Η διαφαινόμενη μειωμένη ζήτηση το καλοκαίρι περιορίζει την αναγκαιότητα των λιγνιτικών μονάδων ως εφεδρειών ασφαλείας
Με τη λιγνιτική παραγωγή να καλύπτει μόλις το 8,77%
της ζήτησης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2020 και να έχει μειωθεί κατά
65% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, η ΔΕΗ διευκολύνεται στην
εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της.
Με έγγραφο της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ενημερώσει ότι εντός του 2020 θα «σβήσει» τις δυο μονάδες του Αμυνταίου ισχύος 0,55 GW, ενώ το 2021 θα σβήσουν οριστικά και οι μονάδες της Καρδιάς, ισχύος 0,56 GW, το 2022 η Μεγαλόπολη 3 ισχύος 0,25 GW και οι μονάδες 1 και 4 του Αγ. Δημητρίου (1,10 GW). Το 2023 θα σβήσει η Μεγαλόπολη 4 (0,26 GW), η μονάδα της Μελίτης (0,29 GW) και τελευταία η Μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου (0,34 GW).
Σε ό,τι αφορά το Αμύνταιο το οριστικό σβήσιμο τοποθετείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ώστε οι μονάδες να είναι διαθέσιμες για την κάλυψη πιθανόν αναγκών του συστήματος στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και προκειμένου να προετοιμαστεί ο δήμος της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης.
Διατήρηση της μειωμένης ζήτησης
Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας λόγω του lockdown που επέβαλε η πανδημία του κορωνοιού, από τη μία πλευρά διευκολύνουν την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, καθώς η μείωση της ζήτησης κατά 6% το Μάρτιο σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί, εάν δεν καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αφού αναμένεται κατακόρυφη πτώση των δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.
Από την άλλη πλευρά όμως, το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής έχει μειωθεί λόγω της πτώσης των τιμών του CO2 και ως εκ τούτου όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο η ΔΕΗ θα θελήσει, αλλά και θα μπορέσει, να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στην στροφή της προς τις ΑΠΕ.
Ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για την «πράσινη» στροφή
Βεβαίως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δηλώνει ότι η μεγάλη πρόκληση είναι πλέον να μην μείνει πίσω το πρόγραμμα αναμόρφωσης της επιχείρησης, όμως η στροφή προς τις ΑΠΕ απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και επί του παρόντος η ΔΕΗ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που της δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά των καταναλωτών.
Επί του παρόντος οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δουλεύουν στο ρελαντί για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων πράγμα που σημαίνει ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών η λειτουργία τους θα εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες του συστήματος ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Όμως δεδομένων των συνθηκών της ζήτησης που έχει διαμορφώσει η πανδημία θεωρείται μάλλον απίθανη η μεγάλη αύξηση της ζήτησης το εφετινό καλοκαίρι.
www.worldenergynews.gr