Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Αναβαθμίζει τα συστήματα αυτόματου ελέγχου στους νησιωτικούς σταθμούς παραγωγής η ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Σε αναβάθμιση του λογισμικού των σύγχρονων συστημάτων αυτόματου ελέγχου, διαχείρισης και εποπτείας στους νησιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠ και ΤΣΠ) και των αντίστοιχων δικτύων τους μεταφοράς και διανομής προχωρά η ΔΕΗ.
Το έργο αφορά 24 υφιστάμενους μη Διασυνδεδεμένους Σταθμούς και την επέκταση των συστημάτων αυτών σε επιπλέον 4 Σταθμούς που απαιτείται ο έλεγχος από τον Διαχειριστή, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΚΜΔΝ).
Οι 24 σταθμοί στους οποίους θα γίνει αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι οι Αυτόνομοι Σταθμοί Παραγωγής (ΑΣΠ) Λέσβου, Κω, Χίου, Θήρας, Σάμου, Καρπάθου, Καλύμνου, Λήμνου και Μήλου (συνολικά 9 ΑΣΠ) και οι Τοπικοί Σταθμοί Παραγωγής (ΤΣΠ) Ικαρίας, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Μεγίστης, Σύμης, Αγίου Ευστρατίου, Αγαθονησίου, Αρκιών, Σίφνου, Κύθνου, Δονούσας, Ανάφης, Γαύδου, Οθωνών και Ερείκουσας (συνολικά 15 ΤΣΠ).

Για αυτές τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις απαιτείται η αναβάθμιση των επιλεγμένων τμημάτων των υφιστάμενων τοπικών και κεντρικών συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και ελέγχου (GMS) στην τελευταία έκδοση του κατασκευαστή, καθώς και η ενσωμάτωση πρόσθετης λογικής που καλύπτει τις ανάγκες του ΚΜΔΝ. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και δεδομένου της αλληλεξάρτησης των υποσυστημάτων, ο ανάδοχος καλείται να αναβαθμίσει και τα υφιστάμενα συστήματα ισόχρονης λειτουργίας, διαχείρισης της ισχύος (WOODWARD) καθώς και τα υφιστάμενα συστήματα διατήρησης του ισοζυγίου ισχύος, για την εξασφάλιση της συμβατότητας και νέας λειτουργικότητας.
Οι 4 νέοι σταθμοί στους οποίους θα γίνει η εγκατάσταση είναι οι ΤΣΠ Σκύρου, Σερίφου, Αμοργού και Αντικυθήρων.
Για τους σταθμούς αυτούς, όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή, θα γίνει η εγκατάσταση συστημάτων αντίστοιχων με τις υφιστάμενες αντίστοιχες εγκαταστάσεις στους υπόλοιπους 24, ως επέκταση του ενιαίου συστήματος διαχείρισης με σκοπό την συμμόρφωση τους με τον νέο ΚΜΔΝ. Για λόγους εξασφάλισης συμβατότητας αλλά και τεχνικής οικειότητας, απαιτείται οι νέες εγκαταστάσεις να έχουν τον ίδιο εξοπλισμό και το ίδιο λογισμικό με τις υφιστάμενες.
Με βάση τους όρους του σχετικού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ, οι εργασίες αναβάθμισης των συστημάτων αυτοματισμού, διαχείρισης και ελέγχου των νησιωτικών Σταθμών Παραγωγής θα διαρκέσουν το πολύ 1,5 χρόνο από την θέση σε ισχύ της σχετικής σύμβασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 2.450.000 ευρώ, εκ των οποίων 100.000 αφορούν απρόβλεπτες δαπάνες.
Τα συστήματα αυτόματου ελέγχου στους νησιωτικούς σταθμούς της ΔΕΗ
Τα συστήματα αυτόματου ελέγχου, διαχείρισης και εποπτείας που έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και υλοποιηθεί στους νησιωτικούς σταθμούς απαρτίζονται από τρία στενά διασυνδεδεμένα κι αλληλεξαρτώμενα υποσυστήματα : 
α) Σύστημα ισόχρονης διαχείρισης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) με αυτόματη κατανομή της ενεργής και άεργης ισχύος και αυτόματη ρύθμιση της τάσης και συχνότητας δικτύου. Σε μικρούς Σταθμούς Παραγωγής (ΤΣΠ) το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει αυτόματα την ενεργειακή κάλυψη (ένταξη και απομάκρυνση μονάδων), ενώ παρέχει και τη δυνατότητα αυτόματης επαναφοράς από blackout.
β) Σύστημα τήρησης ισοζυγίου ισχύος με αυτόματη διαχείριση των σφαλμάτων για την αποφυγή blackout από σφάλματα στην παραγωγή & στο δίκτυο διανομής, τόσο με παθητική ανταπόκριση, όσο και με ενεργή πρόβλεψη βάσει αλγορίθμων.
γ) Σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας και ελέγχου της παραγωγής (GMS – General Management System) που παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες κεντρικής εποπτείας όλων των ηλεκτρικών και μηχανολογικών παραμέτρων λειτουργίας του σταθμού και δυνατότητα εκτέλεσης εντολών, πρόληψης αποκλίσεων, ανάλυσης σφαλμάτων, ενεργειακού προγραμματισμού και άλλων εργαλείων διαχείρισης της παραγωγής.
Τα παραπάνω τρία υποσυστήματα αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα που επιτρέπει στο προσωπικό λειτουργίας σε κάθε βάρδια στο κάθε σταθμό να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντα του με μειωμένο δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ποιότητα του ρεύματος αλλά και την διαθεσιμότητα του σταθμού με αυτόματες παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, σε αποκλίσεις και προβλήματα στην παραγωγή.