Σε θετικά EBITDA αποσκοπεί να γυρίσει την ηλεκτροπαραγωγή της η ΔΕΗ το 2023 καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία 130 εκ. από ζημιές ύψους 200 εκ. ευρώ το 2019 και το 2018.
Όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εταιρίας στους αναλυτές κι επενδυτές τα μέσα για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου είναι αφενός η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που προκαλούν ζημιές και η καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του φυσικού αερίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ως προς το φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΔΕΗ στην Investor Day, η νέα στρατηγική της ακολουθεί δύο βήματα:
1. Τη σταδιακή αποδέσμευση της από το μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και η αξιοποίηση πρόσθετων συμβάσεων προμήθειας LNG και αερίου αγωγού. Τις κινήσεις αυτές η ΔΕΗ τις έκανε την περίοδο 2018-2020.
2. Την πλήρη αντικατάσταση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε με το μακροχρόνιο συμβόλαιο από τη ΔΕΠΑ, μέσα από τη δημιουργία ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου προμηθευτών και συμβάσεων LNG και αερίου αγωγού. Η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ενέργεια όπως αυτό διαμορφώνεται από το 2021.
Ήδη η δημόσια εταιρία εξοικονόμησε 80 εκ. ευρώ τη διετία 2019 -2020 και προσδοκά περισσότερα στην προσεχή τριετία.
Επιπλέον, η δημόσια εταιρία με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα μειώσει έως το 2023 κατά 62% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πετυχαίνοντας τεράστια εξοικονόμηση δαπανών. Τα κόστη του λιγνίτη θα μειωθούν από τα 22 ευρώ/τόνο στα 15 ευρώ/τόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την παρουσίαση της ΔΕΗ ότι η μοναδική και νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας 5, που θα λειτουργεί από το 2022 έως και το 2028 είναι πιο αποδοτική και σύγχρονη με αποτέλεσμα το μεταβλητό κόστος παραγωγής ανά μονάδα να πέσει από τα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα 52 ευρώ.