Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Γ. Μπίτζας: Πώληση του ΑΔΜΗΕ εν μέσω πανδημίας


Του Γιώργου Μπίτζα
Προέδρου ΕΔΟΠ-ΔΕΗ


Παρόλο που η χώρα βρέθηκε ξαφνικά -αν και εξακολουθεί να βρίσκεται- σε µία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δίστασε να προχωρήσει σε νομοθετική πράξη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), χωρίς να το επιβάλλει κανένα μνημόνιο!!!
Ετσι, λοιπόν, µε νόμο που ψήφισε προσφάτως η Βουλή, προχωράει στην εκποίηση του 51% που κατέχει τώρα το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το φθινόπωρο.


Ο ισχυρισμός της σημερινής κυβέρνησης ότι η περαιτέρω αποκρατικοποίηση θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το επενδυτικό του πρόγραμμα, δυστυχώς δεν μπορεί να πείσει παρά µόνο τους αφελείς, γιατί ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν μονοπωλιακή δραστηριότητα και ως εκ τούτου έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία χωρίς κανένα ρίσκο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να υπηρετήσει το δόγμα της νεοφιλελεύθερης άποψης που ασπάζεται η Ν.Δ. µε ευλάβεια και στην ουσία καταργεί την παρουσία του κράτους, ακόμη και στα δημόσια αγαθά, παρά το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κύριος Σαμαράς δήλωσε στο Ζάππειο ότι τα φυσικά μονοπώλια όπως είναι τα δίκτυα δεν μπορούν να εκποιηθούν.
Αλλωστε αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν στα 53,9 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2019, ενώ είχε αύξηση επενδύσεων κατά 39% φτάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ, έναντι 178 εκ. ευρώ το 2018. Η ανοδική ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό µε την αύξηση των κερδών, δημιουργεί σταθερά κεφάλαια προκειμένου να υλοποιήσει αποτελεσματικά τα φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα για τα επόμενα χρόνια, όπως η συνέχιση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση µε την Κρήτη τόσο από την Αττική όσο και από την Πελοπόννησο, καθώς και η αναβάθμιση του δικτύου του στο εσωτερικό και στις διασυνδέσεις µε άλλες χώρες.

Η επενδυτική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνεται µε την οικονομική ευρωστία, η οποία εγγυάται την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο σύμφωνα µε το business plan του ΑΔΜΗΕ, έως το 2030 θα ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ!!!
Αρα, λοιπόν, γιατί να πουληθεί µία τέτοια κερδοφόρος εταιρεία; O καβγάς γίνεται για τα 5 δισ. ευρώ, εξυπηρετώντας κάποιον ιδιώτη πολιτικό φίλο της κυβέρνησης, ώστε το κέρδος να µην μείνει στο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε κάποιο ξενόφερτο ή άλλο ψευτοεπενδυτή!!! Ετσι ερμηνεύεται και υπηρετείται στο έπακρο η νεοφιλελεύθερη άποψη, η οποία αν και καταπίπτει διεθνώς, αφού δεν υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, αλλά εδώ η κεντρική εξουσία επιμένει να την υιοθετεί.

Ετσι εξηγείται γιατί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε να απαξιώσει µε την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ομιλο ΔΕΗ και κυρίως τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ, κάνοντας λόγο για κατάρρευση και black out, προκειμένου να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για το επερχόμενο ξεπούλημα των δύο αυτών ενεργειακών υποδομών, που ισοδυναμούν µε κάτι περισσότερο από «ασημικά» της χώρας, αφού διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και τροφοδοσία της µε ηλεκτρική ενέργεια. 
Με αυτή, όμως, την πολιτική δυστυχώς η Ελλάδα θα στερηθεί τόσο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όσο και ουσιαστικά εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής, τα οποία είναι απαραίτητα σε µία ευμετάβλητη αγορά, ιδιαιτέρως σήμερα, όπου εξ αιτίας της πανδημίας, είναι πρόδηλη η παρουσία και η αξία του κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως είναι και η ενέργεια και η υγεία.
Χωρίς την παρουσία του Ομίλου ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο δεν μπορεί να υλοποιηθεί νέο ενεργειακό μοντέλο στη χώρα που θα παρέχει περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτόμα τεχνολογία και αποδοτική οικονομία µε ανθρωποκεντρική αντίληψη.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες της Ευρώπης έχει αρχίσει η επανακρατικοποίηση των δικτύων, γιατί διαπιστώθηκε ότι µόνο η παρουσία του κράτους αποτελεί την εγγύηση της λειτουργίας τέτοιων ενεργειακών συστημάτων.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.




 https://eleftheriaonline.gr