Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ανάσα για τη ΔΕΗ το σοκ στην αγορά ρύπων: Έπεσαν μέχρι και τα 17,98 ευρώ τα δικαιώματα εκπομπής CO2


Χρήστος Στεφάνου
Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία δοκιμάζεται η οικονομία και το χρηματιστήριο καταρρέει, η ΔΕΗ δέχεται μια απρόσμενη ένεση για το ταμείο της καθώς ο γενικός κανόνας της πτώσης έχει χτυπήσει και την αγορά των ρύπων.
Συγκεκριμένα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 20 ευρώ ο τόνος, ενώ χθες έκλεισαν με νέα πτώση στα 18,29 ευρώ ο τόνος. 
Η τελευταία φορά που τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων είχαν βρεθεί κάτω από τα 20 ευρώ ο τόνος ήταν για ένα παράθυρο 10 ημέρων το Φεβρουάριο του 2019. Όλο το υπόλοιπο 2019 οι τιμές ήταν πάνω από τα 20 ευρώ με το μέσο όρο να κυμαίνεται πάνω από τα 25 ευρώ ο τόνος. Πιο πριν, η τελευταία φορά που τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων βρέθηκαν κάτω από τα 20 ευρώ ήταν το Νοέμβριο του 2018. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση που έκλεισε στα 18,29 ευρώ, η τιμή υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 18 ευρώ στα 17,98 ευρώ ο τόνος.
Αξίζει να τονιστεί ότι η εικόνα που εκπέμπουν τα futures είναι παρόμοια: Για τον Απρίλιο η τιμή των futures υποχώρησε κατά 7,11% στα 18,13 ευρώ ο τόνος, ενώ για το Δεκέμβριο η υποχώρηση ήταν 6,21% στα 18,33 ευρώ ο τόνος.  
Η πτώση των τιμών των δικαιωμάτων αποδίδεται από τους αναλυτές στις επιπτώσεις που προκαλεί συνολικά στην αγορά η πανδημία του COVID - 19. Τους τελευταίους 18 μήνες, αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των ρύπων παρά τις πτωτικές πιέσεις που δέχθηκε έδειξε σημαντική ανθεκτικότητα. 
Και αυτό παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στο Dutch TTF, την ίδια στιγμή που σημαντικός αριθμός μονάδων άνθρακα γύρισε σε καύσιμο στο φυσικό αέριο, ενώ και η τιμή του brent κατέγραψε σημαντική υποχώρηση. 
Εκείνο που δεν κατάφεραν τα θεμελιώδη της ενεργειακής αγοράς, ωστόσο φαίνεται ότι το πέτυχε ο κορωνοϊός, που σε συνδυασμό με την κατάρρευση των άλλων ενεργειακών commodities οδηγεί σε χαμηλό έτους τις τιμές των δικαιωμάτων. 
Σε κάθε περίπτωση η πτώση των τιμών, εφόσον διατηρηθεί και δεν υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ για να περιοριστούν οι απώλειες, αναμένεται να φέρει σημαντικές εξοικονομήσεις για τη ΔΕΗ, που ως γνωστόν επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη λόγω των λιγνιτικών της. Αξίζει μόνο να θυμίσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η επιβάρυνση από τους ρύπους σχεδόν διπλασιάστηκε (94,5%) και αυξήθηκε κατά 122 εκατ. ευρώ, από τα 129,1 εκατ. ευρώ στα 251,1 εκατ. ευρώ (στο ίδιο διάστημα τα δικαιώματα αυξήθηκα από 9,69 ευρώ τον τόνο στα 20,38 ευρώ τον τόνο).