Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αλλαγή ηγεσίας στη ΡΑΕ: Η διαδικασία, τα σενάρια και το … μοντέλο Στάσση

Χρήστος Στεφάνου
Καθώς απομένει ένας μήνας μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα σενάρια για το διάδοχο αλλά και οι εικασίες για το πως θα δρομολογηθεί η επιλογή του νέου επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής έχουν αρχίσει να φουντώνουν.
Χθες μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνάντηση η οποία εκ των πραγμάτων δεν πέρασε απαρατήρητη με δεδομένη τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε. Πηγές που είναι σε θέση να σχολιάσουν τη σημασία της συνάντησης ανέφεραν ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός από πλευράς κυβέρνησης στο θεσμό των ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΡΑΕ, και στο πλαίσιο αυτό του σεβασμού αλλά και της καλής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με κάποιους εκ των επικεφαλής. 

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του νέου επικεφαλής, η διαδικασία αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα και η προκήρυξη για τις θέσεις αναμένεται να βγει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν για λόγους θεσμικής συνέχειας και ομαλής λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής, χρειαστεί, τότε ενδεχομένως μέχρις ότου εγκατασταθεί η νέα διοίκηση, πιθανόν να παραταθεί για μικρό χρονικό διάστημα η παραμονή της τωρινής διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή ηγεσίας να γίνει με απόλυτα θεσμικό τρόπο, εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων. 
Ως προς τα σενάρια που έχουν αρχίσει να κυοφορούνται τις τελευταίες ημέρες, όπως συνέβη και με τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ του τομέα ενέργειας, υπάρχει παρέλαση ονομάτων και υποψηφίων, χωρίς βεβαίως να είναι ακόμη σαφές ποιοι πραγματικά είναι υποψήφιοι και ποιοι… αυτοπροτείνονται. 
Ήδη πάντως για τουλάχιστον 3 ή 4 “υποψηφίους” που φέρονται να έχουν βολιδοσκοπηθεί, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον με δεδομένο ότι η θέση του προέδρου συνεπάγεται “ασυμβίβαστα” ενώ και μετά τη λήξη της θητείας υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών, οπότε η επιλογή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να υποδηλώνει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής.
Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η έκπληξη, όπως για παράδειγμα συνέβη με την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου είχαν ακουστεί δεκάδες ονόματα, ωστόσο η τελική επιλογή έγινε από τον υπουργό ενέργειας και τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως διαρροή. Μάλιστα το γεγονός ότι επελέγη ένα στέλεχος με θητεία στο εξωτερικό, ενδεχομένως να αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ηγεσίας της ΡΑΕ, μιας ανεξάρτητης αρχής που διαδραματίζει κομβικό ρόλο για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.