Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

"Παίζουν" καθυστερήσεις για την διακοψιμότητα οι Βρυξέλλες

Γιώργος Φιντικάκης
Συνδεδεμένα με την πρόοδο στο Target Model, δείχνουν να είναι για τις Βρυξέλλες μια σειρά από ελληνικά αιτήματα, άσχετα με το νέο μοντέλο της αγοράς, όπως η διακοψιμότητα και ο μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας.
Αν και το νέο μοντέλο της αγοράς δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς, εντούτοις το μήνυμα που εισπράττει η ελληνική πλευρά είναι ότι η Κομισιόν έχει “πακετάρει” τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Αθήνας, ίσως επειδή περιμένει να δει κατά πόσο η τελευταία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για έναρξη του Target Model το καλοκαίρι.
Σε αυτήν την ερμηνεία, καταλήγουν κάποιες πηγές, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά την καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες να ανάψουν το πράσινο φως για διακοψιμότητα και ΑΔΙ. Και εκφράζεται η ανησυχία κατά πόσο η Κομισιόν θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες μέχρι και το καλοκαίρι μια τακτική “ροκανίζω το χρόνο”, μέσω αλληλογραφίας. 

Εφόσον αποδειχθεί σωστή η "ανάγνωση" που θέλει τους κοινοτικούς να συνδέουν τα πάντα με την πρόοδο στο Target Model,  τότε δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να “βομβαρδίζουν” την ελληνική πλευρά με ερωτηματολόγια και σχόλια πάνω σε τεχνικά ζητήματα για καιρό.
Σημειωτέον ότι η πρόταση για την διακοψιμότητα εστάλη από την κυβέρνηση στην Κομισιόν στα τέλη Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε δια ζώσης στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, εν συνεχεία μεσολάβησε αλληλογραφία, προ δύο εβδομάδων το ΥΠΕΝ απάντησε σε ένα πυκνό ερωτηματολόγιο και τώρα αναμένει τυχόν σχόλια. 
Στο δια ταύτα, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι ο νέος μηχανισμός διακοψιμότητας θα έχει 2ετή διάρκεια, ωστόσο αν στο μεσοδιάστημα τεθεί σε εφαρμογή ο “Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος”, τότε αυτόματα η διετής παράταση, παύει να ισχύει. Επίσης στην ελληνική πρόταση υπήρχε η δέσμευση ότι όσοι συμμετέχουν στην διακοψιμότητα δεν θα συμμετέχουν και στην αγορά. Σημειωτέον ότι η μελέτη ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του συστήματος, προβλέπει ότι το μέτρο εντάσσεται σε μια στρατηγική εφεδρείας, δηλαδή αφορά την επάρκεια του συστήματος, πολλώ δε μάλλον μετά και την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου.
Δεν βιάζονται 
Τα παραπάνω δεν φαίνεται να αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σαν αίσθηση, αυτό που μεταφέρεται από ανθρώπους με εικόνα των Βρυξελλών, είναι ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν βιάζονται και πολύ να ξεμπερδέψουν με τις ελληνικές ενεργειακές εκκρεμότητες. 
Αντίστοιχη στάση εκφράζονται φόβοι ότι θα τηρήσει η Κομισιόν και σε άλλα ελληνικά αιτήματα, όπως αυτό της ΔΕΗ για την θέσπιση ενός μηχανισμού επανάκτησης του κόστους για όσο η επιχείρηση θα διατηρεί τις μονάδες αυτές εν ζωή, παρ’ ότι την ζημιώνουν. Επισήμως το αίτημα δεν έχει ακόμη υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση ότι αν δεν κλείσει η υπόθεση μείωσης της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, δύσκολα θα ανοίξει ζήτημα παροχής αποζημιώσεων προς την επιχείρηση.
Και αυτό καθώς ένας τέτοιος μηχανισμός δεν μπορεί παρά να εμπίπτει στους κανονισμούς της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και η κρατούσα αντίληψη στις Βρυξέλλες που προέχει, είναι να βρεθεί λύση ως προς την μείωση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη.