Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΗ: τα πρωτοποριακά drones του ΚΔΕΠ ΔΕΗ πρωταγωνιστές της Elec-Tec



Η τεχνολογική πρωτοπορία της ΔΕΗ στις εφαρμογές  Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμΗΕΑ), που παρουσιάζει το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστική παρουσία, που κερδίζει το ενδιαφέρον των πολυάριθμων επισκεπτών στην μεγάλη έκθεση Elec-Tec, η οποία πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας.

Το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΚΔΕΠ ΔΕΗ στην έκθεση αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών επιστημόνων, επιχειρηματιών  και επαγγελματιών της αγοράς,  οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορούνται από τους ειδικούς, με επικεφαλής τον τομεάρχη επικοινωνίας του ΚΔΕΠ- ΔΕΗ για τις τεχνολογικές και λειτουργικές δυνατότητες αλλά και το μέγεθος του στόλου των  drones , που αποτελούν έργα ερευνητικού ενδιαφέροντος του ΚΔΕΠ-ΔΕΗ,  
για τον έλεγχο των υποδομών ενέργειας , όπως τα δίκτυα, φράγματα, εγκαταστάσεις ΑΠΕ ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν  και γενικότερα για τον έλεγχο λειτουργίας, ασφάλειας και συντήρησης των υποδομών της χώρας (π.χ. γέφυρες, κατασκευές, πυρόσβεση, ασφάλεια και φύλαξη χώρων).

Όπως επισήμανε με πρόσφατες δηλώσεις του,  ο διευθυντής του Κέντρου, Κωνσταντίνος Σταματάκης, το ΚΔΕΠ αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του ομίλου της ΔΕΗ και παρέχει υπηρεσίες σε όλες τις μονάδες του ομίλου αλλά και σε τρίτους. Υπηρεσίες που περιλαμβάνουν δοκιμές στα εργαστήριά του, πιστοποιήσεις, έρευνα και ανάλυση αστοχιών, εκτίμηση χρόνου ζωής κατασκευών από χάλυβα αλλά και κτιρίων, διακριβώσεις οργάνων, ειδικές μελέτες για αστοχία εξοπλισμού, ανάστροφη μηχανική (Reverse Engineering), καθώς και επιθεωρήσεις των υλικών και του εξοπλισμού που προμηθεύεται η επιχείρηση, για τον ποιοτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα διεθνή πρότυπα.

Στην αιχμή της ερευνητικής δραστηριότητας του Κέντρου βρίσκεται η ανάπτυξη εφαρμογών που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones στον έλεγχο και εποπτεία υλικών και εγκαταστάσεων. «Τα σύγχρονα drones κάνουν χρήση και αξιοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες επεξεργαστικής ισχύος των microcomputers, την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες για τον προσδιορισμό θέσης, την εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τέλος τις σημαντικές επιστημονικές γνώσεις και εφαρμογές στην τηλεμετρία, στην επεξεργασία και μεταφορά εικόνας και video, καθώς και στην ασύρματη μεταφορά δεδομένων», τονίζει ο κ. Σταματάκης.
Παραδείγματα αξιοποίησης των drones για των εποπτεία δικτύων ή / και εγκαταστάσεων είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας με θερμική κάμερα, ο οπτικός έλεγχος για ρωγμές, οξείδωση κλπ., η ανίχνευση του φαινομένου «κορώνα» στα δίκτυα υψηλής τάσης που προκαλεί σπινθήρες και απώλεια ενέργειας, κ.α. «Εκτός από κάμερες για καταγραφή εικόνας και video τα drones μπορούν να εφοδιαστούν με θερμικές κάμερες, κάμερες υπερύθρων κλπ., αυξάνοντας θεαματικά τις δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής τους», προσθέτει.
Το ΚΔΕΠ διαθέτει σήμερα τρία drones στα οποία δοκιμάζει και αναπτύσσει μηχανολογικά στοιχεία, λογισμικό αυτόματου πιλότου, τεχνολογίες αυτόματης και ασύρματης σύζευξης drones με σταθμό εδάφους, καθώς και τεχνολογίες τηλεμετρίας, μεταφοράς και επεξεργασία εικόνας.


 https://ecopress.gr/?p=28535&fbclid=IwAR3UzTMNLnhhynFApth0kJN7HINRU_orTJgBPIxn7FhCmphpafKPDelmb0E