Η Γαλλία προτείνει την καθιέρωση μίας ελάχιστης τιμής για τα
ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποτυπώνεται και το περιβαλλοντικό τους κόστος
Το ενδεχόμενο ελαστικοποίησης των κανονισμών που
αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί
Ενέργειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου που
πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και στο οποίο το ενδιαφέρον
επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά
ηλεκτρισμού και στις τιμές των καυσίμων.
Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τους στόχους του Green Deal, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης ετέθη και πρόταση της Γαλλίας για επιβολή φόρου άνθρακα ή κάποιου άλλου μέτρου που θα διασφαλίζει ένα “κατώφλι” στις τιμές των CO2, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η πράσινη ενέργεια και να μην κινδυνεύσει από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Σε επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας των άλλων χωρών-μελών, η Γαλλία καλεί την ΕΕ να χρησιμοποιήσει φόρους στην ενέργεια ή την αγορά ρύπων, προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Το κόστος των ορυκτών καυσίμων πρέπει να περιλαμβάνει και το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, αναφέρει η επιστολή.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την καθιέρωση μίας ελάχιστης τιμής για τα ορυκτά καύσιμα μέσω αλλαγών στην φορολογία της ενέργειας στην ΕΕ ή αλλαγών στο σύστημα εμπορίας ρύπων.
Ανησυχία για τις επιπτώσεις των φθηνών ορυκτών καυσίμων στους κλιματικούς στόχους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει το 2021 τους κανονισμούς για την αγορά ρύπων και την φορολόγησης της ενέργειας, στο πλαίσιο του στόχου για την μείωση της εκπομπής CO2.
Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων ορυκτών καυσίμων στους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα αλλά και για τις επιπτώσεις του lockdown και της ύφεσης στις εταιρίες ηλεκτρισμού, ήταν διάχυτη μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.
Μάλιστα το θέμα της ενδεχόμενης χαλάρωσης των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις, φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αισιοδοξία του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε ό,τι αφορά τη θετική έκβαση των δύο αιτημάτων που έχει υποβάλει η Ελλάδα για την υιοθέτηση μηχανισμών στήριξης της βιομηχανίας και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (διακοψιμότητα, ευελιξία).
Ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του ενεργειακού τομέα
Το Συμβούλιο των υπουργών έκρινε ότι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού δεν διαταράχθηκε από την κρίση, ενώ οι λειτουργίες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση.
Για την μετά τον κορωνοϊό εποχή, η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο ενεργειακός τομέας θα παίξει βασικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση και σε αυτό το στάδιο τις κατευθύνσεις θα δώσουν τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται εντός του 2020 να παρουσιάσει τον κανονισμό για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, καθώς και την στρατηγική της για τα οffshore αιολικά και την ηλιακή ενέργεια.
Οι υπουργοί της ΕΕ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο, οι μπαταρίες και η αποθήκευση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών, οι οποίες θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση.
Όσο για την κατάργηση του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή, ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης είναι εκείνος που θα διασφαλίσει ότι μετά την κρίση του Covid - 19 οι αναγκαίες επενδύσεις θα διοχετευτούν σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο.
www.worldenergynews.gr