Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ευθύμιος Βιδάλης ως πρόεδρος και Γιάννης Κοπανάκης ως διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνουν τα ηνία της ΔΕΗ

Ευθύμιος Βιδάλης ως πρόεδρος και Γιάννης Κοπανάκης ως διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνουν τα ηνία της ΔΕΗ
Η νέα διοίκηση θα κληθεί να λύσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της επιχείρησης
Σχηματοποιείται  η διοικητική δομή της ΔΕΗ καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτείνει για πρόεδρο της επιχείρησης τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη και ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ιωάννης Κοπανάκη, ο οποίος συμμετέχει και στη νυν διοίκηση της ΔΕΗ.
Η τοποθέτηση νέας διοίκησης αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η εξυγίανση της επιχείρησης, με τους νέους επικεφαλής να βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι παραπάνω από οξεία προβλήματα.
Ήδη, όπως έχει αναφέρει σε δημοσίευμά του το World Energy News,  για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της επιχείρησης έχει μιλήσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η συγκεκριμένη αναφορά ίσως να ήταν η μόνη που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ.


Εν τω μεταξύ έως τις 30 Ιουλίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ο νέος επικεφαλής στη ΔΕΗ, το όνομα του οποίου αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη για την αγορά.
Όπως όλα δείχνουν όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για τη μείωση του προσωπικού της επιχείρησης τότε θα τεθούν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ δυο αιτήματα:
Πρώτον η παροχή κινήτρων για τις εθελούσιες εξόδους και δεύτερον η ενίσχυση της ΔΕΗ με προσλήψεις νέου προσωπικού.
Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, ο όμιλος της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του ΔΕΔΔΗΕ και των δύο θυγατρικών Μελίτης και Μεγαλόπολης, στις 31/12/2018  απασχολούσε 16.747 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό.
Εξ αυτών, 6.445 απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές του 2019 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει περί τα 1.000 άτομα με συνταξιοδότηση, εκ των οποίων 780 από τη ΔΕΗ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον αριθμό η μείωση του προσωπικού στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη) και 320 από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το προσωπικό αυτό αποχώρησε με συνταξιοδότηση λαμβάνοντας την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.
Νωρίτερα και έως το τέλος του 2018 είχαν φύγει ακόμη 220 εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν την αποζημίωση των 15.000 ευρώ και μπόνους αποχώρησης 5.000 ευρώ ως κίνητρο.    
Σε ότι αφορά το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής συζητήσεις με τη ΓΕΝΟΠ για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που δεν θα αφορά μόνον τους συνταξιοδοτούμενους.
Πάντως όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη, μεγαλόπνοα προγράμματα εθελουσίας χωρίς ιδιαίτερα κίνητρα δεν μπορούν να πετύχουν.


www.worldenrgynews.gr