Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Στη JP Morgan με επιτόκιο 3,5% το “μικρό” πακέτο τιτλοποίησης της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Έσοδα έως 250 εκατ ευρώ πρόκειται να εισπράξει η ΔΕΗ από το πρώτο και “μικρό” πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών διάρκειας έως 60 ημερών το οποίο και κατέληξε στην JP Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έκανε σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” την πλέον συμφέρουσα προσφορά στη ΔΕΗ και συμφώνησε για την ρευστότητα που θα της παράσχει έναντι ενός επιτοκίου 3,5%, το οποίο και θεωρείται εξαιρετικά ευνοϊκό για την συγκεκριμένη συναλλαγή.
Η συμφωνία η οποία πρόκειται να εγκριθεί σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ, αποτελεί το πρώτο και πιο εύκολο βήμα στο κεφάλαιο securitization. Η είσπραξη των υπερήμερων οφειλών διάρκειας έως δύο μηνών θεωρείται κίνηση χαμηλού ρίσκου.

Το δεύτερο και πιο δύσκολο βήμα θα πραγματοποιηθεί γύρω στο Σεπτέμβριο. Θα αφορά την τιτλοποίηση του “μεγάλου” πακέτου οφειλών, διάρκειας 90 ημερών και άνω και εδώ η ΔΕΗ αναμένει ότι θα πετύχει ένα επιτόκιο ίσως και άνω του 7%, αφού η είσπραξη τέτοιων δύσκολων χρεών θεωρείται κίνηση αρκετά υψηλότερου ρίσκου από την πρώτη.
Αμφότερες οι κινήσεις συνδέονται με την σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της επιχείρησης. Ένα χρόνο πριν, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η ΔΕΗ θα ήταν ποτέ σε θέση να εισπράξει ρευστότητα χρησιμοποιώντας τις οφειλές της. Είναι η πρώτη φορά που την εμπιστεύεται επενδυτής για να χειριστεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών της, των οποίων η διεκδίκηση θα συνεχίσει να γίνεται από τα συνεργαζόμενα με αυτήν δικηγορικά γραφεία και την Qualco την οποία και έχει προσλάβει για το συγκεκριμένο σκοπό.
Η αρχιτεκτονική της συναλλαγής που έχει εγκριθεί εδώ και καιρό από το ΔΣ της ΔΕΗ προβλέπει την δημιουργία δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s), όπως επίσης και δύο ειδών ομολογιών : Τις senior notes και τις junior notes. Οι μεν senior θα περάσουν στα χέρια της JP Morgan, οι δε, junior θα παραμείνουν στην ίδια.
Η συμφωνία είναι non-recourse, δηλαδή δεν απαιτεί από την ΔΕΗ να βάλει εγγυήσεις (Τιτλοποίηση οφειλών για το “μικρό” πακέτο τον Ιούνιο επιδιώκει η ΔΕΗ με στόχο 200 εκατ - Stand Buy για το “μεγάλο”). Αν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της επιχείρησης να εισπράξουν τις οφειλές των πελατών της, (Qualco, δικηγορικά γραφεία) δεν τα καταφέρουν, τότε η JP Morgan που θα έχει αγοράσει τις ομολογίες, θα υποστεί την ανάλογη ζημιά.
Σε ένα τέτοιο όμως σενάριο δεν θα μπορεί να στραφεί εναντίον της ΔΕΗ και να διεκδικήσει άλλα περιουσιακά της στοιχεία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και του δεύτερου και πιο δύσκολου πακέτου. Βάζοντας ως εγγύηση μόνο οφειλές η επιχείρηση φιλοδοξεί να εισπράξει από αυτό γύρω στα 300 εκατ ευρώ έναντι ενός επιτοκίου λίγο πάνω από 7%, όταν για παράδειγμα για το ομόλογο που είχε εκδώσει τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάκτωρ, είχε πετύχει επιτόκιο 6,4%, αλλά με εγγύηση τα έσοδα του πλέον προσοδοφόρου κλάδου της, δηλαδή τις ΑΠΕ.
Εκτός της απουσίας εγγυήσεων, το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι αποτελεί μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης, χωρίς να προσμετράται στο δανεισμό, δηλαδή να της ανεβάζει το καθαρό της χρέος (net debt).
Κλειδί σε κάθε περίπτωση της όλης διαδικασίας είναι η δυνατότητα είσπραξης από την επιχείρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Εάν για παράδειγμα για το “μεγάλο” πακέτο (τα χρέη διάρκειας 90 ημερών και άνω), η προσφορά κλείσει στα 300 εκατ ευρώ, αλλά οι συνεργαζόμενες με την ίδια εταιρείες, καταφέρουν να εισπράξουν 350 εκατ ευρώ, τότε αυτά τα επιπλέον 50 εκατ. θα παραμείνουν στα ταμεία της.