ή βεβαίωση υποβολής αιτήματος για την χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος για ηλεκτροδοτούμενο έργο υδροληψίας από τους αρμόδιους φορείς (Δήμος, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κ.λπ.).
Σημειώνεται, δε, ότι για τη χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος για ηλεκτροδοτούμενο έργο υδροληψίας προϋποτίθεται ότι η πληρότητα του φακέλου και των υποβληθέντων δικαιολογητικών θα επιβεβαιωθεί μετά από το σχετικό υπηρεσιακό έλεγχο , ο οποίος, όμως, όπως τονίζεται από την πλευρά των αγροτών, είναι αδύνατο να γίνει παράλληλα με την έκδοση των βεβαιώσεων για την ΔΕΗ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός όσων δεν είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση για την χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος, με αποτέλεσμα οι νέοι φάκελοι υποβάλλονται αυτή την περίοδο να συνοδεύονται και από το σχετικό πρόστιμο, το παράβολο για το οποίο πρέπει να επισυνάπτεται στους φακέλους.
Έτσι, πέραν των δυσκολιών που προκαλεί η γραφειοκρατία, προκύπτει και οικονομικό ζήτημα, καθώς εκτός από το προαναφερθέν πρόστιμο (που φτάνει, κατά περίπτωση, τα 150 ή τα 250 ευρώ), σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτείται, εκτός της αλλαγής επωνυμίας του αγροτικού τιμολογίου, και η είσπραξη εγγύησης (ύψους τουλάχιστον 130 ευρώ) για κάθε σημείο υδροληψίας, καθώς και η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών (σχέδιο ηλεκτρολόγου, επικαιροποίηση Ε9 κ.λ.π.).
Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες είναι επιβαρυμένοι και με άλλες υποχρεώσεις (π.χ. Eθνικό Κτηματολόγιο, Δασικοί χάρτες, ΕΦΚΑ κ.α.).
Για τους παραπάνω λόγους, διάφοροι φορείς απαιτούν να δοθεί παράταση στην υποβολή των αιτήσεων, με την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων να έχει ήδη αποτανθεί στους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας παράταση ενός έτους.