Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Μπορεί κανείς ιδιώτης να φτιάξει σήμερα μια ισάξια ιδιωτική ΔΕΗ; – Όχι. Μόνο τα μερίδια της θέλουν!

 
Αλήθεια πόσα δισεκατομμύρια ευρώ, άδειες, γραφειοκρατία, εργασία, τεχνολογία, καινοτομίες και χρόνο θα ήθελε κάποιος ιδιώτης ζάπλουτος που θα είχε την διάθεση να δημιουργήσει μία ακόμη ισάξια ΔΕΗ. Δεν γίνεται εύκολα. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε σιγά σιγά πολλά χρόνια, με πολύ εργασία, κρατικά κεφάλαια, κοινοτικά, δάνεια κλπ. Τι γίνεται σήμερα λοιπόν; Απλά τα γνωστά λόμπι των ανταγωνιστών του κυβερνούν την ΕΕ και φυσικά και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών (και μέσω εκβιαστικών μνημονίων όπως την Ελλάδα), βγάζουν νόμους – για χάρη της ελεύθερης αγοράς και των ανταγωνιστικών τιμών (εάν είδατε κάτι τέτοιο το συζητάμε), οι οποίοι όλοι κατατείνουν πως θα δώσουμε τζάμπα τα μερίδα της ΔΕΗ στους άλλους ανταγωνιστές. Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, επιχειρεί να κάνει τη ΔΕΗ – άκουσον – άκουσον – πιο ελκυστική, για να πουληθεί και έτσι να επιτευχθεί η περιλάλητη απελευθέρωση της αγοράς, που κυριαρχεί στην πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων.



Στην τελευταία «Μηνιαία Έκθεση Διείσδυσης και Μεριδίων Χονδρικής και Λιανικής» για τον Αύγουστο του 2019 που δημοσιεύει το Χρηματιστήριο Ενέργειας συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία με την μηνιαία εικόνα των μεριδίων λιανικής και χονδρικής για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2019 και τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.
Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνονται τα μερίδια των Προμηθευτών εντός του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και για τα τρία επίπεδα τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή).
Ως εικόνα των μεριδίων στη Λιανική Αγορά θεωρούμε τα αντίστοιχα με τον ΗΕΠ μερίδια ανά επίπεδο τάσης βάσει των Μετρήσεων (όπου αυτές υπάρχουν) και Εκτιμήσεων (όπου δεν υφίστανται Μετρήσεις).
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, από 79,71% στο 74,17%, γεγονός που αποκαλύπτει δυσκολίες τόσο ως προς το ύψος της μείωσης αλλά και τον ρυθμό της μείωσης, όταν υποτίθεται μέχρι το 2020 θα πρέπει να βρεθεί στο 50%.
Ακόμη και μια αλλαγή του στόχου μείωσης, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση από τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, ο ρυθμός μείωσης σίγουρα συνιστά σημείο προβληματισμού τόσο για την αγορά ηλεκτρισμού όσο και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιανουάριο 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Φεβρουάριο 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Μάρτιο 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Απρίλιος 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Μάιος 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιούνιο 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιούλιο 2019
Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Αύγουστο 2019


H νέα μονάδα του Μυτιληναίου που τον καθιστά βασικό παίκτη

Η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο Αγ. Νικολάου, δίπλα από το ιστορικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, κυριολεκτικά ανοίγει τον δρόμο για κοσμογονικές εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου.
Ποια είναι τα δεδομένα, σήμερα, στην ελληνική αγορά ενέργειας:
  • Η Ελλάδα, σήμερα, λειτουργεί με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με μεγάλη απόσταση κόστους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. H μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και κατά 14,5 ευρώ υψηλότερα από της Ιταλίας.
  • Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα μηδενίσει τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.
  • Το κόστος παραγωγής ενέργειας δεν υπολογίζεται μόνο βάσει της τιμής του καυσίμου, αλλά και με συνυπολογισμό των τιμών εκπομπής ρύπων αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
  • Οι νέοι στόχοι της Ενωμένης Ευρώπης προβλέπουν για το 2030 τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 32% και την αύξηση του ποσοστού αποτελεσματικότητας της ενέργειας κατά 32,5%.
Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει η νέα επένδυση της Mytilineos:
  • «Σας υπόσχομαι, ότι μέχρι το τέλος του 2030, ο τομέας μεταλλουργίας της εταιρείας μας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».
  • «Ήδη, έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για αυτό το τόσο σημαντικό βήμα, και είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η παγκόσμια τάση στον βιομηχανικό κλάδο. Η περιβαλλοντική στροφή για τη βιομηχανία είναι μονόδρομος».
  • «Αναλαμβάνω, παράλληλα, και την πρωτοβουλία, με την ιδιότητά μου ως αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, να ξεκινήσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλα τα μέλη μας, αλλά και για την κοινή γνώμη. Η σύμπραξη είναι ουσιώδης –όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε».
  • «Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι “πράσινη”, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και την καινοτομία».
Το φυσικό αέριο έρχεται να λειτουργήσει ως «καύσιμο-γέφυρα» και θα κυριαρχήσει ως πηγή ενέργειας τουλάχιστον μέχρι το 2040, μέχρι δηλαδή την πλήρη απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος πανευρωπαϊκά και την πλήρη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξάλλου, οι τεχνολογίες μεγάλης κλίμακας στην αποθήκευση ενέργειας βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.

 http://greekmoney.gr