Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Επαφές στις Βρυξέλλες του Γεράσιμου Θωμά για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Γιώργος Φιντικάκης
Συναντήσεις υπηρεσιακού επιπέδου με στελέχη των γενικών διευθύνσεων ενέργειας και ανταγωνισμού της Κομισιόν θα έχει ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς εκπροσωπεί την Ελλάδα στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο τους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2030-2050.
Επίσημα οι επαφές με τις Βρυξέλλες για τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, όπως ανέφερε προ ημερών και ο Κ.Χατζηδάκης, ωστόσο οι συζητήσεις είναι συνεχείς, με την ελληνική ατζέντα να απαρτίζεται από τις γνωστές 5 θέσεις, δηλαδή επιτάχυνση απολιγνιτοποίησης, μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, απαλλαγή ΔΕΗ από διαδικασίες του Δημοσίου, στροφή στις ΑΠΕ, και φυσικά κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Εντός μάλιστα της εβδομάδας, το υπ. Ενέργειας καταθέτει διάταξη για την οριστική κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση. Στο θέμα αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Σκαι, ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης, λέγοντας ότι "φέρνουμε εντός των ημερών διάταξη στη Βουλή και καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ".
Το ερώτημα αφορά στο μεταβατικό μοντέλο που θα κληθεί να καλύψει το κενό των δημοπρασιών μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Target Model, το καλοκαίρι του 2020, με πηγές του υπουργείου Ενέργειας να επαναφέρουν μια πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι στη ΔΕΘ, και συγκεκριμένα την εφαρμογή προθεσμιακών συναλλαγών, μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. 
Ολα τα παραπάνω φυσικά είναι ανοικτά, πολλώ δε μάλλον η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού, ζήτημα που σχετίζεται με την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, των οποίων οι επικεφαλής επιστρέφουν σήμερα για ένα σύντομο γύρο επαφών.
Στο πλαίσιο πάντως της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες που έχει ως βασικό αντικείμενο το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ο υφυπουργός κ. Γ.Θωμάς θα έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες κάποιες διερευνητικές συναντήσεις ως προς την ελληνική ατζέντα, με στελέχη της DG Energy, και DG Comp. Συζητήσεις που σε αυτή την φάση δεν έχουν και πολύ νόημα, και περιορίζονται σε υπηρεσιακό επίπεδο, δεδομένου ότι οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, βασικό "όπλο" της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις, αποτελεί η στρατηγική απόφαση για ταχεία απολιγνιτοποίηση, γεγονός ωστόσο που μένει να αποσαφηνισθεί από το business plan που εκπονεί για λογαριασμό της ΔΕΗ, η McKinsey και το οποίο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες. Διότι, πέρα από τις πολιτικές κατευθύνσεις, είναι το business plan που θα κρίνει σε τεχνικό επίπεδο, ποιές μονάδες και πότε μπορούν να αποσυρθούν, προκειμένου η απολιγνιτοποίηση να μην δημιουργήσει άλλα προβλήματα.
Πέραν των όποιων επαφών σε υπηρεσιακό επιπεδο, και επειδή η κυβέρνηση θέλει να έχει ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γ. Θωμάς θα έχει συναντήσεις με το γραφείο της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με συναδέλφους του, με αντικείμενο την ενεργειακή ατζέντα της ΕΕ και το φιλόδοξο πλάνο της για το κλίμα. 
Αλλωστε ο υφυπουργός θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρότερες μορφές ενέργειας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με την φινλανδή υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Katri Kulumni, τον υφυπουργό Ενέργειας της Ισπανίας José Dominguez Abascal, και τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Stefano Patuanelli.