Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Το απόλυτο turnaround story του Χρηματιστηρίου


Οι βασικοί άξονες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, η στροφή στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες τόσο στην ενεργειακή όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά.
 Ήδη οι αναλυτές μιλούν για το απόλυτο turnaround του Eλληνικού Xρηματιστηρίου, την ίδια στιγμή που ακόμη και οι ανταγωνιστές υποδέχθηκαν με θετική ματιά τις εξαγγελίες για την ταχεία απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών και τη δημιουργία μιας νέας μικρότερης και πιο ευέλικτης εταιρείας που θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

Ανταγωνιστές

Το νέο business plan της ΔΕΗ προκάλεσε το εύλογο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας, ενώ ακόμη και οι ανταγωνιστές υποδέχθηκαν καταρχάς θετικά τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες της επιχείρησης. Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γ. Περιστέρη, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η ΔΕΗ να προχωρήσει στην υλοποίηση συνεργασιών για επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς οι σχετικές προσπάθειες που ξεκίνησαν στο παρελθόν δεν ολοκληρώθηκαν. Αντίστοιχα πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ, σημειώνουν ότι για πρώτη φορά με το νέο στρατηγικό πλάνο παρουσιάζεται μια συγκροτημένη στρατηγική της επιχείρησης, η οποία είναι στραμμένη στις προκλήσεις του μέλλοντος και δίνει απαντήσεις με βάση τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εκείνο που ζητεί πλέον η αγορά, είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να υλοποιηθεί έγκαιρα ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ και κυρίως το σκέλος που αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οίκοι

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η διοίκηση της ΔΕΗ για την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου συγκέντρωσε πρωτοφανές ενδιαφέρον από αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά συμμετείχαν 92 εκπρόσωποι οίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του conference call ζητήθηκαν πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, τις προβλέψεις για την πορεία του δανεισμού, ενώ τα σχόλια που έγιναν από αναλυτές ήταν άκρως θετικά. Ενδεικτικά η Pantelakis Sec χαρακτήρισε εύλογο τον στόχο για λειτουργική κερδοφορία 650-700 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ εκτίμησε ότι η "νέα ΔΕΗ", απαλλαγμένη από τη ζημιογόνο παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και ευέλικτη. Η Κύκλος Χρηματιστηριακή τοποθετεί τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10 top picks για το 2020 χαρακτηρίζοντάς την ως το "απόλυτο turn around story" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και επισημαίνοντας το φιλόδοξο πλάνο εταιρικού μετασχηματισμού, καθώς και την προοπτική βελτίωσης της κερδοφορίας. Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις η Axia Research είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 7,3 ευρώ με σύσταση αγοράς χαρακτηρίζοντας και εκείνη τη μετοχή της ΔΕΗ ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα turnaround stories της ελληνικής αγοράς.
Και βέβαια εκτός από τις χρηματιστηριακές βαρύνουσας σημασίας ήταν το ενημερωτικό σημείωμα της Standard and Poors, στο οποίο ο οίκος αξιολόγησης αποτιμά ως θετικές τις αναθεωρημένες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης. Όπως αναφέρει το σημείωμα, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο business plan ευθυγραμμίζουν τους στόχους της ΔΕΗ με τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης και τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε., ενώ εστιάζουν με έμφαση στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της εταιρείας από τις αρχές του μήνα έχει τρέξει ένα εντυπωσιακό ράλι κοντά στο 30% από τα 3,244 ευρώ έως και τα 4,148 ευρώ.
 

Μέτοχοι

Αλλά και από πλευράς μετόχων η υποδοχή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, όπως φάνηκε και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την περασμένη εβδομάδα, ήταν θερμή. Υπενθυμίζεται ότι η Γ.Σ. ενέκρινε αλλαγές στο καταστατικό που αφορούσαν τόσο την πολιτική πρόσληψης και αμοιβής στελεχών από την αγορά όσο και τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τις στενές διαδικασίες του Δημοσίου. Οι αλλαγές αυτές έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες στη Γ.Σ., ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν ακόμη πιο τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλου, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση για την εικόνα της μετοχής, που δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη της αγοράς στο σχέδιο της διοίκησης. Αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, Μπάμπης Εγγλέζος, απένειμε τα εύσημα στη διοίκηση καθώς κατάφερε να βγάλει την εταιρεία από το δύσκολο μονοπάτι στο οποίο είχε βρεθεί.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κρίσιμη, πάντως, για την πορεία του στρατηγικού σχεδιασμού θα είναι και η στάση που θα τηρήσει η Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τόσο το υπουργείο Ενέργειας όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι δεσμεύσεις για την ταχεία απολιγνιτοποίηση θα ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το business plan της ΔΕΗ τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2028, σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης η Ελλάδα θα πρέπει να ανταμειφθεί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το ταμείο της δίκαιης μετάβασης της Ε.Ε.
Από την πλευρά της ΔΕΗ εκφράζεται η βεβαιότητα ότι στις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει περαιτέρω πίεση από την πλευρά της Κομισιόν, με δεδομένο ότι η σκληρή αντιμετώπιση της επιχείρησης το προηγούμενο διάστημα έφερε εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα. "Ο ρυθμός μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα θα αποδείξει ότι η αγορά απελευθερώνεται και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, κατά την παρουσίαση του business plan.
 (του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)