Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Χρηματοδοτικές ανάσες κι ενέσεις ρευστότητας ύψους 300 εκ. ευρώ εξασφαλίζει η ΔΕΗ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Θωρακίζεται η ΔΕΗ απέναντι στις προκλήσεις που έχει φέρει αλλά και σε αυτές που δεν έχει ακόμη φανερώσει η κρίση της πανδημίας τονώνοντας τη ρευστότητα της μέσα από αναχρηματοδοτήσεις του ακριβού δανεισμού της.
Τη δυνατότητα για τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και εναλλακτικών πηγών δανεισμού την απέκτησε μετά την επανάκαμψη της στην κερδοφορία και τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται μπροστά της. Επενδυτές και τράπεζες δείχνουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους απέναντι στη ΔΕΗ.
Αυτό φανερώνουν και οι τρεις αποφάσεις που έλαβε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για τρεις συμφωνίες οικονομικής ενίσχυσης της τάξης των 300 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση ενέκρινε την προσφορά της JP Morgan για χρηματοδότηση με 200 έως 250 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι πελατών της στη χαμηλή και μέση τάση. Το ύψος τους είναι στα 260 εκ. ευρώ και πρόκειται για οφειλές έως και 60 ημερών. Όπως έγραψε χθες το energypress, ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος δίνει επιτόκιο 3,5%. Η διάρκεια της χρηματοδότησης είναι τριετής και η έκδοση των ομολογιών θα γίνει από SPV της ΔΕΗ. Το ποσό που θα δίνει η JP Morgan θα αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων και των εκδόσεων νέων απαιτήσεων.
Αξίζει να τονιστεί, πως, όπως αναφέρουν πηγές, τα μισά έσοδα που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα τα διοχετεύσει για την ισόποση μείωση υπολοίπων κοινοπρακτικών δανείων. Η πληρωμή τους θα γίνεται με ανταγωνιστικότερους όρους, δηλαδή με χαμηλότερο κόστος χρήματος.
Οι δόσεις των 50 εκ. ευρώ
Η δημόσια εταιρία ήρθε επίσης σε συμφωνία με τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς ώστε οι δύο δόσεις που είχε μπροστά της για το ομόλογο του 1 δις. ευρώ, στις 30 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου να μην πληρωθούν.
Το ύψος της κάθε μίας ήταν 25 εκ. ευρώ και το συνολικό ποσό των 50 εκ. για το ομολογιακό του 2018 θα καταβληθεί στη λήξη του, τον Οκτώβριο του 2023.
Οι τράπεζες, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, έδειξαν εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ κι έτσι η επιχείρηση παίρνει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάσεις.
Το ομολογιακό της Optima
Η ΔΕΗ διαφοροποίησε περισσότερο τις πηγές χρηματοδότησης της.
Το Δ.Σ. της εταιρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε την πρόταση της Optima Bank για ομολογιακό δάνειο 15 εκ. ευρώ με κυμαινόμενο εξαμηνιαίο επιτόκιο (Euribor).
Αυτό θα υπολογίζεται σε μηδενική τιμή με πλέον περιθώριο 4,5%. Η διάρκεια του δανείου είναι τριετής με δυνατότητα μερικής ή ολικής εξόφλησης εντός του προαναφερόμενου διαστήματος.