Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Το στοίχημα της εθελουσίας για 5.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ - Ποσά, μπόνους και υποστηρικτικό προσωπικό

Γιώργος Φιντικάκης
Στοίχημα, του οποίου η επιτυχία θα κριθεί από τα μπόνους που θα προταθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά και από τα κονδύλια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ, αποτελεί η μείωση προσωπικού που αυτή σχεδιάζει, με τα σενάρια να μιλούν ακόμη και για 5.000 εργαζόμενους, κάθε ειδικότητας και βαθμίδας.
Τα νούμερα δεν έχουν ακόμη κλειδώσει, θα γνωστοποιηθούν τον Δεκέμβριο, με την ολοκλήρωση του business plan της ΔΕΗ, εφόσον ωστόσο ο πήχης μπει σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή να αποχωρήσει το 30% του προσωπικού του ομίλου (τέλη 2018 απασχολούσε 16.747 άτομα), είναι προφανές ότι η εθελουσία θα κοστίσει μεγάλα ποσά.

Στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά πιο γενναία κίνητρα από αυτά με τα οποία αποχώρησαν πέρυσι 220 άτομα, που πέραν της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, εισέπραξαν και μπόνους 5.000 ευρώ, ενώ συνάδελφοί τους στον ΑΔΜΗΕ, είχαν λάβει ακόμη και 35.000 ευρώ. 
Συνδικαλιστικές πηγές της ΔΕΗ, αναφέρουν ότι το μοντέλο ΟΤΕ, η κάλυψη δηλαδή για εργαζόμενους που απέχουν 5 χρόνια από την σύνταξη, όλων των ασφαλιστικών τους εισφορών, μαζί με τα μπόνους, μεταφράζεται με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε πακέτα 100.000 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάλογα με το πόσοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα επιχειρηθεί να απομακρυνθούν "αλά ΟΤΕ", αθροίζονται ποσά που μπορεί και να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, και τα οποία είναι άγνωστο από που θα εξασφαλίσει η επιχείρηση.
Κλειδί επομένως για τις ασκήσεις που γίνονται αναφορικά με την εθελουσία, είναι ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ που χρειάζονται έως 5 χρόνια, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Διότι για την δεύτερη κατηγορία, εκείνους δηλαδή που απέχουν περισσότερα των 5 ετών από την συνταξιοδότηση και οι οποίοι επίσης θα αποχωρήσουν, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων σε άλλους φορείς του Δημοσίου ή εσωτερικής κινητικότητας εντός του ομίλου ΔΕΗ.
Εκτιμάται πάντως ότι το μοντέλο ΟΤΕ, λόγω και του κόστους του, θα αφορά ένα μάλλον περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Έτσι εξηγείται και η αναφορά του Κ.Χατζηδάκη ότι το κόστος της εθελουσίας εξόδου, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια, από την μείωση της μισθολογικής δαπάνης που αυτό θα επιφέρει. 
Το πρόβλημα με το υποστηρικτικό προσωπικό
Το πόσο λεπτή είναι η όλη άσκηση φαίνεται από την περίπτωση των περίπου 2.000 ατόμων που απασχολεί η ΔΕΗ σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και ανήκουν στο διοικητικό της προσωπικό. Εφόσον είναι ασφαλισμένοι μετά το 1983, οι διοικητικοί αυτοί υπάλληλοι χρειάζονται 40 χρόνια υπηρεσίας και όριο ηλικίας στα 62 έτη, καθώς δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός διορίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μιλάμε κυρίως για 50άρηδες με 26-30 έτη υπηρεσίας. Χρειάζονται επομένως γύρω στα 10 ακόμη χρόνια εργασίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα.
Εάν εφαρμοστεί σε αυτούς το μοντέλο ΟΤΕ, το κόστος από την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών έως την συνταξιοδότησή τους, θα είναι τεράστιο για την ΔΕΗ. Ένας για παράδειγμα υπάλληλος που όταν διορίστηκε το 1993 στη ΔΕΗ ήταν 25 ετών, σήμερα είναι 51 ετών, επομένως για να θεμελιώσει δικαίωμα 40 ετών υπηρεσίας, χρειάζεται ακόμη εισφορες 14 ετών!
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να βρει τέτοια ποσά, άρα για αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση θα είναι η εσωτερική κινητικότητα ή η μετακίνηση σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Εξάλλου είναι και η φύση του αντικειμένου όσων απασχολούνται ως υποστηρικτικό προσωπικό, που τους επιτρέπει πιο εύκολα να αναζητήσουν συναφείς θέσεις στο Δημόσιο. Πιο εύκολα βρίσκει για παράδειγμα δουλειά στο Δημόσιο ένας φύλακας, παρά ένας λιγνιτωρύχος.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί με μειωμένη σύνταξη, και οι άλλοι μισοί με πλήρη. Μόνο φέτος, αναμένεται ότι θα βγουν στη σύνταξη περί τα 1.100 άτομα (στα 900 που έχουν ήδη φύγει εντός του έτους, εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλα 200 άτομα). Πολλοί εξ αυτών εργάζονται σε ορυχεία, και λιγνιτικές μονάδες.
Σημειωτέον πάντως ότι η φιλολογία περί εθελουσίας, και τα ποσά που ακούγονται ότι θα φτάσει το ύψος των “πακέτων” που θα εισπράξουν όσοι συμμετάσχουν σε αυτήν, έχει φρενάρει τα αιτήματα για σύνταξη.
Σήμερα στην μητρική εταιρεία απασχολούνται περίπου 9.200 άτομα, μαζί με εκείνους της Λιγνιτικής Μελίτη Α.Ε. και της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε. Εξ αυτών, τα 6.000-6.500 άτομα, δηλαδή το 65%-70% είναι τεχνικό προσωπικό (4.200 στην λιγνιτοπραγωγή και οι υπόλοιποι σε νησιά ή άλλες υπηρεσίες). Από τα υπόλοιπα 3.000-3.500 άτομα, οι 1.000 απασχολούνται στην εμπορία, και οι υπόλοιποι 2.000 εργάζονται ως υποστηρικτικό προσωπικό.