Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΔΕΗ: Έγκριση πιστωτικής γραμμής 160 εκατ. ευρώ από την EBRD - Στο 10% η μείωση της εισπραξιμότητας

ΔΕΗ: Έγκριση πιστωτικής γραμμής 160 εκατ. ευρώ από την EBRD - Στο 10% η μείωση της εισπραξιμότητας
Το δάνειο παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια κίνησης
Την έγκριση στην παροχή πιστωτικής γραμμής ύψους 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ πρόκειται να δώσει σήμερα 928/5) η EBRD, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» σε μία σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, προς κάλυψη των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου με τη θετική ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης, το εν λόγω δάνειο παρέχεται για τη χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια κίνησης, λόγω της κρίσης που προκάλεσε στην Ελλάδα ο κορωνοϊός.


Όπως προσθέτει η Τράπεζα, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός και πάροχος ρεύματος στην Ελλάδα, με συνέπεια οι δραστηριότητές του να έχουν ζωτική σημασία για το σύνολο του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχείρηση παρέχει κρίσιμες λειτουργίες σε όλη την αλυσίδα του κλάδου, μεταξύ των οποίων στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια ρεύματος στη λιανική αγορά και τη συλλογή πληρωμών που τελικά μεταβιβάζονται σε άλλους ηλεκτροπαραγωγούς και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Απαιτούμενη ενίσχυση ρευστότητας ύψους 250 εκατ. ευρώ

Η κρίση του κορωνοϊού, και το γενικευμένο lockdown, επηρέασαν αρνητικά τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας, με βασικό λόγο την επιβράδυνση των εισπράξεων και, σε δεύτερο βαθμό, τη μείωση της κατανάλωσης. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις υπερσκέλισαν τα οφέλη για τους προμηθευτές από τη «βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα «άγγιξε» τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης όλων των προμηθευτών. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, η συνέπεια είναι η επιχείρηση να χρειάζεται μία ενίσχυση της ρευστότητάς της για το 2020 ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε μονοψήφιο ποσοστό η μείωση των εισπράξεων από τον Απρίλιο

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επίπτωση της κρίσης στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ διέψευσε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κάμψη κινείται στο 10%, κατά τη χρονική περίοδο από τη στιγμή εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και έως σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πολύ σημαντικό βαθμό στο εν λόγω ποσοστό ευθύνεται το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, όπου οι εισπράξεις υποχώρησαν κατά 20-25%, λόγω ακριβώς του αρχικού «μουδιάσματος» των καταναλωτών από το καθολικό lockdown.

Ωστόσο, ήδη από τον Απρίλιο η κατάσταση βελτιώθηκε δραστικά, με την υποχώρηση των εισπράξεων να κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε αυτό συνέβαλε η πολύ μεγάλη γκάμα καναλιών εξυπηρέτησης που προσέφερε η εταιρεία, καθώς για παράδειγμα από τα μέσα Απριλίου εγκαινίασε τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών και τηλεφωνικά. Ως συνέπεια, από τα τέλη Μαρτίου και έως τις αρχές Μαΐου, οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ οι νέοι πελάτες e-bill παρουσίασαν αύξηση 300%. Όπως είναι φυσικό, ο ρυθμός εξοφλήσεων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τον Μάιο, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, αν κριθεί αναγκαία κάποια περαιτέρω «ένεση» ρευστότητας, η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβάνεται τόσο η χρηματοδοτική στήριξη μέσω της ΕΤΕπ, όσο και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr