Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τα τέσσερα στοιχεία που θα κρίνουν το business plan της ΔΕΗ

Με ένα αρκετά φιλόδοξο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έθεσε ως στόχο τον μετασχηματισμό της σε σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία με υγιή κερδοφορία.
Πάντως στο δρόμο αυτό υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτές είναι:
1. Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕH και οι ενστάσεις της Κομισιόν
Με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την ένταξη της Πτολεμαϊδας και των ΑΠΕ, η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σύμφωνα με τον κ. Στάσση θα έχει μερίδιο το 2020 στο 47% και το 2024 στο 40%. Επιπλέον, κατά τον ίδιο το μερίδιο της λιανικής σε πέντε χρόνια θα υποχωρήσει στο 50%.
Ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης όταν ρωτήθηκε για το αν η Κομισιόν επιμείνει στην έκθεση της για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο λιγνίτη, αλλά και για την ανάγκη περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της, απάντησε ότι «δεν κλίνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες άμεσα, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει λιγνίτη και διατηρεί δεσπόζουσα θέση καταρρίπτεται», σημείωσε προσθέτοντας και αναφορικά με τη λιανική:
«Οι ποσότητες ΝΟΜΕ που έχουν πάρει οι ανταγωνιστές της εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν με τη διάθεση προϊόντων και η ΔΕΗ θα συνεχίζει να χάνει μερίδια έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Δεν θα χρειαστούν ΝΟΜΕ, δεν θα απαιτηθεί η πώληση υδροηλεκτρικών».
Πάντως, οι Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από την έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, δεν έχει πειστεί. Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν είναι ανοικτές και τίποτα δεν αποκλείει, λένε οι πληροφορίες, τη διατήρηση των ενστάσεων έναντι της χώρας.
2. Διεκδίκηση αποζημίωσης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων
Ο πρόεδρος της ΔΕH έκανε γνωστό ότι η εταιρεία θα κλείσει τους λιγνιτικούς σταθμούς με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει και αποζημιώσεις μέσω μηχανισμού ανάκτησης κόστους. Κατά τον ίδιο, κι άλλες χώρες της Ευρώπης το πέτυχαν και συνεπώς μπορεί και η Ελλάδα να το πετύχει.
Ωστόσο, με δεδομένο το ό,τι όπως είπε ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρίας πως οι λιγνιτικές μονάδες έβαζαν μέσα… την εταιρία 200 με 300 εκατ. ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η προσπάθεια της για αποζημίωση.
3. Υψηλή κερδοφορία
Η ερώτηση που ετέθη στον κ. Στάσση είχε να κάνει με το πώς η ΔΕH θα έχει τέτοια υψηλή λειτουργική κερδοφορία από τη στιγμή που θα χάνει μερίδια στην αγορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα EBITDA θα ανέβουν λόγω του κλεισίματος των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων και της αύξησης της διείσδυσης της εταιρείας στις ΑΠΕ, που προφανώς δεν έχουν τα λειτουργικά κόστη που έχει μία θερμική μονάδα.
Πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση, καθώς μεγάλο μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης είναι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον απαιτούνται μεγάλες ταχύτητες ώστε η δημόσια εταιρεία να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έργα ΑΠΕ, τα οποία θα τη οδηγήσουν σε μερίδιο από 2,5% σε 10 με 20% το 2024.
4. Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει και η νέα διοίκηση της εταιρείας για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της αυτές βρίσκονται στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του νέου προγράμματος διακανονισμού οφειλών λέγοντας πως έγιναν 80.000 ρυθμίσεις το προηγούμενο δίμηνο κι επιπλέον το τελευταίο τετράμηνο έγιναν 55.000 διακοπές ρεύματος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πάντως, η δημόσια εταιρεία έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της, ενώ μεγάλο μέρος των χρεών της θεωρείται ανείσπρακτο.
(euro2day.gr)