Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Τα ψέμματα πρέπει να τελειώσουν για τη ΔΕΗ

Τα ψέμματα πρέπει να τελειώσουν για τη ΔΕΗ
Οι λανθασμένες επιλογές απαιτούν ταχείες επανορθωτικές κινήσεις
Η αγορά προεξοφλεί και όπως αποδεικνύεται συχνά πυκνά, πάντα γνωρίζει.
Τι γνωρίζει εν προκειμένω; Ότι η ΔΕΗ θα εισέλθει μετεκλογικά σε ένα ταχύ προγραμμα εξυγίανσης, ώστε να αποφύγει την απειλή περιπέτειας στο β εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ΔΕΗ χρειάζεται κεφάλαια και στην παρούσα φάση θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί για να βρει τον δρόμο της.
Κυρίως η άποψη που διατυπώνει η πλευρά της ΝΔ αλλά και ο έμπειρος πρώην υπουργός ενέργειας και πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Γ.Μανιάτης περί αποτυχίας υποκατάστασης της μικρής ΔΕΗ με ένα αποτελεσματικό πλάνο δείχνουν σαφέστατα τι είναι εκείνο, που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια στην επιχείρηση, χωρίς να δημιουργήσει σημαντικές απώλειες.


Η υπόθεση μη πώλησης υδροηλεκτρικών μπορεί να είχε βάση πριν από 4 χρόνια όταν τα CO2 ήταν στα 5 ευρώ ανά τόνο και οι λιγνιτικές διεκδικούσαν κάποια αξία.
Όμως σήμερα όχι μόνο είναι σε 5πλάσιες τιμές, αλλά η ίδια η ΔΕΗ δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να αντισταθμίσει τις ζημίες που υπέστη.
Τούτων δοθέντων οι πληροφορίες οδηγούν σε μείγματα προς πώληση για επενδυτές που θα έχουν αξία και θα προσελκύσουν κεφάλαια, ώστε η ΔΕΗ να διασφαλίσει έσοδα.
Είναι εξάλλου από τις βασικές προτεραιότητες της επερχόμενης κυβέρνησης η εξυγίανση της ΔΕΗ, ώστε να δείξει άμεσο έργο στους πιστωτές στον πιο νευραλγικό τομέα τις επόμενης μέρας.

Ας δούμε ποιό είναι το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε υδροηλεκτρικά:
Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ σήμερα:
Συγκρότημα Αχελώου (Κρεμαστά, Καστράκι, ΣτράτοςI, ΣτράτοςΙI, Γκιώνα,Γλαύκος) Σύνολο:926 MW
Συγκρότημα Αλιάκμονα (Πολύφυτο, Σφηκιά, Ασώματα, Αγ. Βαρβάρα, Μακροχώρι, Βέρμιο, Άγρας, Εδεσσαίος) Σύνολο:880,1MW-
Συγκρότημα Αράχθου(Π. Αώου, ΠουρνάριI, ΠουρνάριII, Λούρος) Σύνολο:553,9 MW,-
Συγκρότημα Νέστου(Θησαυρός, Πλατανόβρυση) Σύνολο:500 MW-
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν Πλαστήρα:129 9 MW-
Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λάδωνα: 70,0 MW-Λοιποί ΜικροίΥΗΣ: 1,2 MW
Σύνολο: 3.061,1 MW
Προκύπτει κατα αρχάς ότι το χαρτοφυλάκιο των 3000 MW μπορεί να υποστεί κάποιες απώλειες, εφόσον υδροηλεκτρικές μονάδες μπουν στα πακέτα πώλησης, από την άλλη πλευρά όμως ο κορμός του θα παραμείνει.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ θα ενισχύσει τα κεφαλαιά της και παράλληλα θα έχει πολλή μεγαλύτερη δύναμη πυρός για την είσοδο στις Ανανεώσιμες, όπου βρίσκεται πολύ πίσω και σε αυτό έχει ευθύνη και η προ του 2015 δίοικηση.
Τι πέτυχε η ΔΕΗ με την πολιτική πανελούς άρνησης πώλησης υδροηλεκτρικών assets;
Να ακολουθηθεί η πολιτική των NOME που της κόστισε 1 δισ ευρώ και μάλιστα να μην της φθάνει και η ενέργεια από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά για να τροφοδοτεί τα NOME.
Παράλληλα έχασε με τρόπο που λειτούργησε σε βάρος των συμφερόντων της τον ΑΔΜΗΕ, για να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, με διασωθέντες μόνο τους μετόχους μειοψηφίας.
Φορτώθηκε όλα τα βάρη επιβίωσης των αιολικών με το ΕΛΑΠΕ και το ΠΧΕΦΕΛ και η άνοδος των τιμών των CO2 οδήγησε σε πλήρη απαξίωση τις λιγνιτικές μονάδες κι ας λένε κάποιοι ότι αξίζουν 350 εκατ ευρώ.
Να έχει παράλληλα δάνεια 3,6 δισ μειούμενα μεν, στα οποία προστίθενται 1,9 δισ επισφάλειες και μειούμενο κύκλο εργασιών με τρύπια EBITDA.
Και σε αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2016 έχουν γίνει διαρκείς προσπάθειες ενίσχυσης της ΔΕΗ, με αποκρύφωμα τα 400 περίπου εκατ από το πλεόνασμα, που έλαβε για τα ΥΚΩ το 2017.
Συμεπρασματικά λοιπόν η ΔΕΗ ακούγεται ότι κάθε 6μηνο ενισχύεται και έχει λαμβάνειν, αλλά τι κι αν το 2018 έκλεισε με ζημιές 540 εκατ, οι δε ζημιές του α τριμήνου του 2019 ήταν πάνω από 200 εκατ;
Τα ψέμματα λοιπόν πρέπει να τελειώσουν και οι πολλές κρίσιμες μικρο-αποφάσεις της τελευταίας εβδομάδας θα είναι δίχως αντίκρυσμα.
Οι αποφάσεις πάντως για την σημερινή επώδυνη πραγματικότητα ήταν σαφέστατα πολιτικές και ανέδειξαν την αποτυχία της αρχιτεκτονικής του Γ Μνημονίου, αλλά κυρίως την στάθμιση των κυβερητικών επιλογών απέναντι σε ρεαλιστικές επιλογές που δεν ακολουθήθηκαν.



www.worldenergynews.gr