Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Τελευταία ευκαιρία για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Λίγες ώρες απομένουν πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης απόπειρας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τα σενάρια όλα είναι ανοικτά.
Αύριο Τρίτη 28 Μαΐου λήγει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εξαγοράς των σταθμών της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Οι υποψήφιοι επενδυτές κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και αύριο θα γίνει γνωστό αν οι «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CHN Energy-  Damco Energy (Κοπελούζος) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα καταθέσουν φακέλους με τις οικονομικές τους προτάσεις ή αν θα επιλέξουν να μην εμφανιστούν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.
Πηγές της ΔEΗ, αναφέρουν στο Euro2day.gr, τις εκτιμήσεις τους για υποβολή προσφορών τόσο και για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς αλλά και για έναν εξ αυτών, με τα σενάρια να δείχνουν τη Μελίτη.

Από την άλλη μεριά, όμως, τα στρατόπεδα των διεκδικητών είναι άκρως επιφυλακτικά και στις ελάχιστες διαρροές τους επιμένουν να τονίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Το αβέβαιο μέλλον των μονάδων εξαιτίας της άστατης πορείας των τιμών των δικαιωμάτων CO2, των στρεβλώσεων της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς και της αμφίβολης κατάληξης του ελληνικού αιτήματος προς την Ευρ. Επιτροπή για την έγκριση μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος.
Οι προσφορές και οι αποτιμήσεις
Άλλες ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις θέλουν στο ενδεχόμενο που τελικά υποβληθούν προσφορές αυτές να μην έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με εκείνες του προηγούμενου διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε άγονος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η «Μυτιληναίος» είχε προσφέρει 25 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Μελίτης και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–Sev.En Energy 103 εκ. ευρώ αλλά με όρους που ήταν εκτός του διαγωνισμού. Και οι δύο προσφορές απορρίφθηκαν για τις μονάδες, οι οποίες σημειωτέον το 2018 έκλεισαν με ζημιές της τάξης των 361 εκ. ευρώ. Οι αποτιμήσεις των λιγνιτικών σταθμών κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειχναν τη Μελίτη στα 153 εκ. ευρώ και τη Μεγαλόπολη στα 147 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, με βάση τις αλλαγές που έγιναν για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού οι νέες αποτιμήσεις θα λάβουν υπόψη και τα δεδομένα του προηγούμενου. Άρα αυτές θα προσγειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως ερμηνεύουν αρμόδιοι παράγοντες τις προαναφερόμενες αλλαγές.
Η επόμενη μέρα
Η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔEΗ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης με τις δυνατές μικρότερες επιπτώσεις. Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού θα σημάνει αυτόματα και την κατάργηση των δημοπρατήσεων επιπλέον ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων (ΝΟΜΕ). Πέναλτι τα οποία είχαν συμφωνηθεί όσο δεν ανοίγει η αγορά ρεύματος και δεν μειώνει τα μερίδια της η δημόσια εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι τα ΝΟΜΕ κόστισαν 223,8 εκ. ευρώ το 2018 στη ΔEΗ.
Επιπλέον, με τη θετική κατάληξη του διαγωνισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος θα αποκτήσουν πρόσβαση στο προνομιακό, μέχρι πρότινος, καύσιμο της ΔΕΗ, τον λιγνίτη. Κάτι που θα διευρύνει το ενεργειακό τους χαρτοφυλάκιο.
Στο ενδεχόμενο που οι λιγνιτικές δεν πωληθούν ούτε και τώρα, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης–δανειστών θα διερευνηθούν εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Γεγονός που θα βάλει σε νέες περιπέτειες της δημόσια εταιρία μια και το συγκεκριμένο κομμάτι της είναι κερδοφόρο.
(euro2day.gr)