Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Στάσσης: Να μπούν άμεσα σε ανταγωνιστκό περιβάλλον οι ΑΠΕ - Το Green Deal της ΔΕΗ, το target model και ο ΕΛΑΠΕ

 

https://energypress.gr/sites/default/files/styles/620x300/public/article/images/stassis_dei_neo_logotypo.jpg?itok=lmssBN9L&c=37b3bf6ed3df63c88f4eb6eb9f0a0496

Στο «Green Deal» της ΔΕΗ, αλλά και στην ανάγκη να μπούν το δυνατόν συντομότερα σε ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσω του target model οι επενδύσεις ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές

και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum».

Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι το business plan της ΔΕΗ έχει θέσει την επιχείρηση στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού σημειώνοντας ότι «το δικό μας Green Deal έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024. Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος μας είναι να  ξεπεράσουμε κατά πολύ την ισχύ του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Ενδεικτικά, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα  (30 μεγαβάτ και 200 μεγαβάτ αντίστοιχα ) ενώ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).

Target Model

«Πλέον έχει έρθει η ώρα οι ΑΠΕ να μπουν στο target model ώστε να δώσουν ώθηση για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα. Τώρα όμως υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και το κατάλληλο περιβάλλον για την ένταξη των ΑΠΕ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε σταδιακά να η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας που παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικής περιόδου για την ένταξη των ΑΠΕ στο target model ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι το μεταβατικό διάστημα δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, αντίθετα πρέπει να είναι μικρό. «Αν για παράδειγμα στα επόμενα 2-3 χρόνια μπουν στο σύστημα 2-3 γιγαβάτ ΑΠΕ εκτός target model, το μόνο που θα γίνει θα είναι να παρατείνουν την καθυστέρηση της δραστικής μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής με επακόλουθα θέματα ανταγωνιστικότητας», σημείωσε σχετικά.

Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το αν η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει έργα τα οποία θα ενταχθούν κατευθείαν στο target model, ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι «έχουμε μεγάλο προσανατολισμό προς τα εκεί. Οι μορφές ΑΠΕ είναι πια φθηνότερες, χρειάζεται μια μετάβαση και τα ΑΠΕ πρέπει να μπαίνουν σιγά σιγά στο target model. To ότι γίνονται διαγωνισμοί δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνεις στο target model. Είναι η ώρα να δούμε προς θα οδεύσουμε όλοι προς αυτή την πραγματικότητα. Ως ΔΕΗ θα οδηγήσουμε το σήμα και θα οδηγήσουμε τα έργα μας περισσότερο στις αγορές», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διμερών συμβολαίων στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της αγοράς, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξήγησε ότι: «Όσο εξελίσσεται το target model θεωρώ ότι θα φύγει κάποιος φόβος που πιθανόν υπάρχει σε επενδυτές ΑΠΕ ότι δηλαδή δεν θα βρίσκουν αγοραστές για το ρεύμα τους. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το ζήτημα καθόλου. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η χώρα μας είναι net importer, εισάγουμε περισσότερο από ό,τι εξάγουμε καθώς δεν μας φθάνει η παραγωγή που έχουμε στη χώρα για τη συνολική κατανάλωση. Επομένως είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή διψά σε φθηνή μορφή ενέργειας. Εάν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά μπορούμε να πούμε όλοι μαζί σήμερα ότι είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας, σίγουρα θα βρούμε αγοραστή στην ενεργειακή αγορά και στο target model. Να το πω πιο απλά: Οτιδήποτε φθηνότερο έρθει και μας προταθεί, θα το προτιμήσουμε από το να εισάγουμε από το εξωτερικό ή από κάτι ακριβότερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ενεργειακό μείγμα.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα, εάν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Ελλάδα, η οποία έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κάποιος παραγωγός αιολικών ή φωτοβολταϊκών, δεν υπάρχει φόβος ότι δεν θα βρει αγοραστή. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει σε κάποια άλλη χώρα η οποία θα είχε overcapacity, που δεν είναι όμως η περίπτωσή μας».

Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τον ΕΛΑΠΕ

Για τις πληρωμές της ΔΕΗ προς τον ΕΛΑΠΕ, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι σε σχέση με πριν από ενάμιση χρόνο, όπου η εταιρεία είχε οφειλές προς τρίτους (διαχειριστές, εργολάβους, προμηθευτές, ΕΛΑΠΕ) ύψους 950 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές προς ΑΠΕ ήταν επτά μήνες πίσω, πλέον το διάστημα αυτό έχει μειωθεί στον ενάμιση μήνα. «Είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα και σε αυτό συμβάλαμε και εμείς. Και όσο προχωράμε, όσο βελτιώνεται η επιχείρηση θα συμβάλουμε περισσότερο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Το μέλλον της ΔΕΗ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τίθενται στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου αλλά είναι και ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

«Ο εξηλεκτρισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις κ αι ευκαιρίες ανάπτυξης στην ενεργειακή αγορά , ηλεκτροκίνηση, πράσινο υδρογόνο, αντλίες θερμότητας αποτελούν τεχνολογικές πρακτικές οι οποίες σύντομα θα καταστούν εμπορικά εφαρμόσιμες σε ευρεία κλίμακα. Η ενεργειακή μετάβαση σε συνδυασμό με την περαιτέρω εφαρμογή του εξηλεκτρισμού αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ενίσχυσης των επενδύσεων για την επόμενη μέρα των νέων έργων ΑΠΕ.

Στη ΔΕΗ θεωρούμε ότι έφθασε η ώρα για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για καθαρή ενέργεια και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

 

 energypress.gr