Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Δανεισμό 100-200 εκατ. ευρώ από EBRD θα αναζητήσει η ΔΕΗ - Τι προσδοκά από τιτλοποιήσεις, κρατικές εγγυήσεις

Γιώργος Φιντικάκης
Κινήσεις και σχέδια, όπως ο δανεισμός που σχεδιάζει από την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κάνει η ΔΕΗ, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στα χειρότερα, των οποίων την έκταση ουδείς γνωρίζει.
Ζυγίζοντας καθημερινά τις εξελίξεις και το βαθμό αβεβαιότητας που συνοδεύουν κάθε πρόβλεψη για το βάθος της ύφεσης, η επιχείρηση εξετάζει δανεισμό, ύψους 100-200 εκατ ευρώ από την EBRD, με την οποία έχει δεσμούς από παλιά, ώστε να καλύψει ανάγκες τόσο δικές της, όσο και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σαν κίνηση αποσκοπεί αφενός στο να ενισχύσει την δική της ρευστότητα, αφετέρου να δώσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας στην θυγατρική της, μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο εκείνη να βρεθεί αντιμέτωπη με μικρότερα κατά 30% έσοδα από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εφόσον επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στην αγορά ρεύματος για αντίστοιχη μείωση της εισπραξιμότητας το προσεχές διάστημα.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός αποτελεί στην ουσία βήμα αντίστοιχο με την πρόθεση του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας αποκλειστικά για τους Διαχειριστές, όπως έγραψε χθες το “Energypress”, το οποίο θα λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι σε τυχόν “τρύπα” στις εισπράξεις από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Στην παρούσα ωστόσο φάση και παρα τις διαρροές για την σύσταση του εν λόγω εργαλείου, το τοπίο γύρω από το πότε αυτό θα δημιουργηθεί και από που θα προέλθουν οι εγγυήσεις με τις οποίες θα προικοδοτηθεί, παραμένει, για την ώρα τουλάχιστον, ασαφές. Στόχος του, όπως και εκείνου που είχε αρχικά εξαγγελθεί για τους προμηθευτές, είναι να δώσει την δυνατότητα στους διαχειριστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Το πως ωστόσο θα γίνουν όλα αυτά μένει να διευκρινισθούν.
Τα άλλα εργαλεία που έχει στην φαρέτρα της η ΔΕΗ είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία η επιχείρηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει, όπως έγραψε το “Energypress” μόλις βρει το χρονικό παράθυρο και φυσικά οι κρατικές εγγυήσεις (state guarantees) μέσω ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας για τους προμηθευτές.
Και εδώ όμως, προς το παρόν, υπάρχει δυστοκία. Τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πολλά, για την ώρα δεν υπάρχουν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το θέμα θα επανέλθει, όταν και εφόσον η κατάσταση δείξει ότι επιβεβαιώνονται τα πλέον δυσμενή σενάρια.
Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αργά, αφού η εμπειρία λέει ότι λύσεις σαν αυτές προσχεδιάζονται, δεν περιμένουν τα πράγματα να επιδεινωθούν. Εξάλλου εφόσον η κρίση οδηγηθεί προς τα εκεί, εκ των πραγμάτων θα ακυρωθεί και το άλλο δυνητικό “όπλο” της ΔΕΗ, δηλαδή οι τιτλοποιήσεις, καθώς οι αγορές θα έχουν κλείσει ή το κουπόνι θα είναι πανάκριβο.
Τυχερή μέσα στην ατυχία της
Σαν πιο σίγουρη επομένως αυτή την στιγμή προοπτική ενίσχυσης της ρευστότητας της επιχείρησης φαντάζει ο δανεισμός από την EBRD, αλλά και το γεγονός ότι μέσα στην ατυχία της, στάθηκε τυχερή. Ακριβώς επειδή πέρυσι δεν διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια, η επιχείρηση δεν έκανε hedging για τις αγορές δικαιωμάτων ρύπων, επομένως τώρα που οι τιμές CO2 υποχωρούν με μεγάλη ένταση, η ίδια θα έχει όφελος. Εκτός από την μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, μειωμένα επίσης κόστη προκύπτουν από την τιμή αγοράς φυσικού αερίου αλλά και την οριακή τιμή του συστήματος (χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος).
Τα παραπάνω φυσικά θα αποδειχθούν “ασπιρίνες” εφόσον επιβεβαιωθεί το καταστροφικό σενάριο, εκείνο κατά το οποίο ακόμη και αν η πανδημία συγκρατηθεί έως το καλοκαίρι, θα επανέλθει με ένα δεύτερο κύκλο από το φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση η στήριξη της ΔΕΗ όπως και της αγοράς του ρεύματος θα απαιτήσουν από πλευράς ρευστότητας την χρήση “μπαζούκας”, δηλαδή τόσων πολλών χρημάτων που για να βρεθούν θα πρέπει να εξασφαλισθούν από σήμερα, αντί να αναζητηθούν την τελευταία στιγμή.


 https://energypress.gr/news/daneismo-100-200-ekat-eyro-apo-ebrd-tha-anazitisei-i-dei-ti-prosdoka-apo-titlopoiiseis-kratikes