Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη η ΔΕΗ για να τρέξει τις τιτλοποιήσεις

Γιώργος Φιντικάκης
Το κατάλληλο “χρονικό παράθυρο” κατά το οποίο θα έχει βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές, περιμένει η ΔΕΗ, προκειμένου να ενεργοποιήσει άμεσα την διαδικασία τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της.
Κάθε τεχνική λεπτομέρεια έχει κλειδώσει, οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι ώριμα ώστε μόλις ηρεμήσει κάπως το διεθνές περιβάλλον, να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.
Στη λογική αυτή εντάσσεται και η συζήτηση που έγινε την Τρίτη στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, το οποίο και ενέκρινε την αρχιτεκτονική του όλου μηχανισμού, χωρίς ωστόσο να δώσει και την εντολή ενεργοποίησης (retain securitization). Αυτό θα συμβεί μόλις σταματήσει η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, διαφορετικά το κουπόνι της τιτλοποίησης θα είναι πολύ ακριβό.

Στην πράξη το “πράσινο φως” από το Δ.Σ. της ΔΕΗ αφορούσε το κτίσιμο όλου εκείνου του περίπλοκου μηχανισμού βάσει του οποίου θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις : Δύο εταιρειές ειδικού σκοπού θα συσταθούν (SPV’s), ενώ δύο επίσης θα είναι τα είδη των ομολογιών που θα δημιιουργηθούν, οι senior notes και οι junior notes, προκειμένου η έκδοση να λάβει χώρα μόλις βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή, καλώς εχόντων των πραγμάτων κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο ή τον Ιούνιο. Αν για παράδειγμα η νευρικότητα στις αγορές κοπάσει τον Μάιο, η έκδοση θα μπορούσε να γίνει τον Ιούνιο, αν αντίστοιχα αυτό συμβεί τον Ιούνιο, το τράβηγμα της σκανδάλης θα συμβεί τον Ιούλιο, κ.ο.κ.
Βασικό στοιχείο των διαγωνισμών τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που έχει η ΔΕΗ από τους πελάτες της αποτελεί ο εκτιμώμενος χρόνος είσπραξης των οφειλών αυτών από την ίδια την επιχείρηση. Εστω ότι κάποιος επενδυτής της προσφέρει για παράδειγμα κεφάλαια ύψους 200 εκατ ευρώ για ένα από τα δύο πακέτα οφειλών (σσ: έως 60 ημέρες και άνω των 90 ημερών). Αν μέσα από την διαχείριση, οι συνεργαζόμενες με την ΔΕΗ εταιρείες, δηλαδή η Qualco και τα δικηγορικά γραφεία, καταφέρουν να φέρουν στα ταμεία της οφειλές π.χ. 250 εκατ ευρώ, τότε αυτά τα επιπλέον 50 εκατ. θα ανήκουν στην ίδια την εταιρεία.
Senior και junior ομολογίες, χωρίς εγγυήσεις
Στο διαδικαστικό τώρα σκέλος της τιτλοποίησης, ο μηχανισμός προβλέπει την δημιουργία δύο διαφορετικών ομολογιών : Τις senior που θα περάσουν στα χέρια αυτού που θα δανείσει την ΔΕΗ και τις junior οι οποίες θα παραμείνουν στην ίδια. Οταν λοιπόν βρεθεί το κατάλληλο “χρονικό παράθυρο”, η ΔΕΗ θα πουλήσει το senior κομμάτι και θα κρατήσει το junior.
Σημειωτέον ότι το μοντελο τιτλοποίησης το οποίο έχει κτίσει η ΔΕΗ δεν απαιτεί από την ίδια να βάλει εγγυήσεις (είναι non-recourse). Αν δηλαδή οι εταιρείες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ να εισπράξουν τις οφειλές των πελατών της, δεν τα καταφέρουν, τότε ο επενδυτής που θα έχει αγοράσει τις senior ομολογίες, θα έχει απλώς χάσει τα χρήματά του. Δεν θα μπορεί να στραφεί εναντίον της ΔΕΗ και να διεκδικήσει άλλα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς η αρχική συμφωνία δεν θα προβλέπει εγγυήσεις. Στην λογική αυτή κινείται πάνω-κάτω η αρχιτεκτονική του πλαισίου τιτλοποιήσεων της επιχείρησης το οποίο ενέκρινε την Τρίτη το διοικητικό της συμβούλιο.
Η εισπραξιμότητα
Στο προσεχές μάλιστα διάστημα κατα το οποίο η ΔΕΗ διατρέχει τον κίνδυνο να δοκιμαστεί περαιτέρω η ρευστότητά της, οι τιτλοποιήσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικό εργαλείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 20ήμερου, η εισπραξιμότητα της επιχείρησης έχει μειωθεί κατά 25%-30%, ωστόσο το διάστημα θεωρείται πολύ μικρό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Πολλώ δε μάλλον, όταν την ίδια περίοδο και με ευθύνη των ΕΛΤΑ, καθυστέρησαν να φθάσουν εγκαίρως στους πελάτες της εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί. Στην πράξη δηλαδή, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα ποιο ποσοστό από αυτήν την κατά 30% μειωμένη εισπραξιμότητα οφείλονταν στην κρίση και ποιο στο λάθος των ΕΛΤΑ. Ασφαλή συμπεράσματα θα είναι σε θέση να εξάγει όταν θα έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την έναρξη του lockdown, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Σημειωτέον πάντως ότι επικαιροποίηση των στοιχείων για την πορεία εισπραξιμότητας στην αγορά ρεύματος έχουν ζητήσει από όλες τις εταιρείες του κλάδου τόσο η ΡΑΕ όσο και το ΥΠΕΝ.