Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Προσέλαβαν ακόμη και... εκπαιδευτή σκύλων στον ΑΔΜΗΕ

Προσέλαβαν ακόμη και... εκπαιδευτή σκύλων στον ΑΔΜΗΕ
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Κάθε καλοκαίρι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κρέμεται από μία κλωστή και τα μπλακ άουτ στο ρεύμα εξαιτίας της κακής συντήρησης του δικτύου, αλλά και των ελλιπών επενδύσεων στις υποδομές, προκαλούν τεράστια ζημιά στην οικονομία και τον τουρισμό. Παρά τα μεγάλα προβλήματα του περυσινού καλοκαιριού ακόμη και φέτος είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης σε υποσταθμούς που δεν έχουν καθαριστεί από τη φυσική βλάστηση και παραμένουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πυρκαγιάς.
Όλα αυτά φαίνεται έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο προεκλογικών τακτοποιήσεων και ρουσφετιών κάθε είδους. Πρόκειται στην ουσία για συγκεκαλυμμένες προσλήψεις, οι οποίες "βαφτίζονται" συμβάσεις έργου ή
απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών και με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η διαδικασία πρόσληψης μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει κάθε εποπτευόμενος φορέας του Δημοσίου μέσω του ΑΣΕΠ. Και όπως αποκαλύπτει το "Κ" αυτές οι τακτοποιήσεις-συγκεκαλυμμένες προσλήψεις φτάνουν μέχρι σημείου φαιδρότητας, καθώς, αντί πραγματικών αναγκών, γίνονται πάσης φύσεως ρουσφέτια, μέχρι σημείου να προσλαμβάνονται από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας... εκπαιδευτές σκύλων!
Οι συγκεκριμένες διαδικασίες, πάντως, ελέγχονται για τη νομιμότητά τους καθώς παρακάμπτουν τη διαδικασία πρόσληψης μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου (8 μηνών) που έχουν δικαίωμα να κάνουν μέσω ΑΣΕΠ οι εποπτευόμενοι φορείς του Δημοσίου. Άλλωστε ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών αλλά και εποχικών, πρέπει γίνεται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.
Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των νέων συμβασιούχων, οι οποίοι εκτελούν για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ προσωπικές συμβάσεις αμειβόμενοι με μπλοκάκι ανέρχεται σε 60 έως 70 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών εργάζεται στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα χώρου και δεν υπάρχουν αρκετά. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, έχει ήδη προβλεφθεί η μετακίνηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε νέο κτίριο απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Εθνικό οδό στο Περιστέρι (το παλιό κτίριο της Lannet που εξασφάλισε ο ΑΔΜΗΕ από την Πειραιώς). Ωστόσο, η μετακόμιση των συμβασιούχων δεν έχει ξεκινήσει καθώς απαιτούνται επισκευαστικές εργασίες στο κτίριο το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε αχρησιμοποίητο.
Εκπαιδευτής σκύλων
Σε αντίθεση με τον μεγάλο όγκο των συμβασιούχων, ο Γ.Χ. στον οποίο ανατέθηκε απευθείας το έργο "εντοπισμός, περίθαλψη και εκπαίδευση των αδέσποτων τετράποδων που βρίσκονται στους εργασιακούς χώρους του ΑΔΜΗΕ" όπως αναφέρει το έγγραφο έγκρισης με ημερομηνία 22/5/2019, θα παράσχει τις υπηρεσίες τους σε υποσταθμούς της εταιρείας και όχι στα κεντρικά. Όπως αναφέρει το αιτιολογικό της ανάθεσης: "Σε διάφορους εργασιακούς χώρους του ΑΔΜΗΕ κυκλοφορούν αδέσποτα τετράποδα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση της υγείας τους εάν είναι εμβολιασμένα ή αν μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Με σκοπό την προστασία της υγιεινής των εργαζομένων καθώς και των επισκεπτών στους εργασιακούς χώρους του ΑΔΜΗΕ κρίνεται σκόπιμη η συνεργασία με πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος θα μεριμνήσει για τον εντοπισμό, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των αδέσποτων τετράποδων", αναφέρει το μνημειώδες έγγραφο έγκρισης της απευθείας ανάθεσης με κόστος 450 ευρώ για κάθε τετράποδο.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες σταθμοί του ΑΔΜΗΕ ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης, "μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι αδέσποτα τετράποδα, συνεπώς το συνολικό κόστος διαμορφώνεται σε 2.700 ευρώ", ενώ ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών είναι 3 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι ειδικά για τα αδέσποτα τετράποδα, πολυάριθμες φιλοζωικές οργανώσεις παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες δωρεάν.
Φάμπρικα
Η τρίμηνη απευθείας ανάθεση της σύμβασης για τον εκπαιδευτή σκύλων που υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το τελευταίο διάστημα υπογράφονται σωρηδόν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, για την κάλυψη αναγκών της εταιρείας, οι οποίες γίνονται με ανάθεση και όχι μέσω ΑΣΕΠ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που υπεγράφησαν με εξωτερικούς συνεργάτες για τεχνική υποστήριξη στην πληροφορική της εταιρείας (επισκευές υπολογιστών, εγκατάσταση λογισμικού κ.λπ.), έναντι ποσών από 1.100 έως 1.800 ευρώ τον μήνα για ένα έτος.
Στις 29 Μαΐου μετά τις ευρωεκλογές αναρτήθηκαν επίσης δύο ακόμη ατομικές συμβάσεις ανάθεσης με αντικείμενο τη διαχείριση του εταιρικού στόλου και των πολυαξονικών οχημάτων του ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας, οι δύο εργαζόμενοι με τους οποίους υπέγραψε σύμβαση ο ΑΔΜΗΕ αξίας 19,576 χιλιάδες ευρώ καλούνται να φροντίζουν για τη στάθμευση (παρκαδόροι) των αυτοκινήτων και να προγραμματίσουν τα σέρβις για του εταιρικού στόλου του ΑΔΜΗΕ.
Επίσης έχουν γίνει απευθείας αναθέσεις έργων σε εξωτερικούς project managers με 2ετείς συμβάσεις, μέσω εταιρείας συμβούλων. Επί της ουσίας ωστόσο πρόκειται για εργασίες που εκτελούνται υπό κανονικές συνθήκες από υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ, των οποίων ο ρόλος έχει υποβαθμιστεί.
Κρατικοποίηση και ρουσφέτια
Ο ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Μάιο του 2017 ήταν 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 προβλεπόταν να ιδιωτικοποιηθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε το 2015 την κρατικοποίηση της εταιρείας στην οποία εισήλθε στρατηγικός επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο (24%) η κινεζική εταιρεία China State Grid. Η διαδικασία και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε ήταν πρωτοφανής ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι προκλήθηκε σημαντική απώλεια αξίας για τη ΔΕΗ χωρίς η εταιρεία να αποζημιωθεί. Σημειώνεται ότι εκτός από τις τακτοποιήσεις και τις αναθέσεις συμβάσεων, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πλήθος διαγωνιστικών διαδικασιών που ο ΑΔΜΗΕ δεν τις αναρτά όπως έχει υποχρέωση στο Κρατικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) παρά μόνο στην ιστοσελίδα του με αποτέλεσμα πιθανοί ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς να μην πληροφορούνται την ύπαρξή τους.