Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Φως στο τούνελ των ζημιών - Η προσοχή στρέφεται στην έκθεση του ορκωτού λογιστή με υπολογισμούς για το επόμενο 18μηνο

Η αγορά γνωρίζει ήδη ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από τη ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι ζημιογόνα, υπό την πίεση, μεταξύ άλλων, των τεράστιου κόστους της εκτίναξης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και της επίπτωσης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 
Ωστόσο το ύψος των ζημιών αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος, ιδιαίτερα όταν έχουν ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί μέτρα που θα φέρουν στα ταμεία της ΔΕΗ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ και άνω (αυξήσεις στα τιμολόγια, ΥΚΩ, τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών). Τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και να φαίνονται στον ισολογισμό της ΔΕΗ, εν μέρει στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και πλήρως από το 2020. 

Επομένως το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα στρέφεται αλλού και συγκεκριμένα στην έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΕΥ, ο οποίος έχει ενημερωθεί και θα κάνει τους υπολογισμούς του για την κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΗ στο επόμενο 18μηνο μέχρι το τέλος του 2020. Εκεί λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πηγές της ΔΕΗ, τα νέα θα είναι θετικά για την επιχείρηση. 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ορκωτός δε θα περιλαμβάνει προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, μια εξέλιξη καταστροφική για τη ΔΕΗ αφού θα πυροδοτούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα έφτανε ακόμη και στην καταγγελία των δανείων της επιχείρησης. 
Το ότι αποφεύγει πάντως η ΔΕΗ την χειρότερη δυνατή εξέλιξη δε σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει οριστικά τον κάβο. Αυτό θα γίνεται φανερό και από τις σημειώσεις του ορκωτού, που θα επισημαίνει ότι τα μεγέθη της επιχείρησης και οι προοπτικές της, παραμένουν υπό πίεση. Πρακτικά, ο ορκωτός βάζει αστερίσκο ενόψει του δεύτερου πακέτου διάσωσης της ΔΕΗ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα για το οριστικό turnaround της ΔΕΗ αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το μετασχηματισμό της ΔΕΚΟ στο νέο περιβάλλον. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ πιθανόν με πακέτα πελατών, η ταχεία απολιγνιτοποίηση και η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού πλάνου με έμφαση στις ΑΠΕ. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)