Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκίνησε το market test για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Στόχος η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021

 

Σε περίπου 50 εταιρείες διαχείρισης δικτύων αλλά και funds που επενδύουν σε διαχειριστές έχει απευθυνθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο σύμβουλος της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ Goldman Sachs, στο πλαίσιο του market test για το διαγωνισμό.

Από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει, ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έχουν ήδη δείξει 10 εταιρείες, εξέλιξη ενθαρρυντική ενόψει της δημοσιοποίησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περί τις 6 – 7 εταιρείες αναμένεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ με διαδικασίες fast track, με στόχο να ολοκληρωθεί στο τέλος της άνοιξης του 2021 ή το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Εξαιρετικά σημαντικό για τον επικείμενο διαγωνισμό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του WACC για τη διανομή ηλεκτρισμού, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία.

Το ύψος της απόδοσης θεωρείται εξαιρετικά ελκυστικό, ενώ η χρονική διάρκεια δίνει ορατότητα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προσφορών τους.

Σε κάθε περίπτωση η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα εγχείρημα από το οποίο η ΔΕΗ αναμένει πολλά, καθώς προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα οδηγήσουν σε απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα η μερική αποκρατικοποίηση του διαχειριστή της διανομής εμφανίζει ενδιαφέρον συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς προβλέπεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίσπευση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ, που ως γνωστόν περιλαμβάνει το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών στην αγορά ηλεκτρισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι έξυπνοι μετρητές θα αλλάξουν τα δεδομένα για την αγορά ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που θα ξεκινούν από την τηλεμέτρηση και θα φτάνουν στη διαχείριση της ζήτησης και την προσφορά ειδικών τιμολογίων σε καταναλωτές.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να υλοποιήσει 13 στρατηγικά project υλοποιώντας συνδυασμένες επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και αυξάνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ την ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση μέχρι το 2023. Η επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ μέχρι το ίδιο έτος.

Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει σε εξοικονόμηση ύψους 80 εκατ. ευρώ από βελτιώσεις στο κόστος λειτουργίας που περιλαμβάνουν: μερική αντικατάσταση του προσωπικού που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση σε λειτουργίες κλειδί, συστήματα ανάλυσης πχ για την πρόβλεψη φορτίων ΑΠΕ, υιοθέτηση εργαλείων διαχείρισης ζήτησης κλπ.

Το τριετές επιχειρησιακό πλάνο μέχρι το 2023 προβλέπει:

Αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης κατά 500 εκατ. στα 3,5 δισ. ευρώ

Αύξηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA από τα 0,41 δισ. ευρώ στα 0,49 δισ. ευρώ

Αύξηση των επενδύσεων κατά 0,37 δισ. ευρώ από τα 0,15 δισ. ευρώ στα 0,52 δισ. ευρώ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)