Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Πως θα υπολογίζεται το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ – Από 3 έως 5 χρόνια η ρυθμιστική περίοδος, από 0,5 έως 2% το extra wacc

 

Χρήστος Στεφάνου

Η έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου για το δίκτυο διανομής αποτελεί ένα από τα σημαντικά βήματα που απαιτούνται προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ και να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49%. Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα σημεία της απόφασης για τη μεθοδολογία, που εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη;

Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής η διάρκεια της πρώτης Ρυθμιστικής Περιόδου ορίζεται στα 4 έτη δηλαδή από το 2021 έως το 2024. Για τη συνέχεια προβλέπεται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 5 έτη βάσει των προβλέψεων του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ και θα

καθορίζεται στην απόφαση Ρύθμισης Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδίδεται από τη ΡΑΕ το προηγούμενο έτος (έτος υπολογισμού) από την έναρξη κάθε ρυθμιστικής περιόδου.

Ο καθορισμός του wacc θα γίνει με απόφαση της ΡΑΕ, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν υπόψη τους και την παράμετρο αυτή. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το επιπλέον wacc προβλέπεται ότι μπορεί να είναι από 0,5 έως 2% για 4 έως 7 χρόνια.

Η αξία της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (ΡΠΒ) του ΕΔΔΗΕ και οι αποσβέσεις για το 2021 (πρώτο έτος της Ρυθμιστικής Περιόδου) θα εκτιμηθούν στη σχετική απόφαση της ΡΑΕ για το Επιτρεπόμενο Έσοδο 2021 λαμβάνοντας υπόψη, αφενός το Ρυθμιστικό Μητρώο Παγίων της δραστηριότητας Διανομής με ημερομηνία 31.12.2019, για το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί πιστοποιητικό Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή της εταιρείας ως προς την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων που περιέχει, βάσει των όσων έχουν εγκριθεί στην παρούσα Μεθοδολογία, και αφετέρου τις εκτιμώμενες επενδύσεις του έτους πριν την έναρξη της ΡΠΔ 2021-2024, ήτοι του 2020. Η ΡΑΕ δύναται να επανέλθει εντός της ΡΠΔ 2021-2024 ως προς τις αξίες της ΡΠΒ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο μετά από αναλυτικό έλεγχο που θα διεξάγει για την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων, βάσει αποτελεσμάτων ελέγχου από ανεξάρτητο Σύμβουλο. 

Για την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο, το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου υπολογίζεται ενιαίο για όλη την εν λόγω περίοδο, βάσει ενός συντελεστή δανειακής επιβάρυνσης που προκύπτει ως μέση τιμή του τρέχοντος συντελεστή δανειακής επιβάρυνσης, βάσει των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων κατά την έκδοση της Απόφασης Ρύθμισης Διανομής 2021-2024 και του συντελεστή 40%, καθώς και βάσει του τρέχοντος σταθμισμένου κόστους των δανειακών κεφαλαίων του Διαχειριστή ως προς το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων. 

Για τον υπολογισμό του απαιτούμενο εσόδου που πρέπει να ανακτηθεί μέσω των χρεώσεων χρήσης δικτύου συνυπολογίζονται και τα κίνητρα για τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Ο μηχανισμός μείωσης των απωλειών βάσει της απόφασης προβλέπεται να δίνει αποτέλεσμα στη 2η ρυθμιστική περίοδο. 

Σύμφωνα με το άρθρο 15 προβλέπεται η εκ των υστέρων αξιολόγηση των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι εάν κριθεί ότι οι επενδύσεις δεν έγιναν σωστά τότε μειώνεται η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση. 

Τέλος η απόφαση προβλέπει ότι για την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο ο συντελεστής επιμερισμου (sharing factor) λαμβάνει τιμή 20%.

Δείτε παρακάτω στα Συνοδευτικά Αρχεία τις δύο αποφάσεις της ΡΑΕ