Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

ΔΕΗ: Επανέρχεται το σενάριο έκδοσης ομολόγου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Οι δρομολογημένες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, φαίνεται ότι ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο της εταιρείας στις ξένες αγορές.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, στην οδό Χαλκοκονδύλη αναβιώνει το σενάριο της έκδοσης ομολόγου προκειμένου να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες. Κύριος λόγος για τον δανεισμό είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι «η αναπροσαρμογή των τιμολογίων με την καθιέρωση της ρήτρας δικαιωμάτων αέριων ρύπων (CO2) θα συμβάλλει στα επαναλαμβανόμενα EBITDA».

Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές θα δουν προοπτικές κερδοφορίας της δημόσιας επιχείρησης σε συνδυασμό και με τα μέτρα για την εξυγίανση και την ενίσχυση της ρευστότητας. Αρμόδιοι παράγοντες, επισημαίνουν, μάλιστα, πως «η εταιρεία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή της κυβέρνησης και την οικονομική πολιτική που φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στο μέτωπο της ΔΕΗ».
Το κλειδί… για την έκδοση ομολόγου και την επιτυχημένη έκβαση της διαδικασίας των προσφορών, είναι η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής. Κάτι το οποίο δεν κατάφερε να πετύχει η απερχόμενη διοίκηση, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το αίτημα του Μανόλη Παναγιωτάκη. Ο τελευταίος από τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια για την ενσωμάτωση του μηχανισμού της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της εταιρίας προκειμένου να μην απορροφά όλους τους κραδασμούς από την άνοδο των δικαιωμάτων στο χρηματιστήριο ρύπων. Ο κ. Παναγιωτάκης και το επιτελείο του είχαν έλθει σε επαφή με funds, τα οποία είχαν εξηγήσει στην τότε διοίκηση, πως για την δανειοδότηση της δημόσιας εταιρείας μέσω ομολόγου θα έπρεπε να παρουσιαστούν εδραιωμένες και βάσιμες προοπτικές κερδοφορίας, οι οποίες δεν αρκούσαν μόνο με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το αίτημα Παναγιωτάκη με αποτέλεσμα η εταιρία να μην επιχειρήσει καν την έξοδο της στις αγορές. Τότε η δημόσια εταιρία αποσκοπούσε στην άντληση κεφαλαίων ύψους 350 – 400 εκατ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση

Και μπορεί η αύξηση στα τιμολόγια να ανοίγει το δρόμο… για την έκδοση του ομολόγου, ωστόσο εδώ και μήνες έχει στρωθεί η διαδικασία για το εγχείρημα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης.
Πληροφορίες του Euro2day.gr, θέλουν το πρώτο από τα δύο «πακέτα» να είναι σχεδόν έτοιμο προς διάθεση και αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να λάβει και την τελική έγκριση από το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θέλει να διαθέσει η επιχείρηση σε funds είναι της τάξης του 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. Και σημειώνεται ότι σκοπός είναι να αντληθούν συνολικά 350 με 400 εκατ. ευρώ. Δύο είναι τα «πακέτα» που θα διατεθούν το πρώτο με απλήρωτους λογαριασμούς έως 60 ημέρες και το δεύτερο έως 90 ημέρες.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αφού λάβει τη χρηματοδότηση θα πρέπει να αποπληρώσει αυτά τα κεφάλαια μέσα από τη διεκδίκηση των οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δύο μηνών θεωρούνται πιο εύκολο να εισπραχθούν από την εταιρεία και για το λόγο αυτό είναι το «πακέτο» που θα βγει πρώτο προς τιτλοποίηση.

Η είσπραξη των 750 εκατ. ευρώ

Ο σχεδιασμός για την έκδοση του ομολόγου, είναι ασαφές στο αν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΔΕH για την ενίσχυση της ρευστότητας με τα 750 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δύσκολα αναμένεται να συγκεντρωθεί στα ταμεία της επιχείρησης μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπότε κάποιες εκτιμήσεις θέλουν να αποτελεί το κρυφό χαρτί… της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ και για το λόγο αυτό άλλωστε αποφεύγει επισήμως να προσδιορίσει τους τρόπους άντλησης των 750 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αν αυτές θα είναι στο 10%, φέρνουν 470 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Συνεπώς στο επόμενο τετράμηνο, αν αυτές ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, θα βάλουν περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Οι παλιές, επίσης, οφειλές σε ΥΚΩ – θα δώσουν στο ευνοϊκότερο σενάριο έσοδα 195 εκατ. ευρώ, άρα το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 750 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και το ομόλογο.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)