Μία ακόμα από τις εκκρεμότητες που έχει επιφορτιστεί να διευθετήσει η ΡΑΕ και αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον του ΔΕΔΔΗΕ πριν την ιδιωτικοποίησή του, επιλύεται, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για την απόφαση που πρόκειται να λάβει η Αρχή για το επιτρεπόμενο έσοδο, αλλά και το wacc του Διαχειριστή για το 2020.
Το πρώτο βήμα ήταν η έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου. Αυτή την εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση για το επιτρεπόμενο έσοδο και το wacc για το 2020.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ΡΑΕ θα εγκρίνει το wacc για την περίοδο 2021-2024 και στην αρχή του 2021 (το όριο είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021) θα αποφασίσει για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024.Όσον αφορά, τώρα, το wacc, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σε επίπεδα λίγο κάτω του 7% για την περίοδο 2021-2024, ετήσια απόδοση λίαν ελκυστική όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων διανομής προσφέρουν πολύ μικρότερες αποδόσεις.
Η λήψη των τωρινών αποφάσεων "φωτίζει" το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να δραστηριοποιηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ και συνεπώς δίνει στους υποψήφιους επενδυτές τα δεδομένα για να αξιολογήσουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για το 49% του Διαχειριστή με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2021, με την αγορά να εκτιμά ότι το τίμημα θα κινηθεί κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο λογιστική αξίας, τα πάγια του διαχειριστή, δηλαδή τα δίκτυα μήκους 239.000 χλμ και οι υποσταθμοί, ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ.