Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΔΕΗ: Πώς θα γίνει η αύξηση στα τιμολόγια, χωρίς αύξηση στους λογαριασμούς

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί το ταμείο της ΔΕΗ από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, που ανήγγειλε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ.

Η αύξηση στα τιμολόγια ωστόσο δε θα συνδυάζεται με αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αφού θα αξιοποιηθούν ως "ισοδύναμα” που θα ισοσκελίσουν το επιπλέον κόστος, η μείωση του ΦΠΑ που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί αλλά και η "κάβα” των 200 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, όπου καταλήγει το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης αερίων ρύπων) και πληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι για τους καταναλωτές το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δε θα υπάρξει αύξηση στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος, αλλά ούτε και τη μικρή μείωση της τάξης των 5 ευρώ ανά λογαριασμό που θα ερχόταν με τη μείωση του ΦΠΑ.


Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των λογαριασμών από την εξαγγελία για μείωση του τέλους για την ΕΡΤ, στο οποίο είχε προεκλογικά αναφερθεί η ΝΔ χωρίς όμως να υπάρξει σχετική μνεία στις προγραμματικές.

Τα υπόλοιπα έσοδα που προβλέπει για τη ΔΕΗ το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης είναι:
• 195 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δηλαδή τα κόστη για την ηλεκτροδότηση νησιών και ευπαθών ομάδων) που οφείλει το δημόσιο στη ΔΕΗ και θα καταβληθούν άμεσα
• Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με ετήσιο κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, καθώς για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, η εταιρεία αναγκαζόταν να πουλά κάτω του κόστους ρεύμα σε ανταγωνιστές της

• Σαφάρι των οφειλετών και τιτλοποίηση οφειλών, από την οποία μπορούν να αντληθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ
• Αλλαγή του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ώστε να μη χρειαστεί να χάσει 4 εκατ. πελάτες η επιχείρηση. Σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ είναι στο 76% περίπου.

Μεσοπρόθεσμα στο ταμείο της ΔΕΗ θα εισρεύσουν τα έσοδα από την πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, κατά το πρότυπο της πώλησης μειοψηφικού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, με τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιούνται για το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της εταιρείας.

Εκτός όμως από τα έσοδα, το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση εξόδων για τη ΔΕΗ, με βασικό πυλώνα τη μείωση του προσωπικού της εταιρείας με στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ από την απερχόμενη διοίκηση είχε στην αρχική του μορφή προτείνει μείωση του προσωπικού της επιχείρησης (από αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων) αλλά και πρόγραμμα εθελούσιας για περίπου 3000 εργαζόμενους.

Με δεδομένο ότι στους υπολογισμούς της McKinsey περιλαμβάνονταν και οι περίπου 1300 εργαζόμενοι στις μονάδες της αποεπένδυσης που τελικά δεν αποχωρούν από τη ΔΕΗ το business plan θα χρειαστεί επικαιροποίηση, όπως ανήγγειλε και ο κ. Χατζηδάκης. 

Πλέον αφού η κυβέρνηση παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για τη διάσωση και εξυγίανση της ΔΕΗ, απομένει πλέον να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα συμβεί εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας.