Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές ευθύνες για τα υπερκέρδη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρισμού

 


Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του βουλευτή Σωκράτη Φάμελλου και το κείμενο της ερώτησης: 

Ερώτηση, για την κάλυψη και τη μη παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη,  για τα υπερκέρδη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρισμού τους τελευταίους μήνες, εις βάρος όλων των καταναλωτών, κατέθεσαν σαράντα εννέα (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη «Οι καταναλωτές δε βλέπουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ»,  περί σπασίματος αυγών, περί ανταγωνισμού που, όπως ισχυρίζεται, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, και περί άρσης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, οι καταναλωτές της ΔΕΗ είδαν αυξήσεις περί το 20% με δική του απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2019 και τώρα βλέπουν να μην παρεμβαίνει, άμεσα και δραστικά, ώστε οι τιμές ρεύματος να μειωθούν σε αναλογία με τη

μείωση των τιμών χονδρική που άρχισαν να καταρρέουν, όπως αναδεικνύουν οι βουλευτές, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σημειώνουν ότι η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της διοίκησης της ΔΕΗ, από τη μία ωθεί σε φυγή τους συνεπείς της πελάτες που απευθύνονται σε ιδιώτες εναλλακτικούς προμηθευτές, και από την άλλη δημιουργεί τεράστια περιθώρια κέρδους για τη ΔΕΗ και για τους υπόλοιπους προμηθευτές.

Παραθέτουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία από το Μηνιαίο Δελτίο του Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας όπου, λόγω της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, της χονδρεμπορικής αγοράς και των δικαιωμάτων CO2 εξαιτίας της πανδημίας, η μέση οριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το κόστος αγοράς ενέργειας για τη ΔΕΗ, ανέρχεται στα 41,37 ευρώ η MWh, ενώ η τιμή που πουλάει η ΔΕΗ, μετά τις αυξήσεις της ΝΔ του Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχεται 110 ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ χρεώνει στους πελάτες της, πλέον της χονδρικής τιμής, με περιθώριο κέρδους ύψους 166% για όλο το α εξάμηνο του 2020.

Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, που η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) ήταν στα 66,75 ευρώ η MWh, η ΔΕΗ πουλούσε στους καταναλωτές χαμηλής τάσης με 85 ευρώ την MWh, με εκπτώσεις συνέπειας 15 & 10%. Το περιθώριο επί της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόταν από 19% για τους συνεπείς πελάτες έως 40% το μέγιστο.

Όπως υπογραμμίζουν, οι τιμές επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν καθόλου αλλά μειώθηκαν μεσοσταθμικά, την περίοδο 2015-2019, καθώς τα «χαμηλά περιθώρια κέρδους της ΔΕΗ για να στηριχτεί η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα» αποτελούσαν πολιτική επιλογή. Σε απόλυτη αντίθεση με αυτήν την πολιτική, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη που καταγράφει η ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, επιλέγοντας την κερδοφορία εις βάρος όλων, της ίδιας της ΔΕΗ, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να παρέμβουν άμεσα ώστε, να μειωθεί το τιμολόγιο ρεύματος που επιβαρύνει άδικα τα νοικοκυριά και στους επιχειρήσεις και τους ρωτούν πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα παρατηρούμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ζητούν επιπλέον, να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο ρυθμιστικό κενό στην αγορά ώστε να μην επιτρέπονται τέτοια φαινόμενα υψηλών περιθωρίων κέρδους εις βάρος των καταναλωτών, και ζητούν τέλος, από την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, για δωρεάν επανασυνδέσεις των κομμένων παροχών, για δωρεάν παροχή μικρής αλλά αναγκαίας για τη διαβίωση ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως και για την απαγόρευση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 01 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2.Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Γιατί η κυβέρνηση καλύπτει τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρισμού;

Η πραγματικότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καταρρίπτει τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο κύριος Χατζηδάκης, περί σπασίματος αυγών, περί ανταγωνισμού που όπως ισχυρίζεται είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, καθώς τέλος και περί άρσης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού. Δεν αναιρεί όμως την υποχρέωσή του προς τους καταναλωτές να παρέμβει, άμεσα και δραστικά, ώστε οι τιμές ρεύματος να μειωθούν σε συνάρτηση με τη μείωση των τιμών χονδρικής. 

«Οι καταναλωτές δε βλέπουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση επερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Εκτός όμως από τις αυξήσεις στα τιμολόγια στη ΔΕΗ που ο ίδιος επέβαλε, τον Σεπτέμβριο του 2019, η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε ότι ο κύριος Χατζηδάκης «κλείνει τα μάτια» και στα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος τους τελευταίους μήνες. 

Οι Έλληνες καταναλωτές διαπιστώνουν σε κάθε λογαριασμό που λαμβάνουν τις άδικες και υψηλές αυξήσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε στη ΔΕΗ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, αλλά δε βλέπουν καμία μείωση στους λογαριασμούς τους, παρόλο που το κόστος ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην παγκόσμια αγορά αλλά και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. 

Όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο του Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και λόγω της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, της χονδρεμπορικής αγοράς και των δικαιωμάτων CO2 εξαιτίας της πανδημίας, η μέση οριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το κόστος αγοράς ενέργειας για τη ΔΕΗ, ανέρχεται στα 41,37 ευρώ η MWH, ενώ η τιμή που πουλάει η ΔΕΗ, μετά τις αυξήσεις της ΝΔ του Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχεται 110 ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ χρεώνει στους πελάτες της, πλέον της χονδρικής τιμής, με περιθώριο κέρδους ύψους 166%. 

Η πολιτική επιλογή αυτή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της διοίκησης της ΔΕΗ, από την μία ωθεί σε φυγή τους συνεπείς της πελάτες που απευθύνονται σε ιδιώτες/εναλλακτικούς προμηθευτές και από την άλλη δημιουργεί τεράστια περιθώρια κέρδους, για τη ΔΕΗ και για τους υπόλοιπους προμηθευτές. 

Αντιθέτως, το α’ εξάμηνο του 2019 που η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) ήταν στα 66,75 ευρώ η MWh ενώ η ΔΕΗ πουλούσε στους καταναλωτές χαμηλής τάσης με 85 ευρώ την MWh, με εκπτώσεις συνέπειας 15 & 10%. Το περιθώριο επί της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόταν από 19% για τους συνεπείς πελάτες έως 40% το μέγιστο.

Αντίστοιχα περιθώρια κέρδους απολαμβάνουν και οι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι, με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και τη στήριξη της διοίκησης της ΔΕΗ.

Η εικόνα των υπερκερδών των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος και της ΔΕΗ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή εικόνα της κοινωνίας και της οικονομίας, λόγω της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και των επιχειρήσεων την περίοδο που διανύουμε και προκαλεί την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών με εκπτώσεις-εμπαιγμό, όπως η έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, αφορά δηλαδή πολύ μικρό αριθμό καταναλώσεων και δωρεάν πάγιο, για τρεις μόνο μήνες. Αυτό ήταν και το μόνο που αναμάσησε ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους καταναλωτές, σε άλλη μία προσπάθεια να καλύψει τα υπερκέρδη.  

Ειδικά στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία η κυβέρνηση όφειλε να έχει αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρισμού που θα εξασφάλιζε και στα νοικοκυριά αλλά και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας φτηνότερο ρεύμα και άρα ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα. 

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να παρέμβει καθώς, με την ανοχή της κυβέρνησης, ο δεσπόζων όμιλος ενέργειας,  καθοδηγεί και ενορχηστρώνει την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών και τα υπερκέρδη των εταιρειών εμπορίας. Αυτή είναι τελικά η έννοια του ανταγωνισμού που ευαγγελίζεται η «φιλελεύθερη» ΝΔ; Να οδηγεί η δεσπόζουσα εταιρεία (ΔΕΗ) σε υψηλές τιμές ηλεκτρισμού εις βάρος όλων των καταναλωτών; 

Επιπρόσθετα, πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή», 27.09.2020  αναφέρει ότι τα επιπρόσθετα κέρδη των προμηθευτών λόγω κορονοϊού ανέρχονται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ.

Επειδή η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές είναι προϋπόθεση τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών, όσο και για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Επειδή το κόστος ενέργειας επηρεάζει το κόστος παραγωγής των ελληνικών προϊόντων, της γεωργίας, της μεταποίησης αλλά και το κόστος των υπηρεσιών των ελληνικών επιχειρήσεων στον τουρισμό, στην αναψυχή, εστίαση κλπ, και εκ  τούτου επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας

Επειδή η ΔΕΗ οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας

Επειδή η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και η απόφασή της να αυξήσει τα τιμολόγιά της, τον Σεπτέμβριο του 2019, δημιούργησε μεγάλα περιθώρια κέρδους για τους ανταγωνιστές της, επιλογή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα όπου η κατάρρευση των τιμών ενέργειας δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές

Επειδή ο υγιής ανταγωνισμός νοθεύεται, καθώς η ΔΕΗ ως δεσπόζων προμηθευτής καθοδηγεί τις τιμές της αγοράς ηλεκτρισμού σε υψηλά επίπεδα εις βάρος όλων των καταναλωτών

Επειδή η μη μετακύλιση της χαμηλής οριακής τιμής στον τελικό καταναλωτή ανέδειξε τη μη ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών καθώς και ένα σημαντικό κενό στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού

Επειδή η μη παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού, θα σήμαινε ότι «καλύπτει» τα υπερκέρδη των προμηθευτών που, όπως φαίνεται, φτάνουν το 1 δισ. ευρώ 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να παρέμβουν και πότε για να μειωθεί το τιμολόγιο ρεύματος που επιβαρύνει άδικα τα νοικοκυριά και στους επιχειρήσεις; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που το α’ εξάμηνο έφτασαν σε τιμές πώλησης στη χαμηλή τάσης ακόμα και στο 386% στους ΟΤΣ (τιμή Απριλίου 2020);

  2. Πρόκειται η ΔΕΗ ως δεσπόζουσα εταιρεία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να προβεί σε μείωση των τιμολογίων για τη χαμηλή και μέση τάση, ώστε να μειωθούν και οι τιμές και των ανταγωνιστών στους;

  3. Τι σχέδιο έχει το ΥΠΕΝ για να καλύψει το ρυθμιστικό κενό στην αγορά ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα ακρίβειας και υψηλών περιθωρίων κέρδους εις βάρος των καταναλωτών;

  4. Θα παρέμβει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)  για να καλύψει το ρυθμιστικό κενό στην αγορά;

  5. Θα παρέμβει η ΡΑΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον έλεγχο της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά;

  6. Θα παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο υπερ-κερδών των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των μεσαίων επιχειρηματιών εν μέσω πανδημίας;

  7. Θα αναληφθούν και πότε πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά , θα υπάρξει πρόβλεψη για δωρεάν επανασυνδέσεις των κομμένων παροχών, δωρεάν παροχή μικρής αλλά αναγκαίας για τη διαβίωση ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαγόρευση διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος 

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος