Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Νέο μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ προωθεί η Κομισιόν


Έργα που εγκαθίστανται σε ένα κράτος-μέλος θα μπορούν να προσμετρηθούν στην εγκατεστημένη ισχύ άλλης χώρας
Την υιοθέτηση ενός νέου μηχανισμού στήριξης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που επιτρέπει τα έργα να εγκαθίστανται σε μια χώρα μέλος (φιλοξενούσα χώρα) αλλά να προσμετρώνται στατιστικά ως προς την επίτευξη των στόχων για το κλίμα σε άλλη χώρα-μέλος (συνεισφέρουσα χώρα) προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες όσον αφορά τα σχέδια κανόνων για τη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ για τη στήριξη έργων ΑΠΕ.

Ο κύριος στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να επιτύχουν τους επιμέρους, αλλά και τους συλλογικούς στόχους σε ότι αφορά τις ΑΠΕ.

Ως αποτέλεσμα, θα διευκολύνει μια πιο αποδοτική, από άποψη κόστους, ανάπτυξη ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ, σε περιοχές που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτήν, από άποψη γεωγραφίας και φυσικών πόρων και, τελικά, θα τροφοδοτήσει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Ο μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις αρχές του 2021, όπως προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό

Εναλλακτική επιλογή

Με αφορμή το σχέδιο του νέου μηχανισμού η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε ότι πρέπει χρησιμοποιηθεί κάθε εργαλείο που υπάρχει για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο ο νέος μηχανισμός θα προσφέρει μια άλλη επιλογή στα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ, επενδύοντας σε περιοχές όπου οι ΑΠΕ είναι άφθονες και η ανάπτυξή τους έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Επίσης τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19, αφού θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί σοβαρά, τόσο με τη υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας και με την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τα κράτη μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί να επιτύχουν εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για το μερίδιο της ενέργειας τους που προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2020. Μέσω των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, δεσμεύονται επίσης να ανταποκριθούν σε εθελοντικό μερίδιο των ΑΠΕ έως το 2030 και, μεταξύ 2020 και 2030 , να ακολουθήσουν μια πορεία που οδηγεί σε αυτό το σημείο.

Δυνατότητα συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών

Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται κυρίως σε αυτόν τον αριθμό με βάση την ποσότητα των ΑΠΕ που διατίθενται στην επικράτειά τους μέσω εθνικών μέτρων. Ωστόσο, ο νέος μηχανισμός προσφέρει την επιλογή της συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή των στατιστικών μεταφορών ή την υλοποίηση κοινών έργων.

Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο έχει μια συμφωνία με τη Λιθουανία, σύμφωνα με την οποία οι ΑΠΕ που παράγονται στη δεύτερη υπολογίζονται στο σύνολο των ΑΠΕ της πρώτης. Αυτός ο νέος μηχανισμός χρηματοδότησης ανοίγει μια τρίτη δυνατότητα: τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν συλλογικά από έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται μέσω διαγωνισμών χρησιμοποιώντας αυτόν τον χρηματοδοτικό μηχανισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτός ο νέος μηχανισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη που συμμετέχουν να καταβάλλουν εθελοντικές χρηματοδοτικές συνεισφορές στο σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υποβολή προσφορών για νέα έργα ΑΠΕ σε όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τέτοια έργα.

Αμοιβαία οφέλη

Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι οι «συνεισφέρουσες» χώρες που αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους τους μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα ΑΠΕ αλλού, τα οποία υπολογίζονται στους στόχους τους και είναι δυνητικά πιο αποδοτικά από οικονομικής άποψης έναντι των έργων που κατασκευάζονται στην επικράτειά τους.

Για το κράτος μέλος «φιλοξενίας», το πλεονέκτημα είναι ότι λαμβάνει πρόσθετες τοπικές επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ - και έχει οφέλη σε ό,τι αφορά την τοπική απασχόληση, τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα, τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος και τη μειωμένη εξάρτηση στις εισαγωγές.

Για την παροχή κινήτρων τόσο για τις χώρες «φιλοξενίας» όσο και για τις «συνεισφέροντες» χώρες, το σχέδιο κανόνων προβλέπει ότι τα στατιστικά οφέλη αυτών των έργων πρέπει να κατανέμονται μεταξύ των συμμετεχόντων, αντικατοπτρίζοντας τη συμμετοχή τους.

www.worldenergynews.gr