Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Στο 235% η απόδοση της μετοχής της ΔΕΗ το 2019

Χρήστος Στεφάνου
Ήταν 18 Ιανουαρίου του 2019 όταν η μετοχή της ΔΕΗ, υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, την αδυναμία περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών, την αρνητική απάντηση της τότε πολιτικής ηγεσίας στο αίτημα για αύξηση των τιμολογίων και την αδυναμία της επιχείρησης να βγει στις διεθνείς αγορές με νέο ομόλογο, είχε φτάσει στο 1,266 ευρώ, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε πέσει στα 292,32 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ήταν πέντε φορές μικρότερη από το ύψος των κεφαλαίων που επενδύει η εταιρεία για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (1,5 δισ. ευρώ).

Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 4,24 ευρώ, που συνιστά υψηλό 52 εβδομάδων, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 983,68 εκατ. ευρώ. Η άνοδος από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου φτάνει το 235% (324,91%) και εάν πιστέψει κανείς το σύνολο των αναλύσεων που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τη μετοχή της ΔΕΗ, ο υπερδιπλασιασμός της αξίας της μετοχής είναι μόνο η αρχή.
Για παράδειγμα πριν την ανακοίνωση του νέου business plan η Axia Research είχε χαρακτηρίσει τη ΔΕΗ ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα turnaround stories της ελληνικής αγοράς και είχε θέσει τιμή στόχο για τη μετοχή τα 7,3 ευρώ, με σύσταση αγοράς προς τους πελάτες της. Αμέσως μετά την ενημέρωση των αναλυτών για την παρουσίαση του νέου business plan ήρθε ένα νέο κύμα θετικών reports, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το conference call της ΔΕΗ παρακολούθησαν 92 αναλυτές όχι μόνο από ελληνικούς αλλά κυρίως από διεθνείς οίκους. 
Ενδεικτικά, η Κύκλος Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στα 10 top picks για το 2020 κάνοντας λόγο για το "απόλυτο turn around story" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αλλά και η Pantelakis Sec εκτιμά ότι η "νέα ΔΕΗ", απαλλαγμένη από τη ζημιογόνο παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και ευέλικτη. 
Αποκορύφωμα όλων, το σημείωμα της Standard and Poors, στο οποίο ο οίκος αξιολόγησης αποτιμά ως θετικές τις αναθεωρημένες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης. Όπως αναφέρει το σημείωμα, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο business plan ευθυγραμμίζουν τους στόχους της ΔΕΗ με τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης και τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε., ενώ εστιάζουν με έμφαση στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της επιχείρησης. 
Το guidance της διοίκησης
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται συγκρατημένη και κάνει λόγο για επιστροφή της εταιρείας σε βιώσιμα οικονομικά μεγέθη εντός του 2020 αλλά και για πλήρες turnaround story εντός της επόμενης τετραετίας. 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το guidance της διοίκησης Στάσση για τα βασικά μεγέθη της εταιρείας η ΔΕΗ το 2019 θα κλείσει τη χρήση με κύκλο εργασιών στα 4,85 έως 4,95 δισ. ευρώ (από 4,742 δισ. ευρώ πέρυσι) ενώ η κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 420 με 470 εκατ. ευρώ.
Επίσης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση του νέου business plan ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, το 2020 θα είναι η χρονιά που ο λόγος λειτουργικής κερδοφορίας προς καθαρό χρέος θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα: η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 650 - 700 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται η καταβολή των ΥΚΩ ενώ με τα ΥΚΩ θα κινηθεί στα 850 με 900 εκατ. ευρώ. 
Τέλος με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος 1GW η ΔΕΗ από προβληματική επιχείρηση αναμένεται το 2024 να έχει λειτουργική κερδοφορία 1 δισ. ευρώ.


 https://energypress.gr/news/sto-235-i-apodosi-tis-metohis-tis-dei-2019-einai-mono-i-arhi-lene-oi-analytes