Τη μερίδα του λέοντος, από 37,5% έως 40% των πόρων, αναμένεται να λάβει ο λεγόμενος πράσινος πυλώνας των έργων που είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ενέργειας έχει κεντρικό ρόλο και έχει υποβάλει συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, με πλήρη τεκμηρίωση και χρονοδιαγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί έχουν 8 συνολικά κατευθύνσεις.
Καταρχάς, το μεγάλο project της απολιγνιτοποίησης. Σὐμφωνα με τα όσα έχουν επισήμως ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης εξετάζονται και έχουν προταθεί σημαντικές επενδύσεις, όπως:
η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, η δημιουργία βιομηχανιών φαρμάκου, η ανάπτυξη έξυπνων μονάδων υδροπονίας, η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης, η δημιουργία οικοσυστήματος οινικού τουρισμού, η δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, η δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων, η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και η δημιουργία κέντρου επεξεργασίας βιομάζας. Πρόκειται για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, προκειμένου να αλλάξουν το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών, και αγγίζουν τα 5,05 δισ. ευρώ.Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται μια σειρά από μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας, όπως υβριδικοί σταθμοί, μονάδες αντλησιοταμίευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα, μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Σημαντικοί πόροι, ύψους 3 δισ. ευρώ, αναμένεται να διοχετευτούν στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ". Το πρόγραμμα έχει διπλή αξία, καθώς αφενός θα βοηθήσει περιβαλλοντικά στην επίτευξη των στόχων για ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα, αφετέρου αναμένεται να κινήσει την κατασκευαστική αγορά και τους συναφείς κλάδους.
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπου, πέρα από το πρόγραμμα "Κινούμαι ηλεκτρικά", που ήδη τρέχει με σημαντική επιτυχία και αναμένεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επιπρόσθετα θα διοχετευτούν πόροι από το πράσινο ταμείο για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης και στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο πέμπτος πυλώνας αφορά την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου. Εδώ έχουν προταθεί συγκεκριμένα έργα από τους διαχειριστές των δικτύων, και συγκεκριμένα από τον ΑΔΜΗΕ οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες, Κρήτη), αλλά και από τον ΔΕΔΔΗΕ έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
Ο έκτος πυλώνας αφορά έργα προστασίας της φύσης και προστατευόμενων περιοχών και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων, καθώς και αποκαταστάσεις εδαφών ορυχείων της ΔΕΗ.
Ο έβδομος πυλώνας αφορά το περιβάλλον, και συγκεκριμένα έργα δημιουργίας μονάδων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, και, τέλος, ο όγδοος πυλώνας των έργων που προτείνονται από το ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι, εκτός από τα δημόσια έργα, θα προωθηθούν και αντίστοιχες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)