Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Στα χέρια του ΥΠΕΝ η μελέτη του ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα

Θοδωρής Παναγούλης
Η προϋπόθεση για να υποβληθεί στην Κομισιόν αίτημα παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας φαίνεται ότι πληρούται πλέον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ έχει στείλει (ή στέλνει εντός των ημερών) στο ΥΠΕΝ, την υποστηρικτική  μελέτη που είχε αναλάβει να κάνει.
Επιπλέον, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του energypress ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάργαρης, εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθεί από το Διαχειριστή  η συνολική Μελέτη Επάρκειας του Συστήματος: «Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα που αφορούν στους στόχους για την απολιγνιτοποίηση και τις ΑΠΕ, θα έχουμε ετοιμάσει πριν το τέλος του έτους όλες τις απαραίτητες μελέτες (Λειτουργίας, Στατικής Ασφάλειας κ.λπ.), προκειμένου να αξιολογηθούν τόσο τεχνικές παράμετροι του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ όσο και οικονομικές παράμετροι όπως, για παράδειγμα, το κόστος των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι» υπογράμμισε ο κ. Μάργαρης. 

Σε ότι αφορά τη μελέτη για τη διακοψιμότητα, υπενθυμίζεται ότι το μέτρο, την παράταση του οποίου για τρία χρόνια ζητάει η βιομηχανία, βρίσκεται σε ισχύ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (η εγκριτική απόφαση είχε εκδοθεί στις 6 Φεβρουαρίου).
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μάλιστα, θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί το αίτημα παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας εάν δεν προηγηθεί ή εάν δεν τεθεί ταυτόχρονα με την κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας.
Και τούτο διότι, η έγκριση της παράτασης ισχύος του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας βασίζεται σε δύο βασικά επιχειρήματα:
1. Η διακοψιμότητα αποτελεί αναγκαίο μηχανισμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας ισχύος σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος και/ή περιόδους υψηλής ζήτησης και/ή περιόδους μη διαθεσιμότητας των ΑΠΕ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. 
2. Η διακοψιμότητα αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 
Στο πλαίσιο αυτό, διαμηνύουν οι πηγές της βιομηχανίας, η κοινοποίηση του αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας θα πρέπει να προηγηθεί ή τουλάχιστον να τεθεί ταυτόχρονα με την κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας, έτσι ώστε να προκύπτει σαφώς ότι η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά διασφαλίζεται μέσω του μηχανισμού διακοψιμότητας και όχι μέσω του μηχανισμού ευελιξίας. 
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή προηγηθεί η κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας με προσχηματική αναφορά σε δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να απορρίψει το αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας με το σκεπτικό ότι η ζήτηση έχει ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχει στην αγορά μέσω του νέου μηχανισμού ευελιξίας.